Serviceloftet spænder ben - forhindrer kommuner i at bruge penge fra udligning

Kommunerne har i dag fået besked på, hvor mange penge de får eller må afgive med ny udligning. Men det er ikke alle kommuner, der kan bruge pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der bliver ikke foretaget ændringer i kommunernes serviceloft i den udligningsreform for landets 98 kommuner, som regeringen tirsdag har fået samlet et bredt politisk flertal bag.

Det fremgår af aftaleteksterne. Det var den manglende ændring af serviceloftet, som var hovedårsagen til, at Dansk Folkeparti mandag aften forlod forhandlingerne om udligningsreformen.

quote I Kalundborg Kommune har vi brugt alt, hvad vi må på serviceudgifter

Martin Damm (V), borgmester i Kalundborg Kommune

- At man ikke vil kigge på servicelofterne i en udligningsreform, betyder, at der nu er kommuner, der måske får 100 millioner kroner mere. Men de får ikke lov til at bruge dem.

- Dette her skulle ende ud med, at vi fik mere velfærd i Danmark. Men det får vi ikke med denne her aftale, lød det mandag aften fra finansordfører René Christensen (DF) til Ritzau.

I stedet bliver aftalen om reformen indgået mellem regeringen, Venstre, De Radikale, SF og Alternativet. Også Enhedslisten, der ligeledes forlod forhandlingerne mandag aften, har talt for at få ændret på serviceloftet.

VIDEO: Se hele pressemødet, hvor den nye aftale blev præsenteret.

 

Kalundborg må ikke bruge flere penge på service til borgerne

Det kommunale serviceloft dækker over det beløb, som kommunerne må bruge på et år på service til borgerne. Og det er brugt op i flere kommuner - blandt andet Kalundborg.

Udligning
Læs også
Aftale om nyt udligningssystem er på plads
Udligning
Læs også
Aftale om nyt udligningssystem er på plads

- I Kalundborg Kommune har vi brugt alt, hvad vi må på serviceudgifter. Der har vi brugt helt op til loftet, så de penge kan vi i udgangspunktet ikke bruge, siger Martin Damm til TV2 ØST.

- Til næste år laver man en ny aftale, hvor loftet bliver hævet, fordi der kommer flere ældre og så videre. Men fordelsmæssigt kan vi ikke bruge mere, medmindre andre kommuner bruger mindre.

VIDEO: Hør politisk redaktør, Ivan Nielsen, give sin analyse af aftalen om en udligningsreformen.

 

Holbæk udnytter hele servicerammen

Samme problem har de i Holbæk Kommune. Her har man ifølge socialudvalgsformand Bente Röttig (SF) nået loftet på, hvor mange penge de må bruge.

- Vi har brug for flere penge til de udsatte og handicappede borgere, som har brug for en indsats, som ikke er billig. Demografien passer ikke til de penge, vi har lov til at bruge. Vi udnytter hele servicerammen i Holbæk Kommune og har gjort det de sidste to år. Det er rigtig dejligt med de penge, vi har fået i Holbæk Kommune, men vi kan bare ikke bruge dem, før serviceloftet bliver hævet, siger Bente Röttig til TV2 ØST.

quote Vi sidder med hatten helt oppe i loftet

Bente Röttig, formand for Socialudvalget i Holbæk Kommune

- Jeg er enig i, at det ikke er en fejl, at det ikke er med i udligningsreformen, for der hører det ikke hjemme. Men det er virkelig vigtigt, at det bliver ændret nu her med kommuneaftalen, at serviceloftet bliver ændret og varigt bliver løftet. Ellers får vi ikke noget ud af, at de siger, vi får flere penge. Det nytter ikke noget, hvis loftet kommer først.

Brug for pengene

Ifølge Bente Röttig kan kommunen allerede nu se, at de har udfordringer i 2020, fordi der allerede i de første måneder kom flere til, der havde brug for hjælp, end kommunen havde regnet med.

- Så vi sidder med hatten helt oppe i loftet, siger socialudvalgsformand Bente Röttig.

- SF vil selvfølgelig presse på for, at der sker noget i de her forhandlinger.

I Kalundborg Kommune har de modtaget 103,09 millioner kroner med den nye udligningsreform.

- Vi ligger i hovedfeltet hos dem, hvor det går den rigtige vej, siger Martin Damm.

martin_dam_fra_cng2.jpg
Læs også
Enigt byråd bruger kvart milliard på service
martin_dam_fra_cng2.jpg
Læs også
Enigt byråd bruger kvart milliard på service

Så han er godt tilfreds, selvom han ønsker serviceloftet hævet.

- Det er jo noget sjovere at sidde med nogle kontanter end at mangle dem. Vi er rigtig godt tilfreds. Mange af de her udligninger har været et udspil, men der kom jo aldrig en aftale. Det har været fugle på taget. Nu er der en bred, politisk aftale, der gør, at det her holdt stik i de kommende år. Det er det allervigtigste for mig, for nu ved jeg, hvad jeg kan regne med de kommende år, siger Martin Damm.


Nyhedsoverblik