Tre års fængsel og udvisning til bagmand i indbrudsnetværk

En 33-årig rumænsk statsborger blev i dag idømt tre års fængsel for omfattende handel med tyvekoster. Derudover blev han udvist for bestandig.

I en sag, der involverer tyvekoster fra cirka 150 tyverier eller indbrud over hele Sjælland, blev den tiltalte bagmand, der systematisk og organiseret hælede tyvekosterne, i dag idømt tre års fængsel.

De skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Manden, der har boet i Danmark i 10 år, er en 33-årig rumænsk statsborger, der var tiltalt for i alt 174 forhold af hæleri og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed flere steder på Sjælland. 

Ud over fængselsstraffen blev han også udvist for bestandig. Han modtog dommen.

Samarbejdede med rumænske myndigheder

Størstedelen af de mange tyvekoster er blevet stjålet af en gruppe kriminelle, som i 2020 og 2021 begik indbrud og gadetyverier i Danmark. Den 33-årige mands rolle har været at købe de stjålne genstande og efterfølgende sørge for fragt til Rumænien, hvor de skulle sælges videre.

Kosterne er blandt andet blevet kørt ud af Danmark i varebiler, og politiets efterforskning af de mange indbrud førte sidste forår til den rumænske by Onesti. I et samarbejde med de rumænske myndigheder blev flere lagerbygninger ransaget, og her blev der blandt andet fundet smykker, mønter, spisestel, kameraer og værktøj.

- Der er tale om meget groft og organiseret hæleri, hvor de mange stjålne genstande systematisk er blevet fragtet til Rumænien, hvor de skulle sælges videre. På den baggrund er jeg tilfreds med rettens afgørelse, og heldigvis er der nogle af de forurettede danskere, der har fået deres genstande hjem igen, siger anklagerfuldmægtig Andreas Juhl fra Københavns Politi i pressemeddelelsen. 

Læs også
Færre anmelder indbrud til politiet

Den dømte mand blev anholdt den 4. februar 2021 og har siddet varetægtsfængslet frem til dagens dom. Der er tidligere faldet dom til fem andre personer i to sager, som udløber fra denne. I den ene sag, der blev ført af Københavns Vestegns Politi, blev to mænd i marts 2021 fundet skyldige i et stort antal indbrud begået på Sjælland. De blev straffet med fængsel i henholdsvis to år og seks måneder og to år og tre måneder og blev udvist for bestandigt.

I den anden sag fik tre mænd i februar 2021 en straksdom på 40 dages fængsel og udvisning med indrejseforbud i seks år - ligeledes for flere indbrud på Sjælland og for at have solgt kosterne videre til den 33-årige bagmand.