Sværm af satellitter og stjerneskud krydsede nattehimlen

En større meteorsværm og et spektakulært satellittog kunne natten til onsdag ses flere steder i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Så du det?

Tirsdag aften og nat kulminerede meteorsværmen Lyriderne over Danmark, mens Tesla-stifteren Elon Musks Star Link-satellitter passerede himlen i en velordnet kortege.

Det kunne blandt andet ses over Møn cirka klokken klokken 3.00, hvor fotograf Per Rasmussen både fangede billeder af meteorsværmen og satellitterne over Møns Klint.

Artiklen fortsætter under billedet.

Meteorsværmen over Møns Klint natten til onsdag.
Meteorsværmen over Møns Klint natten til onsdag. Foto: Per Rasmussen.

Lyriderne er ifølge TV2 Vejret en årligt tilbagevendende begivenhed, men mange år vil der være overskyet og dermed ingen mulighed for at se meteorsværmen fra Jorden.

Meteorsværmen er opkaldt efter stjernebilledet Lyren, der blandt andet indeholder den kraftig lysende stjerne Vega.

De mange meteorer ser ud til at komme fra netop det stjernebillede, og det er derfor også det, du skal rette blikket imod for at få det optimale udbytte af aftenen.

Når meteorsværmen kulminerer, vil der være op mod 18 stjerneskud i timen. De fleste vil ses som kortvarige lysspor hen over himlen, men der kan også komme mere tydelige ildkugler.

Når meteorsværmen er en kalenderfast årlig begivenhed, skyldes det, at Jorden er et år om at gå rundt om solen.

På vejen passerer Jorden sporene efter kometen Thatcher, og de sten og støvkorn, der brænder op i atmosfæren med omkring 177.000 kilometer i timen, kan ses fra Jorden som stjerneskud, når forholdene tillader det.

60 satellitter over Danmark

Men hvad med det spektakulære satellittog, som også kunne ses natten til onsdag over Danmark?

Der er ifølge TV2 Vejret tale om 60 Starlink 5-satellitter, der blev opsendt 18. marts af den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX fra Kennedy Space Center i Florida.

Artiklen fortsætter under billedet.

Illustration af Starlink-satellitterne i deres kredsløb om Jorden.
Illustration af Starlink-satellitterne i deres kredsløb om Jorden. Foto: SpaceX

De 60 satellitter er blot en lille del af del af Tesla-stifteren Elon Musks projekt, der i de kommende år skal give lynhurtigt internet på hele Jorden.

Satellitterne spreder sig langsomt fra hinanden i deres bane omkring Jorden, men bevæger sig i øjeblikket fortsat i en lang række. Rækken af satellitter har fået navnet 'Starlink-toget'.

Det er den amerikanske rumfartsvirksomhed SpaceX, der opsender og driver satellitterne.