Små sommerhuse erstattes af mega-sommerhuse

Mange mindre sommerhuse er de sidste ti år blevet erstattet af megasommerhuse. Lave renter og ønsket om mere moderne boliger står bag udviklingen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tiden, hvor familien holdt ferie i det lille, primitive sommerhus på landet, ser ud til at være på retur. 

Fra 2011 til 2021 er der blevet 1808 færre sommerhuse på mindre end 99 kvadratmeter i hele landet, mens antallet af sommerhuse mellem 100 og 199 kvadratmeter i samme periode modsat er steget 10.659 i antal, svarende til en stigning på 28 pct. 

Det fremgår af en ny analyse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig på baggrund af data fra Danmarks Statistik.

Byggeprocenter og renter

Udviklingen kommer ikke bag på Nyboligs kommunikationschef, Thomas Hovgaard, som forventer, at flere gamle, mindre sommerhuse i fremtiden vil blive erstattet af nye, store sommerhuse.

- Man kan ikke udskifte beliggenheden, men man kan rive det gamle hus ned og bygge et nyt, og det er det, der i høj grad er sket det seneste i tiår, siger Thomas Hovgaard.

Han peger både på lempeligere byggeprocenter og lave renter som drivere bag udviklingen.

- Det har været og er stadig billigt at finansiere et byggeprojekt, samtidig med at vi med de høje krav til isolering i dag kan bygge store huse, som ikke er dyre at opvarme og som kan bruges hele året med moderne bekvemmeligheder, siger han.

Mange nye sommerhusejere

Geografisk er det fortrinsvist Nordsjælland, Vestjylland, Syd- og Vestsjælland og Nordjylland, hvor mange af de nye store sommerhuse er blevet opført.

- Det er primært i de store, kendte sommerhusområder, at vi har set væksten i megasommerhuse, som også i et vist omfang bruges til udlejning, hvor bundfradraget er blevet øget de seneste år for at stimulere udlejningen siger Thomas Hovgaard.

Han forventer, at udviklingen vil stige.

- Under corona har sommerhuset opnået en endnu højere status end tidligere, og vi har allerede set mange nye sommerhusejere, som har købt små sommerhuse med henblik på enten at udvide dem eller erstatte dem med et nyt, siger Thomas Hovgaard.