Styrelse i ny rapport - for mange psykisk syge bliver udsat for tvang

Arbejde med at nedbringe tvang i psykiatrien har været utilstrækkelig, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er stadig for mange, der bliver udsat for tvang i psykiatrien, konkluderer Sundhedsstyrelsen på baggrund af en ny rapport.

Den viser, at der er sket en stigning i antallet af voksne, der udsættes for tvang.

Det er lykkedes at nedbringe brug af bæltefikseringer. Men der er samtidig sket en stigning i antallet af personer, der fastholdes, får akut beroligende medicin og tvangsbehandles og indlægges ved brug af tvang.

- Det er en meget bekymrende udvikling, siger vicedirektør Helene Probst, Sundhedsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Ambitionen er, at brugen af tvang i psykiatrien skal mindskes, og det har der været arbejdet på siden 2014 i landets fem regioner.

FORLØB OG MÅLSÆTNINGER

Men indsatsen for at nedbringe brugen af tvang har ikke været tilstrækkelig, mener vicedirektøren.

- Mange har arbejdet hårdt for at nedbringe brugen af tvang. Men vi er nødt til at erkende, at det slet, slet ikke er tilstrækkeligt. Det er helt nødvendigt, at alle fortsætter med at have fokus på at nedbringe anvendelsen af tvang på alle niveauer.

- Det indebærer, at alle bør sætte et meget stort ledelsesmæssigt fokus på området, og på alle niveauer bør vi indgå i en åben dialog om, hvordan vi lykkes, siger Helene Probst.

Fokus på brug af tvang fortsætter

Vicedirektøren bebuder, at man fortsat vil følge brugen af tvang.

- Vi har haft stort fokus på, hvordan regionerne arbejder med at nedbringe tvang, og dette fokus fortsætter. Men det er væsentligt, at vi også ser på kommunernes og almen praksis’ rolle i tiden før og efter en indlæggelse og altså ser på hele forløbet samlet, siger Helene Probst.

Rapporten om brug af tvang omfatter perioden 1. juli 2019 til 30. juni 2020.