Topscorer i udligningsreform: - Nu kan vi komme på niveau med andre kommuner

Ændringerne i udligningsreformen giver de allermest trængte kommuner mulighed for at tilbyde samme service som i resten af landet, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Her til eftermiddag har regeringen med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) i spidsen fremlagt de konkrete ændringer i kroner og øre i regeringens udspil til en såkaldt udligningsreform.

Regeringen kunne i går løfte den første flig af sløret for ændringerne i udligningsreformen, der omfordeler pengene mellem landets kommuner.

Udligningsreform
Læs også
Regeringen sender flere penge til provinsen i nyt udspil
Udligningsreform
Læs også
Regeringen sender flere penge til provinsen i nyt udspil

I bunden i vores region finder vi Stevns Kommune, som mister 6,9 millioner kroner sammenlignet med i dag, hvis regeringens udspil bliver vedtaget af et flertal i Folketinget.

I toppen - ikke alene i vores region, men i hele landet - ligger Guldborgsund Kommune, som står til at modtage 131 millioner kroner.

Kommunerne her i regionen står generelt til at skulle modtage penge.

GRAFIK: Få overblikket over ændringerne i kroner og øre i regeringens udligningsudspil i din kommune her.

Borgere kan få samme service

Ifølge borgmester John Brædder (Guldborgsundlisten) lyder 131 millioner kroner vel nok af meget, men i praksis betyder det blot, at kommunens borgere kan få samme service som i resten af landet, siger han.

- De 131 millioner kroner betyder bare, at vi kommer op på omgangshøjde med gennemsnittet af resten af Danmarks kommuner, siger John Brædder.

Guldborgsund Kommune havde sidste år et merforbrug på 57 millioner kroner i et budget på samlet 4,3 milliarder kroner. Udspillet til den ny udligningsreform er således med til imødegå behovet for nye voldsomme sparerunder, påpeger borgmesteren.

quote De 131 millioner kroner betyder bare, at vi kommer op på omgangshøjde med gennemsnittet af resten af Danmarks kommuner

John Brædder (G), borgmester, Guldborgsund Kommune

Udligningsreformen
Læs også
Hvad er den kommunale udligningsreform? Få svaret her
Udligningsreformen
Læs også
Hvad er den kommunale udligningsreform? Få svaret her

Guldborgsund Kommune er både her i regionen og på landsplan den kommune, der tilføres flest midler som følge af regeringens udspil  til en ny udligningsreform.

Der er flere grunde til, at Guldborgsund Kommune nu kan se frem imod et større tilskud i udligningsreformen. En af dem handler om levealder.

- Levealderen er lavere i Guldborgsund Kommune, end i de kommuner der skal afgive penge. I dag gives der store tilskud til pensionister over 85 år, men i gennemsnit lever vores ældre kortere, og vi har derfor ikke pengene til rådighed for plejekrævende ældre som kun er først i 80'erne, forklarer John Brædder.

På samme måde er parametrene for bolig, beskæftigelse og førtidspensionister ændret, så de vægtes anderledes i den nye udligning.

- Disse fire-fem vægtninger har ikke talt lige så meget med før. Jeg har endnu ikke set baggrundsmaterialet, men vi kan se, der bliver rettet op på den fejl, siger borgmesteren og tilføjer:

- Man kan sige, i Finansministeriet har de har taget de her parametre ind, som vi og andre kommuner mener, skal vægte anderledes i ny udligning.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Nick Abildgaard

Udfodringer i en helt anden liga

I den modsatte ende af sydhavsøerne i Lolland Kommune kan borgmester Holger Schou (S) også se frem til flere midler, men dog ikke i nært samme omfang som hos Guldborgsund.

- Vores nabokommune får langt mere end os. Og sådan er det også for mange Syd- og Vestsjællandske kommuner, og jeg er glad på deres vegne. De har store udfordringer, der kræver økonomisk hjælp, siger Holger Schou og tilføjer:

- Men vores udfordringer er bare i en helt anden liga. Jeg forventer derfor helt klart, at vi kan blive reddet af den særskilte pulje til ekstra trængte kommuner.  Hvor stor den er, og hvor meget vi kan få del af, ved jeg desværre ikke endnu. Det skal vores embedsværk regne på.

Anette Mortensen
Læs også
Borgmester i dybt chok - trængt kommune mister millioner
Anette Mortensen
Læs også
Borgmester i dybt chok - trængt kommune mister millioner

Hos Stevns Kommune har man siden i går ventet på at se, hvor stor en del af det nuværende tilskud, regeringens udspil til ny økonomisk udligning fjerner fra den østsjællandske kommune.

- Det er en fuldstændig uforståelig fordeling, når Stevns, som har et af landets laveste serviceniveauer, ud af den blå luft pludselig er at betragte som en rig kommune. Jeg ville ønske, jeg havde den samme regnestok, som de bruger i ministeriet, for på nuværende tidspunkt mangler vi 90 millioner kroner for bare at komme op på landsgennemsnittet, siger borgmester, Anette Mortensen (V) i en meddelelse.

Stevns Kommune vil nu se nærmere på tallene og gå i dialog med ministeriet.

I Næstved er stemningen anderledes positiv. Her er der i regeringens forslag lagt op til flere midler i udligningsreformen, end borgmester Carsten Rasmussen (S) havde forventet.

- Efter den model, regeringen har fremlagt, vil vi få omkring 118 millioner kroner mere hvert år. Det er i hvert fald dobbelt så meget, som jeg havde turde håbe på, siger han til TV2 ØST og tilføjer:

- Jeg havde regnet med en 40-50 millioner - så ville jeg være jublende glad. Så nu er jeg jublende, jublende glad.

32 kommuner betaler og 66 modtager 

Nøgletallene kommer i dag, efter regeringen torsdag fremlagde sit udspil til en ny udligningsreform. Her er overskriften et Danmark i balance, hvor regeringen vil udligne forskellen på land og by og flytte 1,4 milliarder fra hovedstadsområdet til de øvrige kommuner.

I udspillet lægger regeringen op til, at 66 kommuner skal modtage penge, mens 32 kommuner skal betale.

Gentofte Kommune skal afgive flest penge, mens Kalundborg og Odsherred kommuner kommer til at score den største gevinst i regeringens udspil til en ny udligningsreform sammenlignet med tidligere.

Målt i kroner og øre er det Københavns Kommune, som skal bidrage mest.

30 yderkommuner får flere penge

30 yderkommuner vil samlet set få 950 millioner kroner ekstra tilført. Det er kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn kommuner.

24 øvrige kommuner vil samlet set få tilført ekstra 250 millioner kroner.

Især de syd- og vestsjællandske kommuner skal have tilført flere penge. De kommuner er blandt andet kendetegnet ved mange socialt udsatte borgere.

VIDEO: Sådan her lød det i går, da regeringen præsenterede deres udspil til en udligningsreform.

 

Nyhedsoverblik