Testkapacitet bliver nu halveret

Myndighederne halverer nu testkapaciteten for PCR-test fra 20.000 daglige test til 10.000.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En pind i næsen eller i svælget var for mange en ugentlig og for nogen en daglig aktivitet for et år siden. Men i dag er testaktiviteten noget lavere, og nu halverer myndighederne testkapaciteten for PCR-test fra 20.000 daglige test til 10.000.

Det sker i forlængelse af regeringens nye covid-19 teststrategi for 2022 og første del af 2023, oplyser Styrelsen for Forsyningssikkerhed i en pressemeddelelse. 

Teststederne vil ifølge styrelsen fortsat være åbne hen over sommeren, så man kan blive testet, hvis man er omfattet af Sundhedsstyrelsens testanbefalinger eller skal bruge en PCR-test i forbindelse med udlandsrejser. 

Læs også
Coronasmitte rammer nu andre aldersgrupper
Læs også
Coronasmitte rammer nu andre aldersgrupper

Myndighederne kan også med kort varsel opskalere PCR-kapaciteten med flere test, hvis testaktiviteten stiger, forsikrer Lisbet Zilmer-Johns, der er direktør i Styrelsen for Forsyningssikkerhed.

- Vi skruer ned til et lavt blus, hvor der stadig er åbne teststeder. Samtidig har vi et beredskab, som gør, at vi er forberedte og kan skrue op for testkapaciteten igen, hvis epidemien udvikler sig, og der er behov for det, siger hun. 

Foretager allerede færre test 

Teststrategien er en del af den samlede strategi for håndtering af covid-19 i 2022 og 1. kvartal 2023, som er lavet på baggrund af anbefalinger fra eksperter og sundhedsmyndigheder og ud fra forventningen om, at den epidemiologiske situation ændrer sig over tid.

Styrelsen for Forsyningssikkerhed oplyser, at formålet med teststrategien er at sikre, at man har et testberedskab, der er tilstrækkeligt robust og som kan tilpasses forskellige scenarier.

Det fremgår af pressemeddelelsen, at der allerede den seneste uge i gennemsnit er foretaget en del færre test, end der er mulighed for med det nye kapacitetniveau. Der er nemlig foretaget cirka 6.800 PCR-test om dagen i det, styrelsen kalder samfundssporet. 

I sundhedssporet fortsætter PCR-kapacitet på samme niveau som hidtil.

Fakta:

Det vil fortsat være muligt at få en PCR-test på et af landets testcentre hen over sommeren. Derudover findes også private testtilbud, og selvtest kan købes i detailhandlen.

Den daglige testkapacitet nedjusteres fra 20.000 til 10.000 daglige PCR-test i forlængelse af regeringens nye covid-19 teststrategi.

Såfremt testaktiviteten i tre dage på en uge hen over sommeren overstiger 7.500 daglige PCR-test i samfundssporet, opskaleres testkapaciteten til 20.000 daglige test. Dette vil ske hurtigst muligt, men være fuldt indfaset senest 14 dage efter opskaleringen har fundet sted.

PCR-kapaciteten i sundhedssporet vil forblive uændret.

Der vil kunne opleves kortere åbningstid på landets testcentre, og antallet af teststeder kan blive tilpasset i takt med, at nedskaleringen finder sted. Adresser og åbningstider for testcentrene opdateres løbende på coronasmitte.dk.