Helsekostbutikker lagt ned - kunder køber vitaminer og mineraler

Helsekostbutikkerne har mærket travlhed den seneste uge, kunderne valfarter dertil, fortæller indehaverne af butikkerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Mens mange butikker er tomme for kunder, og gågaderne ligger øde hen, er situationen anderledes hos helsekostbutikkerne, hvor salget den seneste uge er gået strygende.

quote Siden onsdag har vi ligget vandret, og først i dag er her lidt stille

Lis Dahl, indehaver af Natur og Trivsel i Ringsted

Det mærker de blandt andet i Natur og Trivsel i Ringsted. Der har de haft travlt siden onsdag aften, hvor statsministeren lukkede Danmark ned og sendte elever, studerende og offentlig ansatte hjem for at undgå for stor spredning af smitte med corona-virus.

- De kunder, der kommer, har eksempelvis købt C-vitamin, hvidløgsekstrakt eller mælkesyrebakterier. Siden onsdag har vi ligget vandret, og først i dag er her lidt stille, fortæller Lis Dahl, der er indehaver af butikken.

Køber til familiemedlemmer

Samme billede oplever helsekostbutikkerne i Kalundborg og Vordingborg.

- Lige nu oplever vi, at folk valfarter hertil, og vi har dobbelt så mange kunder som ellers på en mandag, fortæller sælger Sarah Kristoffersen fra Helsekosten i Vordingborg til TV2 ØST.

I Helsam i Kalundborg har de også haft ekstra travlt den sidste uge, og først i dag er der mere normale tilstande, fortæller Anni Brandt, der er indehaver af Helsam i Kalundborg.

- Det er ikke sådan, at hylderne er ribbet. Men vi har kunnet mærke, at folk købte ekstra. Vi har oplevet, at folk, udover at købe kosttilskud til sig selv, også har købt til deres familiemedlemmer, siger Anni Brandt.

Helsam er en kæde med 32 butikker i Danmark med en fælles netbutik.

- Den sidste uge har vi solgt noget mere, end vi plejer. Der er ikke blevet hamstret, men der er købt ekstra af de kosttilskud, som folk normalt tager, når de er forkølede eller har influenza. Det er først og fremmest vitaminer, fortæller kædedirektør i Helsam, Jes Andersen.

Helsebranchens Leverandørforening har 20 medlemmer, der enten producerer eller distribuerer kosttilskud, og her har de også mærket travlhed.

- Vi hører, at der er kommet en del nye kunder, som ikke ellers plejer at købe kosttiskud, og at efterspørgslen er så stor, at alle butikkerne er lagt ned, siger formand for bestyrelsen i Helsebranchens Leverandørforening, Anne Dall. 

Kosttilskud beskytter ikke mod corona-virus

Ifølge Fødevarestyrelsen kan man dog ikke beskytte sig selv mod corona-virus ved at tage kosttilskud. 

- Der er ikke umiddelbart evidens for, at man kan beskytte sig selv mod corona-virus ved at tage kosttilskud. Det er heller ikke videnskabeligt bevist, at man kan styrke sit immunforsvar eller gøre sit immunsystem bedre ved at spise kosttilskud, eller for den sags skyld andre fødevarer, som for eksempel dem, som nogen kalder superfoods, siger specialkonsulent Trine Grønlund. 

- Det er rigtigt, at en række vitaminer og mineraler er med til at vedligeholde et normalt fungerende immunforsvar, men med den kost danskerne spiser, ved vi, at sunde og raske danskere i det store hele er godt dækket ind med deres kost, hvis de spiser sundt og varieret, oplyser hun. 

 
 

Kosttilskud sælges ikke blot i helsekostbutikkerne, men også på apoteker, i Matas og i supermarkederne, og indtil nu er det muligt at skaffe råvarerne til produkterne.

- Vores medlemmer indkøber produkterne og sørger for, at de overholder danske krav i lovgivningen. Men vi frygter, at der pludselig bliver lukket fabrikker i udlandet, for så er det klart, at så kan vi ikke følge med den store efterspørgsel, siger Anne Dall.

Bringer nu varer ud

I Natur og Trivsel i Ringsted er medarbejderne nu begyndt at køre varer ud til kunder, der er i risikogruppen og andre kunder, der ikke kan komme fysisk til butikken. Det samme gør man i Kalundborg for at hjælpe kunderne. 

- Om vi fortsætter med at have travlt, ved jeg ikke, for det er jo en uvant situation, vi må tage en dag af gangen, og jeg føler virkelig med de mange, der er ramt af den her situation, siger Lis Dahl.