Tørt vejr øger brandfaren – advarsel mod ild i naturen i weekenden

Danske Beredskaber advarer om forøget brandfare og opfordrer til forsigtighed med ild i naturen. Det kan blive farligt og dyrt at tage det for givet.

Solen står flot på himlen i disse dage, men går man udenfor, vil man hurtigt bemærke, at det ikke ligefrem er strandvejr. Alligevel ser vi ind i en weekend, hvor risikoen for brandfare i naturen forøges.

Vejret lige nu tilbyder nemlig gunstige forhold, hvis du skal tørre vasketøj, da der ikke er nedbør, og der samtidigt er vind. På samme måde bliver naturen tør. Ydermere er planter som træer og buske mere udsatte lige nu, da de ikke har lige så meget væde i grene og stammer, som de har om få uger, når de for alvor skal bruge kræfter på at springe ud.

Det forklarer Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, som er en sammenslutning af alle de kommunale beredskabsenheder i landet.

- Jeg tror, de fleste tænker, at brandfarlig natur kun er når vi har haft tre uger i træk med 30 grader og fuld sol. Men lige nu er det faktisk tørt, fordi vegetationen ikke er i fuld vækst, og der er vind. Og det kan potentielt være en farlig cocktail, siger han.

Vær ekstra forsigtig

På Danske Beredskabers hjemmeside kan man se en aktuel oversigt over, hvor høj brandfaren i naturen er netop nu og de kommende dage.

Her ses det tydeligt, at der sker en udvikling over weekenden, hvor faren fra søndag vurderes til at være høj på det meste af Sjælland.

- Vi er slet ikke derhenne, hvor vi har afbrændingsforbud. Der kan sagtens være steder, hvor man fint kan tænde for grillen og bruge sin ukrudtsbrænder, men det skal bare gøres med ekstra omtanke, fordi der måske er en tør hæk i nærheden, som naboen gerne vil have bliver stående, siger Bjarne Nigaard.

Artiklen fortsætter under billedet.

Brandfaren fremgår med farver. Jo mørkere rød, desto højere brandfare. Næsten hele Sjælland er søndag klokken 14 orange, og det betyder, at risikoen er "høj". Den meget røde farve i København angiver "meget høj". Derudover findes kategorien "ekstremt høj".
Brandfaren fremgår med farver. Jo mørkere rød, desto højere brandfare. Næsten hele Sjælland er søndag klokken 14 orange, og det betyder, at risikoen er "høj". Den meget røde farve i København angiver "meget høj". Derudover findes kategorien "ekstremt høj". Foto: Danske Beredskaber

Brandvæsnerne rundtomkring i landet har allerede rykket ud til flere naturbrande forvoldt af mennesker de seneste uger, og ifølge Bjarne Nigaard er naturbrande overrepræsenteret i brandvæsnernes udkørsler lige for tiden.

- Det er utroligt sjældent, at naturen bare går i brand af sig selv. Langt de fleste af de naturbrande, vi kører til nu, er fordi nogen har tabt et cigaretskod i en grøftekant, eller nogen lige havde lyst til at brænde haveaffald af eller lave snobrød, og så er der røget en gnist over til et græsareal eller en mark.

Kan blive dyrt

Udover faren, det medfører at tænde en større brand ved et uheld, så kan det også blive dyrt, hvis man er uforsigtig med åben ild.

I Næstved kom en mand galt afsted med en ukrudtsbrænder i går og kom ved et uheld til at antænde noget træbeklædning.

Brandvæsnet fik hurtigt kontrol med ilden, som blev slukket, uden at der skete store skader. Men manden blev alligevel sigtet for overtrædelse af beredskabsloven.

- Vi er jo slet ikke over i straffeloven, hvor vi snakker om, at man forsætteligt har sat ild på noget. Det er en handling, der bliver reguleret af beredskabsloven, fordi man ikke har været forsigtig nok, forklarer vagtchef hos Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi Ole Hald.

Beredskabsloven §71

Straffen lyder på 1.500 kroner i bøde, fortæller vagtchefen.

- Der er jo ikke nogen, der ønsker at få brændt deres hus ned, og så koster det jo alt andet lige også samfundet en hel del penge, at der rykker et større beredskab ud, og det kunne måske have været undgået ved lige at have en sjat vand med, så man lige kan vande det, man har gået og behandlet (med fx en ukrudtsbrænder, red.), siger Ole Hald.