Sommerlejre for udsatte børn i fare – mangler hver tredje frivillige

Mangel på frivillige og lukkede genbrugsbutikker presser Ungdommens Røde Kors før sommerens lejre for udsatte børn.

Hvert år afholder Ungdommens Røde Kors en række sommerlejre for udsatte børn.

Fire af ferielejrene finder sted her i regionen, men på nuværende tidspunkt mangler man frivillige hænder til at gennemføre lejrene. 

På landsplan hjælper 900 frivillige årligt til ved sommerlejrene. Aktuelt mangler Ungdommens Røde Kors fortsat 300 - blandt andet til deres lejr i Nakskov.

Det kan ifølge landsforperson Troels Boldt Rømer ultimativt betyde, at foreningen bliver nødt til at skære i antallet af sommerlejre, hvilket vil betyde, at færre børn kan få en tiltrængt god oplevelse på en sommerlejr.

quote Min frygt er, at vi må skære på antallet af lejre, for vi skal også kunne gennemføre dem med det antal frivillige, vi har

Troels Boldt Rømer, landsforperson, Ungdommens Røde Kors

- Der er færre frivillige, som har tilmeldt sig årets ferielejre, end der plejer at være. Normalt er det ikke et problem at rekruttere frivillige – vi plejer at have en venteliste ved deadline 1. marts, siger Troels Boldt Rømer til TV2 ØST.

Men sådan er det ikke i år. På nuværende tidspunkt mangler Ungdommens Røde Kors en ud af tre frivillige for at kunne gennemføre samtlige 22 planlagte sommerlejre i hele landet.

- Min frygt er, at vi må skære på antallet af lejre, for vi skal også kunne gennemføre dem med det antal frivillige, vi har.

- Jeg tror, det handler om, at folk er usikre på, hvad sommeren bringer. Der har været så meget frem og tilbage med corona, som gør, at man ikke ved, om man kan komme ud at rejse eller holde ferielejre, og det holder folk tilbage, tror jeg, siger Troels Boldt Rømer.

Foreningen vurderer, at der i forhold til coronarestriktionerne er gode chancer for, at lejrene bliver til noget, hvis der ellers bare er frivillige nok.

- Med de signaler, der er lige nu, er vi ret sikre på, at vi trods restriktionerne får lov til at gennemføre sommerlejrene, siger Troels Boldt Rømer, der også selv deltager som frivillig på en af sommerlejrene.

Her i regionen arrangerer Ungdommens Røde Kors fire sommerlejre af en uges varighed, der til sammen giver 275 børn i alderen 7-13 år en god oplevelse.
Her i regionen arrangerer Ungdommens Røde Kors fire sommerlejre af en uges varighed, der til sammen giver 275 børn i alderen 7-13 år en god oplevelse.
Foto: Ungdommens Røde Kors/PR

Corona har gjort behov for lejre større

Udover de to sommerlejre i Nakskov på Lolland er der også planer om to sommerlejre i Faxe Ladeplads. Med hjælp fra samlet 180 frivillige skal lejrene give i alt 275 børn en god oplevelse.

Og det er der hårdt brug for, lyder det fra Ungdommens Røde Kors. Coronakrisen gør, at flere børn har ekstra behov for at komme af sted, mener Troels Boldt Rømer.

- Mens fritidsaktiviteter og skoler har været lukket ned, er det gået hårdest ud over de børn, der i forvejen har det svært. De børn, der kommer på vores ferielejre, har manglet et pusterum fra en hård hverdag i familier med store sociale udfordringer.

Fælles for børnene er, at deres sommerferie bærer præg af trange kår, som ikke tillader plads til rejser og oplevelser. 

Deadline for at komme i betragtning som frivillig til en af Ungdommens Røde Kors' sommerlejre er 1. marts, da man som frivillig skal gennemgå kurser på forhånd, ligesom der skal indhentes børneattester. Der er således endnu en uges tid til, at de sidste kan nå at melde sig.

Troels Boldt Rømer krydser fingre for, at man får fundet den fornødne økonomi til at afholde sommerlejrene. Det er nemlig ikke kun manglen på frivillige, der har skabt usikkerhed for sommerens lejre.

- Vi er lidt pressede på, at de genbrugsbutikker, som Røde Kors har, ikke har kunnet holde åbent. Det gør også, at vi i år ikke kan øge antallet af pladser, selvom der måske er behov for det, siger han.

I år er der på landsplan lagt op til 22 sommerlejre fordelt over hele Danmark med plads til 1400 børn. 

Ved godt mod

Også Red Barnet har sommerlejre henvendt til udsatte børn og familier. De finder sted 52 forskellige steder i landet. Her oplyser Morten Andersen, leder af frivillige sociale aktiviteter og genbrug, at man er ved godt mod, selvom man heller ikke her har aftaler med alle de frivillige, som skal løfte sommerlejrene.

quote Vi har cirka lige så mange bekræftede tilmeldte, som vi havde sidste år på denne tid, men vi er ikke fuldt bemandede

Morten Andersen, leder af frivillige sociale aktiviteter, Red Barnet

- Vi har cirka lige så mange bekræftede tilmeldte, som vi havde sidste år på denne tid, men vi er ikke fuldt bemandede, siger han og tilføjer:

- Vores erfaring er, at vi får fyldt disse pladser op i løbet af foråret.

Således har Red Barnet allerede de enkelte lejrledelser på plads, og det er herigennem, at de frivillige hjælpere rekrutteres ude i foreningens 50 lokalforeninger.

Her har man hvert sted en stor gruppe af frivillige, som bidrager til foreningens arbejde – herunder sommerlejrene.

- Vi har altid været vante til, at de frivillige stepper op, når der er brug for det, siger Morten Andersen, som samtidig anerkender, at det forgangne år også har budt på store udfordringer:

- Vores frivillige har gjort en stor ekstra indsats, for der er mange familier, som i forvejen var udsatte, som har haft brug for fællesskab i denne tid.

Omvendt har en lang vinter med coronarestriktioner betydet, at meget er aflyst, og det kan ifølge Morten Andersen betyde, at der i år skal gøres en ekstra indsats for at få kontakt til de frivillige, som hjælper med at gøre sommerlejrplanerne til virkelighed:

- Det er i år en ekstra udfordring, at mange indsatser har været svære at gennemføre, og derfor har man lokalt haft mindre kontakt med de frivillige, siger han.

Red Barnet arrangerede sidste år 58 sommerlejre for udsatte børn og familier. Det var en stigning på 60 procent fra det forudgående år, hvilket skyldtes et forstærket behov for et pusterum til i forvejen hårdt pressede familier som følge af coronakrisen.