Studerende utilfredse med bordløse lokaler: - Man får lyst til at udeblive fra undervisningen

Professionshøjskolen Absalons beslutning om at fjerne bordene fra klasselokalerne falder ikke i god jord hos de elever, der skal leve med det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På Absalon i Slagelse – og professionshøjskolens andre afdelinger – har undervisningen i dag været bordløs. Derfor har de studerende måttet have computeren i skødet for at få fat i dokumenter og skrive noter.

quote Det betyder, at vi langt hurtigere mister koncentrationen, og man får lyst til at udeblive fra undervisningen

Fie Mouritzen, studerende, Professionshøjskolen Absalon i Slagelse

Desuden har bøger, vandflasker og andet, der normalt ville stå på bordet, fået ny plads på gulvet foran de studerende. Årsagen er, at professionshøjskolen har fjernet bordene fra klasselokalerne for at skabe mere plads i lokalerne, så de studerende kan have fysisk undervisning og samtidigt overholde sundhedsmyndighedernes afstandskrav.

- Én ting er, at jeg sidder og bukker sammen i ryggen og nakken for at skrive på min computer, men jeg skal også hele tiden lave buk for at komme ned og tage fat i tingene, hvilket ikke er sundt for min lænd, siger studerende Camilla Kampmann Christensen.

- Det betyder, at vi langt hurtigere mister koncentrationen, og man får lyst til at udeblive fra undervisningen. Det er en klar forringelse af vores studiemiljø, supplerer Fie Mouritzen, der er pædodgogstuderende på Absalon i Slagelse.

Professionshøjskolen Absalon har blandt andet afdelinger i Næstved, Nykøbing Falster, Vordingborg og Slagelse. Det er på alle uddannelsesinstitutionens afdelinger, de studerende skal undervises uden borde.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Det betyder, at vi langt hurtigere mister koncentrationen, og man får lyst til at udeblive fra undervisningen. Det er en klar forringelse af vores studiemiljø, siger Fie Mouritzen, der er pædodgogstuderende på Absalon i Slagelse.
- Det betyder, at vi langt hurtigere mister koncentrationen, og man får lyst til at udeblive fra undervisningen. Det er en klar forringelse af vores studiemiljø, siger Fie Mouritzen, der er pædodgogstuderende på Absalon i Slagelse. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Kan ikke forsvares

Både de studerende, vi har talt med, og et væld af kommentarer på Facebook fra studerende giver et indtryk af en bred utilfredshed med Absalons beslutnings.

Over for TV2 ØST erkender rektor på Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang, da også, at det ikke er en optimal løsning.

- Jeg ved godt, at dette ikke giver de bedste arbejdsbetingelser og arbejdsstillinger for vores studerende. Vi opfordrer dem til at få en computerpude eller -bakke, som de kan have computeren på, siger hun og fortæller desuden, at de studerende i gennemsnit har 10 timers undervisning på en uge under disse forhold.

Artiklen fortsætter under billedet.

De studerende på Professionshøjskolen må tage til takke med at have computeren på skødet i den kommende periode.
De studerende på Professionshøjskolen må tage til takke med at have computeren på skødet i den kommende periode. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Selv hvis de studerende kun har 10 timer om ugen under disse forhold, er det langt fra godt nok, mener formand for Ergoterapeutforeningen, Tina Nør Langager.

- Den løsning, man peger på her ved at fjerne bordene og mulighed for kun at sidde på en stol, synes jeg, er meget uhensigtsmæssigt. Jeg mener ikke, at man på nogen måde kan forsvare, at man skal sidde sådan på en uddannelsesinstitution. Det kan både give smerter og skader på din krop at sidde på en stol uden understøttelse, siger hun til TV2 ØST.

Ifølge Camilla Kampmann Christensen er de 10 timers ugentlig undervisning heller ikke retvisende. Hun har selv gennemsnitligt 25 timer om ugen indtil oktober, hvor hun skal lave projekt, som naturligvis trækker ned i gennemsnittet af timer med fysisk undervisning.

Glade for tiltag men ikke dette

Beslutningen om at fjerne bordene fra klasselokalerne kom bag på Camilla Kampmann  Christensen. Hun fortæller, at skolen 13. august skrev til de studerende, at det nye skoleår ville blive med bordopstillingen og næsen i samme retning. Men den plan blev tilsyneladende skrottet af uddannelsesinstitutionen den følgende uge.

Artiklen fortsætter under billedet.

Nogen har valgt Absalons løsning fra ved at sætte sig på gulvet.
Nogen har valgt Absalons løsning fra ved at sætte sig på gulvet. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

De studerende forstår godt, at uddannelsesinstitutionen er opmærksom på at holde corona-smitten væk, men der bør findes andre løsninger, mener de.

quote Jeg håber vi får vores borde tilbage og kan være i god dialog med Absalon i stedet for at gå i krig med hinanden

Fie Mouritzen, studerende, Professionshøjskolen Absalon i Slagelse

- Jeg er rigtig glad for, at de vil gøre noget for, at corona ikke spreder sig. Men andre steder i samfundet, der tager vi mundbind på, og i togene sidder vi lige så tæt, som vi ville gøre her, hvis vi havde borde, siger studerende Esben Malthe Overgaard.

- Jeg håber vi får vores borde tilbage og kan være i god dialog med Absalon i stedet for at gå i krig med hinanden, siger Fie Mouritzen.

Proffessionshøjskolen Absalon har cirka 8.500 studerende fordelt på forskellige afdelinger i Region Sjælland.