Højt humør trods tæt ferietrafik: - Folk har smilet og vinket

Sommerferien er officielt skudt i gang, og det betyder ekstra trængsel på de danske motor- og hovedveje. Trafikken vil være værst om lørdagen.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag den 26. juni ringede det ud til skolernes sommerferie, og det kan mærkes på de danske motor- og hovedveje i dag.

Lørdag er nemlig sommerens første store rejsedag, hvor tusindvis af familier pakker bilen og kører på sommerferie.

quote Der har i hvert fald været mere trafik, end vi lige havde troet

Philippa Skov Petersen, Slagelse

For Mathias Hedegård og hans fem venner kom ferietrafikken som lidt af en overraskelse. Egentlig skulle de have været på Roskilde Festival, men da den blev aflyst, erstattede de den med en tur rundt i  et gammel folkevognsrugbrød i sommerlandet. 

Lørdag startede ferien så med at sidde i kø på Vestmotorvejen.

- Vi vidste ikke det var den travleste rejsedag i dag. Det havde nok indgået i vores rejseplanlægning hvis vi havde vist det, siger Mathias Hedegård fra køen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mathias Hedegård og hans fem venner har byttet Roskilde Festival ud med roadtrip et i folkevognsrugbrød.
Mathias Hedegård og hans fem venner har byttet Roskilde Festival ud med roadtrip et i folkevognsrugbrød. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Trods tæt trafik på regionens motorveje trykkede de seks venner dog mere på pynknappen end på dythornet.

- Folk har smilet og vinket. Jeg tror, at vi har været med til at sprede lidt god stemning i køen.

I en anden bil på motorvejen sad Philippa Skov Petersen fra Slagelse og hendes veninde, da vi fangede hende ved Storebæltsbroen.

- Vi er ikke kørt så langt endnu, men der har i hvert fald været mere trafik, end vi lige havde troet, siger Philippa Skov Petersen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Philippa Skov Petersen fra Slagelse og hendes veninde måtte finde tålmodigheden frem, da ferietrafikken gav kø flere steder.
Philippa Skov Petersen fra Slagelse og hendes veninde måtte finde tålmodigheden frem, da ferietrafikken gav kø flere steder. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Ifølge Vejdirektoratet er det især i dag og de næste mange kommende lørdage, at der vil være trængsel på vejene. Det skyldes, at der oftest er skiftedag i mange sommerhuse om lørdagen. På grund af corona-situationen holder mange sig desuden inden for de danske grænser, og derfor forventer Vejdirektoratet, at der bliver ekstraordinært meget tryk på vejene i denne sæson.

quote Vores bedste råd er så vidt muligt at undgå at køre i de mest spidsbelastede tidsrum – altså mellem klokken 11 og 15 lørdag

Nicholas Petersson, vagthavende, Vejdirektoratets Trafikcenter

- Her den første weekend bevæger trafikken sig hovedsageligt fra hovedstadsområdet mod Jylland. Det vil være via Fyn og Sjællands Odde, siger Nicholas Petersson, der er vagthavende i Vejdirektoratets Trafikcenter.  

Det vil dermed især være på vejene, der går på tværs af landet, at Vejdirektoratet forventer, der vil være mest travlt. Det vil sige på E20 Vestmotorvejen, E20 den vestlige del af den fynske motorvej mellem Odense og Middelfart og på E45 ved Trekantområdet.

Artiklen fortsætter efter kortet. Tryk på kortet for at forstørre.

 
  Foto: Lasse Wamsler - TV2 ØST

- Og så selvfølgelig på de store hovedveje ud mod sommerhusområderne. Det gælder især rute 21 i Odsherred, rute 16 op mod Nordsjælland og rute 11 i Vestjylland, hvor vi forventer, at der er godt tryk på, siger Nicholas Petersson.  

Trængsel mellem klokken 11 og 15

Der har ikke været de store trafikale udfordringer i løbet af lørdag morgen, men Vejdirektoratet forventer, at rigtig mange vil ramme motor- og hovedvejene mellem klokken 11 og 15 i dag.

- Vores bedste råd er derfor så vidt muligt at undgå at køre i de mest spidsbelastede tidsrum – altså mellem klokken 11 og 15 lørdag. Så hvis man kan nå frem til sin destination inden klokken 11, eller man kan vente til efter klokken 15 eller måske helt til i aften, så vil det være at foretrække.

Er det fuldkommen umuligt at holde sig uden for myldretiden mellem klokken 11 og 15, oplyser Nicholas Petersson, at man skal forvente at noget af rejsen kommer til at foregå i kø.  

- Hvis der ikke sker uheld eller andet derude, så kan der være periodevise kødannelser på de værste strækninger på omkring 20 minutter. Men det er klart, at sker der et uheld, så kan det pludselig blive til rigtig meget.

For at trafikken kommer til at glide bedst muligt, er det ifølge Vejdirektoratet vigtigt, at alle bilister husker at holde god afstand til den forankørende og er opmærksomme på midlertidige hastighedsnedsættelser som for eksempel ved vejarbejder.  

Vejdirektoratet anbefaler desuden, at bilister tjekker den aktuelle trafiksituation på trafikinfo.dk, inden man kører af sted.

- For hvis der er sket uheld, og der er store forsinkelser eller andet uforudset derude, så kan man måske nå at ændre sit afrejsetidspunkt eller rute, siger Nicholas Petersson.