Sygdomsfare rammer fjerkræ

En meget stor risiko for smitte med fugleinfluenza betyder nu, at reglerne for fjerkræavl strammes op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er slut med dyrskuer og fjerkræudstillinger i denne omgang - og fra og med onsdag skal alle fugle holdes inde og fodres under fast tag.

Sådan er reglerne nu, efter Fødevarestyrelsen tirsdag skruer op for trusselsvurderingen for fjerkræ i hele landet.

Der er nu høj risiko for at fuglene kan blive inficeret med fugleinfluenza, og derfor strammer man nu for anden gang på en måned reglerne herhjemme.

- Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland, siger kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen i en pressemeddelelse.

- Når vi dertil lægger de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk, 

Læs også
Kalkunfarm i Lundby afliver tusindvis af fugle: - Det er enormt smitsomt
Læs også
Kalkunfarm i Lundby afliver tusindvis af fugle: - Det er enormt smitsomt

Undtaget for de nye, skærpede regler er hønsegårde på mindre end 40 kvadratmeter og mindre farme, hvor ejerne selv spiser alle æg og alt kød fra fjerkræet.

Det gælder også for mindre farme, der har prydfugle som påfugle eller papegøjer.

Farligt for fuglene

Årsagen til den stramme lovgivning er, at fugleinfluenza er meget farligt for fuglene, der nogle gange dør en meget voldsom død. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

Hos de fjerkræavlsforeninger, som TV2 ØST har talt med tirsdag eftermiddag, har man endnu ikke hørt om de nye regler, der træder i kraft onsdag. Man siger dog, at man de fleste steder allerede har sørget for, at fuglene ikke kan gå under åben himmel, og at der allerede længe har været restriktioner for at lave fjerkræudstillinger. Derfor får de skærpede regler efter alt at dømme ikke den store betydning i praksis.

Læs også
Nu er fugleinfluenzaen tilbage - og på en helt forkert årstid
Læs også
Nu er fugleinfluenzaen tilbage - og på en helt forkert årstid

Fødevarestyrelsen oplyser, at en fjerkræavler har pligt til at kontakte en dyrlæge, hvis deres dyr får symptomer på fugleinfluenza. Det kan f.eks. være øget dødelighed, ophørt æglægning, luftvejslidelser, øjenbetændelse og diarré.

Du kan se de nye regler her.


Nyhedsoverblik