Stort millionbeløb uddeles til aktiviteter – skal forhindre corona-ensomhed

194 projekter landet over har tilsammen modtaget 19,4 millioner kroner til aktiviteter, der kan forhindre ensomhed skabt af corona-restriktioner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Corona-hverdagen er for mange sårbare, udsatte og ældre borgere lig med isolation, inaktivitet og ensomhed – men nu er der hjælp på vej.

I alt 194 projekter landet over har nemlig tilsammen modtaget 19,4 millioner kroner, der skal bruges til at skabe bedre trivsel og forhindre ensomhed blandt de grupper, der er allerhårdest ramt af corona-restriktionerne.

Det skriver Slots- og Kulturstyrelsen i en pressemeddelelse.

Projekter der kommer borgere til gavn i TV2 ØSTs dækningsområde: 

- De svageste i samfundet får en aktivitetsbaseret vitaminindsprøjtning, der kan skabe glæde, inspiration og engagement under sundhedsforsvarlige forhold, skriver styrelsen.

Både lokale, regionale og nationale projekter

De 19,4 millioner kroner er blevet uddelt gennem en pulje, der støtter lokale aktiviteter og arrangementer rundt om i Danmark, som er øremærket netop sårbare, udsatte og ældre under coronakrisen. Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der hører under Kulturministeriet, som har administreret puljen.

De første projekter fik allerede i maj at vide, at de ville modtage støtte, og nu er de sidste midler i puljen så fordelt.

Projekterne spænder bredt inden for forskellige kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter. Mange af initiativerne er lokale eller regionale, men der er også flere nationale initiativer, der allerede er sat i gang, og som fortsætter til udgangen af 2020.

Det gælder eksempelvis et morgentræningsprogram på DR, som er udviklet i et samarbejde mellem Dansk Firmaidræt og Ældresagen, der er gået sammen om projektet ”Aktiv i en coronatid”.

Tilskud til projekter til ældre borgere:

- Her kan ældre i hele landet få mulighed for at få styrket musklerne og deltage i et motionsfællesskab, hvor alle kan være med, skriver Slots- og Kulturstyrelsen.

Aktiviteter på vej

Med alle pengene fordelt kan de enkelte projekter nu skyde deres initiativer i gang – og der er et væld af forskellige aktiviteter på vej.

Børn med den arvelige sygdom cystisk fibrose kan eksempelvis snart deltage på en tegneworkshop, hvor det blivrer muligt både at deltage ved fysisk fremmøde og online.

Tilskud til projekter til sårbare og udsatte borgere:

Særligt udsatte unge, der kæmper med for eksempel psykiske lidelser, misbrug eller hjemløshed, får mulighed for at deltage i en musikalsk ”Rap Camp”. Her får unge fra hele landet chancen for at indgå i et positivt fællesskab, hvor de kan give udtryk for egne livserfaringer.

Der er også kulturelle oplevelser på vej til de ældre, der ikke selv har mulighed for at tage i teatret. På 37 plejehjem fra i alt 11 kommuner, heriblandt Slagelse Kommune, kommer Teater Magistraten eksempelvis på besøg og opfører en musikalsk teaterforestilling målrettet demensramte ældre.  

Tilskud til projekter inden for kultur-, idræts- og foreningsaktiviteter til sårbare, udsatte og ældre under corona-krisen fordeler sig i to kategorier: Tilskud til de mindre projekter strækker sig fra 10.000 til 50.000 kroner, og tilskud til større projekter strækker sig fra 51.000 til 2 millioner kroner.