Skadelige PFAS-stoffer fundet i økoæg

PFAS-indholdet er lavt i frilands-, skrabe, og burhønseæg, mens det er fundet højt i økologiske æg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Flere og flere er de seneste år begyndt at købe økologiske æg, men nu viser det sig, at der er fundet et højt indhold af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark.

Det fremgår af en undersøgelse, som DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har lavet i samarbejde. Det skriver instituttet i en pressemeddelelse.

Stofferne er sandsynligvis overført gennem den fiskemel, som indgår i foderet til hønsene. Undersøgelsen viser også, at indholdet af PFAS er lavt i frilands-, skrabe, og burhønseæg.

Kan føre til sygdomme

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt "evighedskemikalier", fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

Læs også
Fund af giftige fluorstoffer i jord ved græssende kvæg vækker bekymring
Læs også
Fund af giftige fluorstoffer i jord ved græssende kvæg vækker bekymring

I pressemeddelelsen skriver DTU Fødevareinstituttet, at det særligt er børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, som er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer.

Det skyldes, at børn hurtigere når grænsen for et sikkert indtag af de skadelige stoffer, fordi PFAS også kommer fra mange andre kilder og fødevarer.

- PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret, siger Kit Granby, som er lektor ved DTU Fødevareinstituttet.

- For eksempel ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten, fortæller Kit Granby.

Anbefaler at udskifte foder

DTU Fødevareinstituttet vurderer, at problemet med PFAS i økologiske æg kan løses ved at give hønsene noget andet foder.

- Vores undersøgelser peger klart på, at det uønskede stof er overført til æggene via fiskemel i hønsefoderet, udtaler Kit Granby.

- Derfor vil en udskiftning med en ikke forurenet foder-ingrediens i løbet af få uger kraftigt kunne mindske indholdet af PFAS i æggene.

Inden for de seneste år er der fundet PFAS i oksekød fra kogræsserforeninger i Korsør og i Odense.

Læs også
Aftale om PFAS-testcenter underskrevet: - Det er rigtig godt for Slagelse Kommune
Læs også
Aftale om PFAS-testcenter underskrevet: - Det er rigtig godt for Slagelse Kommune

I sommer er der fundet så høje niveauer i Mølleåen i Nordsjælland, at det et blevet frarådet at spise fisk fanget der, og borgere i dele af Thyborøn i Vestjylland er desuden blevet frarådet at spise hjemmedyrkede grøntsager.

Miljøminister Magnus Heunicke (S) har allerede erkendt, at det er vigtigt at få gjort noget ved problemet med PFAS, og regeringen har lovet, at der kommer en særlig handlingsplan for området.

Producenter dropper fiskemel 

Størstedelen af danske ægproducenter har besluttet at droppe brugen af fiskemel i foder til økologiske høns efter fund af skadelige PFAS-stoffer i økologiske æg.

Det skriver Danske Æg, der repræsenterer cirka 90 procent af ægproducenterne, i en pressemeddelelse mandag.

- Af hensyn til fødevaresikkerheden stopper vi brugen af fiskemel, siger Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg.


Nyhedsoverblik