Staten kaster redningsplanke ud til pressede VUC-uddannelser

Regeringen har afsat 50 millioner kroner til at redde otte pressede VUC-afdelinger i Danmark. Det kan hjælpe to afdelinger i vores område.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En særdeles presset økonomi hos landets VUC-afdelinger kan risikere at koste flere afdelinger livet. Sidste sommer lukkede fem danske VUC-afdelinger - og i år menes otte afdelinger at være i fare for lukning.  

Foreningen Danske HF og VUC har tidligere oplyst til TV2 ØST, at to af disse ligger i vores region.

Nu kan der dog være en redningskrans på vej til de pressede centre. Regeringen har nemlig afsat 50 millioner kroner hen over fire år til at hjælpe centrene. Det oplyser ministeriet til TV2 ØST.

Så snart bevillingen er godkendt af Folketingets Finansudvalg, vil de enkelte afdelinger kunne søge om støtte til deres pressede økonomi. De skal dog opfylde en række krav og kriterier, før de kan tildeles pengene.

VUC er et tilbud til voksne, der ønsker at tage folkeskolens overbygning eller en HF-uddannelse, så de kan læse videre.

Presset tilbud

VUC-afdelingerne er i øjeblikket særdeles pressede. Det skyldes dels en lav arbejdsløshed, der mindsker manges motivation for at tage supplerende fag eller folkeskolens afgangsprøve. Samtidig har uddannelserne mistet de kursister, der er under 25 år, der går efter folkeskolens afgangseksamen. De skal fremover gå på den Forberedende Grunduddannelse (FGU).

Der er dog et stykke tid, til pengene fra ministeriet rent faktisk kan blive uddelt. Det ventes først for alvor at komme i gang i i maj måned, når tallene fra uddannelsernes 2019-regnskaber er klar.

Formanden for lederne i organisationen Danske HF og VUC, rektor på Nordvestsjællands HF og VUC Pernille Brøndum, har tidligere overfor TV2 ØST kaldt situationen på uddannelserne for svær og frygtet lukninger af uddannelser i områder, hvor der ikke er mange, der har en boglig baggrund.

- Hvis vi ikke har et VUC, hvordan løfter vi så de voksne, som gerne vil skifte erhvervsretning og har brug for at opkvalificere sig, sagde hun.