Statsministerens nytårstale: Vil skabe bedre balance mellem land og by

Traditionen tro afholdte Danmarks statsminister Mette Frederiksen sin nytårstale den 1. januar. Hun talte blandt andet om en bedre balance mellem land og by.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Omkring 10 gange nævnte statsminister Mette Frederiksen forskellige steder i vores område.

Selvom coronakrisen fyldte meget, så blev der også tid til at tale om en bedre sammenhæng mellem land og by.

- Næsten hver anden dansker bor uden for de større byer. Danmark er så lille, at uanset hvor du befinder dig er du aldrig mere end 50 kilometer fra havet. Alligevel er mulighederne blevet mere skævt fordelt, sagde hun.

quote Du kan ikke længere blive lærer i Haslev. Nu skal du til Roskilde eller Vordingborg

Statsminister Mette Frederiksen (S)

- Du kan ikke længere blive lærer i Haslev. Nu skal du til Roskilde eller Vordingborg. Du kan ikke mere gå på erhvervsskole i Maribo. Nu er det nærmeste sted Nakskov eller Nykøbing.

Læs også
Vil have flere uddannelsesmuligheder og flere læger i yderområder - læs hele statsministerens nytårstale her
Læs også
Vil have flere uddannelsesmuligheder og flere læger i yderområder - læs hele statsministerens nytårstale her

Efterlyste det nære sundhedsvæsen og nærpoliti

Statsminister Mette Frederiksen efterlyste også det nære sundhedsvæsen og nærpolitiet i de mindre byer:

- I mange byer der tidligere havde et sygehus, er det blevet lukket. I Kalundborg, Fåborg, Dronninglund. Politistationer er nedlagt. Nogen siger, at sådan er udviklingen. Men det er ikke udvikling. Mange steder er det snarere afvikling, sagde hun.

Men sådan behøver det ikke være, mener Mette Frederiksen. Hun ønsker at ændre den udvikling og skabe levende landdistrikter med bedre mulighed for bosætning med lettere adgang til praktiserende læger, nærpoliti og uddannelse i nærområderne.

quote Vi skal både have en stærk hovedstad, velfungerende provinsbyer, små bysamfund og levende landdistrikter

Statsminister Mette Frederiksen (S)

- Vi kan ændre det, hvis vi vil (…) Vi skal både have en stærk hovedstad, velfungerende provinsbyer, små bysamfund og levende landdistrikter. Jylland, Sjælland, Fyn og øerne kan noget andet end hovedstaden. Naturen er tættere på. De mindre samfund oplever et stærkt fællesskab. Måske slår både uret og hjertet lidt roligere, sagde Mette Frederiksen i sin tale.

En pointe, der bliver rost af blandt andre Landbrug og Fødevarer.

Budskaber hyldes af Landdistrikternes Fællesråd

Der var nogle vigtige signaler om decentralisering i statsministerens nytårstale, mener Landdistrikterne.

Læs også
Årets Landsby: Børns coronasang kan bringe titlen til Sjælland
Læs også
Årets Landsby: Børns coronasang kan bringe titlen til Sjælland

Regeringen er på vej med nye initiativer, der skal bringe nærheden tilbage. Budskaberne bliver modtaget med klapsalver fra Landdistrikternes Fællesråd, skriver de i en pressemeddelelse.

- Jeg synes i den grad, at statsministeren i nytårstalen kom med en erkendelse af, at vi mangler nærhed og balance i vores land. Samtidig kom hun med en række vigtige signaler om at styrke sammenhængskraften på tværs af landet og sætte gang i en reel decentralisering i forhold til fx politi, uddannelser og sundhedsvæsen, siger Landdistrikternes Fællesråds formand Steffen Damsgaard og fortsætter:

quote Skoler er lukket, sygehuse er samlet og politistationer er rykket længere væk fra de mindre byer

Steffen Damsgaard, Landdistrikternes Fællesråds formand

- Der er i mange år sket en skævvridning og centralisering i Danmark. Skoler er lukket, sygehuse er samlet og politistationer er rykket længere væk fra de mindre byer. Udviklingen er kun gået i én retning, og det er mod en tendens til at samle flest offentlige og private servicefunktioner i og omkring de største byer og centre.