Taxabranchen i knæ: Vi bør også have hjælp 

Det påvirker taxabranchen hårdt, at barer og restauranter lukker klokken 22, men der er endnu ingen hjælpepakker til vognmændene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Weekenden står for døren, og det plejer at give masser af ture hos Henrik Neumann Petersen, der er direktør hos Næstved Taxa.

- Der plejer jo at være liv og glade dage i Næstved by og mange ture hele natten igennem til klokken fem om morgenen, men nu lukker restaurationerne jo klokken 22, og det betyder, at festen slutter noget før, og mange når slet ikke at komme til festen, men bliver hjemme. Det er virkelig noget, vi kan mærke, siger han, mens han triller gennem byen med visir for ansigtet og afskærmning om til bagsædet.

Helt galt i aften- og nattetimerne

18. september meldte statsminister Mette Frederiksen (S) ud på et pressemøde, at barer, restauranter og caféer over hele landet skulle lukke klokken 22. Det blev ikke bare en mavepuster til restaurationsbranchen, men også til nogle af dem, der lever af at køre de festglade mennesker frem og tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet.

Normalt er der godt gang i Næstved på en fredag, men for tiden er gaderne noget mere øde, end de plejer at være. 
Normalt er der godt gang i Næstved på en fredag, men for tiden er gaderne noget mere øde, end de plejer at være.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Jeg tror, at vi ligger sådan samlet set på to tredjedele af normalen, og helt galt ser det ud i aften- og nattetimerne. Det sidste tiltag, hvor man ændrer lukketiden fra klokken 2 til 22, slår lige hovedet på sømmet, og det er jo selvfølgelig specielt vores aften- og nattefolk, der kan mærke det, fortæller Henrik Neumann Petersen.

- Vi er gået 50-70 procent ned

Næstved Taxa har 80 vognmænd og chauffører tilknyttet, og tomme taxaer i nattetimerne koster både omsætning og mandskab. Siden coronaens indtog i Danmark har de måttet sige farvel til 10 chauffører, og også i Ringsted er taxakollegerne hårdt ramt.

- Vi er gået 50-70 procent ned om aftenen i forhold til før restriktionerne, fortæller vognmand Hans Hansen hos DK-taxa, der ellers oplevede at komme oven vande igen hen over sommeren.

- Da der blev åbnet op igen, kom der stille og roligt mere gang i byen, og vi kunne jo se, at omsætningen steg. En af de chauffører, jeg havde sendt hjem, kom tilbage, men efter reglerme om, at nattelivet skal lukke klokken 22, så begynder det da at knibe lidt igen, siger Hans Hansen.

Hjælp på vej - bare ikke til taxaerne

Før sommerferien kunne vognmændene søge om kompensation hos staten, men den ordning udløb i august, og lige nu må de klare sig selv.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hans Hansen er vognmand i Ringsted. I sommer kunne han genansætte en af chaufførerne. Nu frygter han, at det går den anden vej igen. 
Hans Hansen er vognmand i Ringsted. I sommer kunne han genansætte en af chaufførerne. Nu frygter han, at det går den anden vej igen.  Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Folketinget har besluttet at kompensere de virksomheder, der er direkte berørt af de nye restriktioner, men også underleverandører som for eksempel forsyner barer og restauranter. Det gælder bare ikke taxaerhvervet, og det bør laves om, lyder det fra Dansk Persontransport, der er brancheforening for bus- og taxavognmænd.

- Vi er jo i høj grad en del af den forsyningssikkerhed, der skal være omkring hele oplevelsen af at gå på restaurant og på café, hvor vi kører kunderne til restauranterne og henter dem igen, og det er jo med et slag forsvundet ved, at man har lavet den her restriktion, siger Trine Wollenberg, vicedirektør i Dansk Persontransport.

Teltudlejere og cateringfirmaer får hjælp

Fredag eftermiddag holdt myndighederne atter pressemøde, og her kom det frem, at underleverandører til fester bliver omfattet af regeringens hjælpepakker. Det kan for eksempel være cateringfirmaer eller teltudlejere.

Taxa
Læs også
Hver tredje taxa er forsvundet på Sjælland og øerne
Taxa
Læs også
Hver tredje taxa er forsvundet på Sjælland og øerne

TV2 ØST ville gerne have spurgt erhvervsminister Simon Kollerup (S), hvorfor taxaselskaberne ikke er en del af den seneste kompensationsaftale, men det fredag ikke muligt at få ministeren til at stille op til interview.

I Næstved går Henrik Neumann Petersen og hans chauffører en rolig weekend i møde, og han håber, at ministeren tager ham og kollegerne med næste gang, de forhandler hjælpepakker på plads.

- Vi har fuld forståelse for de tiltag, der bliver gjort. Jeg vil bare håbe, at man også tænker på os i taxaerhvervet som underleverandør til nattelivet.

 


Nyhedsoverblik