Sygeplejersker er positive efter udmelding om lønløft: - Det er et skridt i den rigtige retning

Godkender regionsrådet forslaget kan plejepersonale i Region Sjælland se frem til et lønløft. Hvordan pengene præcis skal bruges, skal regionen beslutte i samarbejde med de faglige organisationer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er godt nyt til plejepersonalet på afdelingerne rundt om i Region Sjælland.

Forretningsudvalget er netop blevet enig om at afsætte en sum penge, der skal sikre lønforbedringer til sygeplejersker og social- og sundhedsassistenter på akutafdelinger og medicinske sengeafsnit i regionen.

- Vi er meget positive, og vi synes, det er kærkomment, at de lytter til sygeplejerskerne og det, vi har sagt de seneste år, siger Anne Marie Holst Sommer, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd i kreds Sjælland.

quote Det er vigtigt at sige, at grundlønnen for vores medarbejdere, den rør vi ikke ved

Heino Knudsen (S), formand for Region Sjælland

Ifølge regionsrådsformand Heino Knudsen (S) er der omkring 1600 personer, der arbejder som plejepersonale på de to afdelinger.

- Vi vil rigtig gerne honorere vores medarbejdere, og vi har set helt konkret på de medicinske sengeafsnit og akutafdelinger, at personalet har løbet rigtig stærkt, og vi har svært ved at fastholde og rekruttere nye medarbejdere der. Så jeg håber, at det kan være med til at vende den negative spiral, siger han.

Og det er Anne Marie Holst Sommer enig i.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Både med lønløft, men det kan også gøre, så man kan rekruttere og dermed gøre arbejdspresset mindre. Hvis man er konkurrencedygtig på løn, så vil man også kunne tiltrække flere medarbejdere, så er det jo som et økosystem, hvor man kan få flere medarbejdere ind, lyder det fra Anne Marie Holst Sommer.

40 millioner til tre indsatser

Beslutningen på gårsdagens forretningsudvalgsmøde betyder, at der i alt bliver afsat 40 millioner kroner til lønforhøjende indsatser – tidligere var der afsat 25 millioner kroner til området.

Målet om en generel stigning til sygeplejersker, som tidligere i år førte en lang strejke med sig, bliver der dog ikke tale om.

- Det er vigtigt at sige, at grundlønnen for vores medarbejdere rør vi ikke ved, for der kan vi ikke gøre noget. Men vi mener, at lønstrukturkomiteen bør arbejde hurtigere, lyder det fra Heino Knudsen.

I forslaget er der lagt op til, at de 40 millioner kroner fordeler sig på tre områder.

15 millioner kroner skal gå til varige kompetencetillæg til plejepersonalet, 15 millioner kroner skal bruges på engangstillæg til personalet i 2022, mens 10 millioner kroner skal være med til at frigive klinisk personale fra de administrative opgaver.

Beslutningen om at øge puljen med 15 millioner kroner falder dagen før, at sygeplejerskerne landet over er blevet opfordret til at afgive deres opsigelse for at lægge endnu større pres på sundhedsvæsnet i spørgsmålet om højere grundløn.

Kan du forstå, hvis der er nogle, der undrer sig over, at pengene bliver afsat dagen forinden, der er blevet varslet opsigelser blandt sygeplejerskerne?

- Nej, det kan jeg ikke, for vi har hele tiden skullet imødekomme det pres, der har været på området. Og nu havde vi et møde i går, der længe har været planlagt, så det er helt tilfældigt, siger Heino Knudsen.

Hvordan pengene helt konkret skal udmønte sig, er ikke besluttet endnu.

- Her er det vigtigt, at vi lytter til de faglige organisationer. Det handler om fastholdelse af medarbejdere og så at lytte til, hvordan organisationerne mener, pengene skal bruges, siger regionsrådsformanden.

Forslaget skal endelig vedtages på et møde i regionsrådet mandag den 6. december.

Video: Den 26. november fortalte vi historien om en sygeplejerske, der på en vagt havde stået alene med 12 hjertepatienter, et område der ikke er hendes speciale: