¨

Travle forældre blæser på fartgrænserne ved skolerne

Man kan som borger bestille en betjent inden for tre kategorier. En af dem er hastighedskontrol. Foto: Rigspolitiet

133 bilister kan se frem til en bøde eller klip i kortet, fordi de har kørt for stærkt på skolevejene i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds.

Politiet har ikke lagt skjul på, at de traditionen tro i uge to, har gennemført landsdækkende færdselskontrol på skolevejene.

En foreløbig optælling viser, at mindst 133 bilister har fået en fartbøde på den konto i Sydsjællands og Lolland-Falsters politikreds, heraf alene 61 på Vestre Ringgade i Slagelse efter to kontroller mandag og fredag i sidste uge, viser en gennemgang af døgnrapporterne.

- Det er selvfølgelig foruroligende, at folk tilsidesætter hensynet til skolebørn og andre, der færdes på disse strækninger, siger Erik Mather, leder af færdselsafdelingen hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Lad nu være med at køre med hovedet under armen, hvor alt er tilsidesat

Erik Mather, leder af færdselsafdelingen, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

Vestre Ringvej i Slagelse er også stedet, hvor man finder den groveste forseelse med 81 kilometer i timen, hvor man kun må køre 50. Bilisten kan her se frem til en bøde på 4.000 kroner foruden en ny teori- og køreprøve.

- Alene bøden gør nok, at de fleste husker at overholde farten en rum tid efter, men vi appellerer også til folks sunde fornuft og tage hensyn til hinanden, siger Erik Mather.

Fortravlede forældre går i fælden

Foruden Vestre Ringgade har Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi foretaget hastighedskontroller ved seks andre skoleveje i politikredsen.

- Når folk kører for stærkt, er den gennemgående forklaring, at hastigheden var man ikke lige opmærksom på, og man havde lidt småtravlt den morgen, siger Erik Mather.

- Det passer meget godt med det billede, vi ser. Det er fortravlede forældre, som ikke får tænkt over, at ens eget barn måske sidder i trygge rammer på bagsædet, men ikke får tænkt på de andre børn, måske ens eget barns skolekammerater, som cykler eller går.

Kørt lidt før afsted

Erik Mather peger på, at nogle af de her bøder nok kunne undgås, hvis folk kom lidt før afsted om morgenen.

- Jeg ved godt, hvor tung dynen kan være, men det handler om både egne og naboens børn, siger Erik Mather og tilføjer:

- Vi kan alle komme til at sove over os, men så må man sige til sig selv, om jeg kommer fem eller ti minutter for sent, gør nok ikke den store forskel. Lad nu være med at køre med hovedet under armen, hvor alt er tilsidesat.

Hver tiende bilist knipset

Det er en fast tradition, at landets politikredse i uge to gennemfører kontroller på landets skoleveje.

Foruden hastigheden er der også fokus på lys, reflekser og sikkerhedsseler. Og det er ikke uden grund, at politiet holder fast i sin årligt tilbagevendende kontrol. En af de største udfordringer er at få bilister til at overholde hastighedsbegrænsningerne.

- Hastigheden er gennemgående tema, men vi ser desværre alt for mange børn uden lys på cyklen eller refleks. Det bekymrer os lidt, at man som forældre ikke har ofret de 200 kroner på en god cykellygte og sikret, at den sidder tændt på cyklen om morgenen, siger Erik Mather.

Det var ikke kun på regionens skoleveje, at det gik friskt for sig fredag formiddag. I dette tidsrum var der også fartkontrol på Vordingborgvej. Her kan hver tiende bilist se frem til et portræt fra politiet.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App