Statsminister frikender sig selv - afviser advokatundersøgelse

Mette Frederiksen mener ikke, at der er grund til at drage hende til ansvar for fejl i Minksagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Statsminister Mette Frederiksen (S) mener ikke, at der er grund til at undersøge, om hun begik grov uagtsomhed i forbindelse med beslutningen om at slå alle mink i Danmark ned i efteråret 2020.

Det gjorde hun klart på et pressemøde fredag, hvor hun og fire af regeringens ministre forklarede deres syn på den kommissionsrapport om Minksagen, der blev offentliggjort torsdag.

Begrundelsen er, at Minkkommissionen konkluderer, at hun ikke var vidende om, at der ikke var lovhjemmel til at føre beslutningen ud i livet.

- Jeg vil fremhæve, at kommissionen bekræfter det, jeg selv har sagt under hele forløbet. Nemlig at jeg som statsminister ikke vidste, at der ikke var hjemmel.

- Jeg har overholdt min sandhedspligt og har ikke haft til hensigt at sige noget, der ikke var korrekt, siger hun på pressemødet.

VIDEO: Formanden for Sjællands Pelsavlerforening reagerer på minkkommissionens redegørelse.

Opposition kræver advokatundersøgelse

Her afviste hun samtidig at gå af på trods af den hårde kritik, som kommissionen retter mod den regering og de embedsfolk, hun er øverste chef for.

Minkkommissionen forholder sig i sin beretning ikke til, om Mette Frederiksen har overtrådt ministeransvarsloven.

Derfor har oppositionen krævet en uafhængig advokatundersøgelse, der tager stilling til dette spørgsmål på samme måde, som det skete efter Instrukskommissionens undersøgelse af Inger Støjbergs ageren som udlændinge- og integrationsminister.

Læs også
Formand raser over mink-redegørelse: - Kan det blive værre?
Læs også
Formand raser over mink-redegørelse: - Kan det blive værre?

Men det afviser Mette Frederiksen i den aktuelle sag.

- Det er Folketinget, der træffer den beslutning. Det er almindelig praksis, og så har der været en undtagelse med Instrukskommissionen, sagde statsministeren på pressemødet.

Ministeransvarsloven siger blandt andet, at en minister straffes, "hvis han forsætligt eller af grov uagtsomhed tilsidesætter de pligter, der påhviler ham efter grundloven eller lovgivningen i øvrigt efter hans stillings beskaffenhed."


Nyhedsoverblik