Travlt døgn for vejhjælp - mindst 70 biler endt i grøften

Sne og glatte veje har givet travlhed hos autohjælp. Alene Falck har haft 500 assistancer, siden snevejret satte ind i regionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sne og blæst har det med at skabe bøvl i trafikken – og det seneste døgn er absolut ingen undtagelse.

Hos både Falck og SOS International, der yder assistance for nødstedte bilister, melder man om travlhed.

Kim Iversen er områdeleder for assistance i Falck på Sjælland. Han har noteret 500 ture siden natten til i går, onsdag, og frem til i eftermiddag klokken 15.30, hvor føret har været præget af sne og glatte veje.

- Vi har selvfølgelig haft travlt i relation til vejret, og det får vi altid, når vi har det, jeg kalder Falck-vejr – når sneen og frosten kommer, så har vi historisk travlt. Vi har ikke haft lige så travlt som vores kollegaer i Nordjylland – men det har stadig været en travlere periode de seneste 24 timer, siger han og tilføjer:

- Det har været primært bugseringer – transport af bilen til værksted – reparationer på stedet, og så har vi haft cirka 70 fritrækninger.

quote Her er hovedkonklusionen; manglende forsigtighed i det til dels, våde, glatte, sjappede føre – typisk med påkørsel af genstande som vejtræer, eller man er kørt i grøften

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder, Midt- og Vestsjællands Politi

Her i sendeområdet ligger aktivitetsniveauet for Falck ifølge Kim Iversen 20-30 procent over normalen.

Falck har på landsplan omkring 170 autohjælpskøretøjer foruden en række underleverandører.

- Vi har haft kaldt ekstra mandskab ind. Når vi kan se på vejrudsigten, at vi får travlt, gør vi vores udstyr klar, så kan hjælpe borgere og kunder, forklarer områdelederen.

Kim Iversen er områdeleder for assistance i Falck på Sjælland. Her har man haft flere end 500 assistancer siden snevejret satte ind natten til mandag.
Kim Iversen er områdeleder for assistance i Falck på Sjælland. Her har man haft flere end 500 assistancer siden snevejret satte ind natten til mandag. Foto: Privatfoto

Også hos SOS International er der melding om travlhed. Virksomheden oplyser til TV2 ØST, at man har haft "mere end dobbelt så mange assistancer, end vi normalt har på en almindelig dag."

Opgaverne her fordeler sig ud over klassiske opgaver som for eksempelvis punkteringer til alle dem, som knytter sig til vejrliget – herunder "rigtig mange fritrækninger".

Manglende forsigtighed

Imens langt de fleste autohjælpsopgaver ikke vedrører politiet, så har man hos Midt- og Vestsjællands Politi optaget rapporter på en række hændelser i det forgangne døgn – hvoraf otte rapporter handler om færdselsuheld på grund af det glatte føre her i sendeområdet.

- Vi har forholdt os til de underretninger, vi har modtaget, og her er hovedkonklusionen manglende forsigtighed i det til dels våde, glatte, sjappede føre – typisk med påkørsel af genstande som vejtræer, eller man er kørt i grøften, siger kommunikationsmedarbejder Martin Bjerregaard og tilføjer:

- Man er måske blevet lidt overrasket over, hvor glat det har været. Vi tjekker ikke, om folk kører på sommer- eller vinter- eller helårsdæk. Det er kun vores generelle opfordring; montér de dæk, der passer til årstiden. Sikkerheden først.

Flere biler er hertil morgen kørt i grøften mellem Ugerløse og Tølløse, hvor det sneede kraftigt i de tidlige morgentimer.
Flere biler er hertil morgen kørt i grøften mellem Ugerløse og Tølløse, hvor det sneede kraftigt i de tidlige morgentimer. Foto: Casper Elkjær Hansen - 112news.dk

Hos ordensmagten glæder man sig dog over, at ingen af de mange anmeldelser i Midt- og Vestsjællands politikreds har handlet om personskader.

Mere alvorligt gik det derimod for sig i politikredsen mod syd.

Her oplyste Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi mandag eftermiddag, at en 82-årig mand var afgået ved døden, efter at den bil, han førte, kolliderede med en lastvogn på vejen mellem Sorø og Stenlille.

Foruden biler, der var skredet ud, isklumper på vejen og spærrede veje, har torsdagens snevejr budt på et sammenfald af tekniske udfordringer ved en lang række lyskryds, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Flere biler er hertil morgen kørt i grøften mellem Ugerløse og Tølløse, hvor det sneede kraftigt i de tidlige morgentimer.
Flere biler er hertil morgen kørt i grøften mellem Ugerløse og Tølløse, hvor det sneede kraftigt i de tidlige morgentimer. Foto: Casper Elkjær Hansen - 112news.dk

Fra klokken 05.18 og frem til 11.30 torsdag modtog Midt- og Vestsjællands Politi ikke færre end en håndfuld anmeldelser om lyskryds, der var gået i stå, så lyset var fast rødt eller grønt i en eller flere retninger.

- Om de ikke kan tåle blæst eller kulde og sne, skal jeg lade være usagt. Men det er usædvanligt, siger Martin Bjerregaard og tilføjer:

- Men vi påtager os naturligvis opgaven som bindeled i forhold til at modtage oplysningerne og de relevante myndigheder.

Det er Vejdirektoratet, der skal have meldinger om fejl i lyskryds på statsveje, imens kommunerne som udgangspunkt har ansvaret for de øvrige veje.