Sjællandske tyvekoster hentet hjem fra Rumænien - politiet leder efter retmæssige ejere

En 32-årig rumænsk mand er sigtet for at have ageret bagmand i et indbrudsnetværk, der har fragtet stjålne sager til Rumænien.

I april modtog Københavns Politi en lastbil fyldt med formodede tyvekoster, som menes at være stjålet i Danmark og siden fragtet til Rumænien med henblik på videresalg. 

Nu leder politiet efter ejendelenes retmæssige ejere. 

Det oplyser Københavns Politi i en pressemeddelelse.

quote Vi vurderer, at den 32-årige mand har spillet en nøglerolle for en meget organiseret, professionel gruppe af omrejsende kriminelle

Jens Cappelén, politikommissær

Det sker efter en længerevarende efterforskning af en 32-årig rumænsk mand, der bor i Danmark, og som efter politiets opfattelse har fungeret som bagmand for et organiseret og omrejsende netværk af kriminelle, der forsøger sig ved at begå indbrud og gadetyverier og derefter fragte varer fra Danmark til udlandet. 

Københavns Politi har på nuværende tidspunkt identificeret cirka 50 tyveri- og indbrudsforhold.

De stjålne sager er blevet undersøgt og fotograferet. 

- Vi håber, at borgere på Sjælland, som i løbet af de seneste par år har været udsat for indbrud eller tyveri, vil gå ind og se, om deres stjålne ejendele er blandt kosterne, så de kan få dem retur. Det kan også hjælpe os til at finde ud af, hvor tingene er stjålet fra, og dermed fungere som hjælp til en fuld opklaring af sagen, udtaler politikommissær og leder af Københavns Politis indbrudssektion, Jens Cappelèn, i pressemeddelelsen.

Bagmand varetægtsfængslet

Den 32-årige mand blev anholdt den 4. februar 2021 og har siden været varetægtsfængslet.

- Vi vurderer, at den 32-årige mand har spillet en nøglerolle for en meget organiseret, professionel gruppe af omrejsende kriminelle ved at transportere deres tyvekoster ud af landet og sælge det videre. Jeg er derfor rigtig godt tilfreds med, at vi har anholdt ham og fundet frem til kosterne, som nu skal leveres tilbage til rette ejere, siger Jens Cappelèn.

Politiets efterforskning pegede på, at en del af de stjålne, danske sager blev opbevaret i lagerbygninger i byen Onesti i det østlige Rumænien. Gennem et samarbejde med de rumænske myndigheder fandt man store mængder tyvekoster, herunder smykker, mønter, spisestel, kameraer og værktøj, der havde danske designs eller danske logoer på. 

Ud over den 32-årige mand er fem andre personer anholdt i sager, som har relation til denne. 

To mænd blev i februar dømt for et stort antal indbrud begået på blandt andet Vestegnen. Sagen blev ført af Københavns Vestegns Politi og de to mænd, der begge er sydamerikanere, fik henholdsvis to år og seks måneder og to år og tre måneder og er blev udvist for bestandigt.

Tre andre blev i forbindelse med ransagningen af den 32-årige mands adresser i Danmark anholdt i Brøndby den 4. februar 2021. De har fået en straksdom på 40 dages fængsel og udvisning med indrejseforbud i seks år for at have begået en række indbrud på Sjælland og solgt varerne videre til den 32-årige mand.