Seks medarbejdere dræbt på bosteder de seneste 10 år: - Politikerne har ikke taget ansvaret på sig

Siden 2012 har seks medarbejdere mistet livet på bosteder. Årsagen skal findes i manglende ressourcer og politisk svigt, mener fagforeningsformand.

I onsdags blev en 20-årig mand dømt for drabet på den 29-årige mandlige pædagog Yamma Ahamadzai, som døde af 16 knivstik i december 2020.

Drabet skete på bostedet Ørbækskilde i Fårevejle, hvor den 20-årige boede. Retten i Holbæk dømte den 20-årige til anbringelse på retspsykiatrisk på ubestemt tid.

quote Området er blevet udsultet gennem en årrække

Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund

Det er ikke første gang, at en pædagog mister livet på et bosted for psykisk sårbare. Det er sjette tilfælde siden 2012. 

- Der er nogle ting, som ikke er i orden på de socialpædagogiske steder. Der er for mange steder, hvor det kan være farligt at gå på arbejde. Der er risiko for at komme til skade, bare fordi du passer dit arbejde, og det er jo helt uacceptabelt, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

Mangler ressourcer

I en rundspørge, lavet af fagforeningen, svarer over en fjerdedel af de adspurgte medlemmer, at de sidste år oplevede fysisk vold på deres arbejdsplads. 

Benny Andersen fremhæver, at manglende ressourcer i socialpsykiatrien tvinger medarbejdere ud i farlige arbejdssituationer. Noget, som både politikere og arbejdergivere har ansvaret for.

- Området er blevet udsultet gennem en årrække. Et område, hvor manglende ressourcer har nogle konsekvenser. For eksempel når medarbejdere bliver nødt til at være alene på arbejde, hvor man burde være to. Det giver en risiko for, at der kan ske noget, og det giver en utryghed og manglende sikkerhed i dagligdagen, siger han. 

- Vi hverken vil, skal eller kan acceptere, at menneskers liv er i risiko, fordi arbejdsgiveren ikke sørger for, at der er to medarbejdere, hvis det er nødvendigt. Vi kan ikke løse det for dem. Det skal de selv løse, og ansvaret må skal de tage på sig, tilføjer formanden.

Drab på bosteder:

Brug for politisk handling

Folketingspolitikerne er i gang med at forhandle sig frem til en 10-årsplan for psykiatrien.

Det er formanden glad for, selvom han gerne så, at der blev handlet hurtigere. Han mener, at der er brug for en akutpakke, så der ikke sker flere voldelige episoder på bostederne.

- Politikerne har ikke taget ansvaret på sig og ikke har gjort noget ved det. Man har lukket øjnene og håbet på, at ulykken ikke vil ske igen. Det synes jeg er uansvarligt, siger han. 

Socialpædagogernes Landsforbunds forslag om en akutpakke indeholder fire elementer.

- Den ene ting er at sikre, at der er nok hænder, så der ikke arbejdes alene, hvis der er risiko for at komme til skade. De hænder skal så også være fagligt rigtige. Vi er også nødt til at insistere på, at der skal være en langt stærkere sammenhæng mellem behandlingspsykiatrien (psykiatriske hospitaler, red) og socialpsykiatrien (for eksempel bosteder, red). Den fjerde er at arbejde med supervision og efteruddannelse af personalet, siger Benny Andersen.

quote Vi vil fortsætte med at presse på

Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforbund

Hvordan kan I som fagforening gøre for at beskytte jeres medlemmer?

- Vi kan bruge den lovgivning om alene-arbejde, der er blevet skærpet, og det vil vi gøre, og så har vi Arbejdstilsynet, vi kan kalde på, hvis vi konstaterer, at der et sted, hvor der er utrygt og måske tvang om alene-arbejde, siger formanden og tilføjer:

- Vi vil fortsætte med at presse på og overbevise politikerne om, at vi kan ikke leve med, at der skal være et område, hvor der er en risiko for, at du kommer til skade, bare fordi du passer dit arbejde. 

Også et kommunalpolitisk spørgsmål

Med det nært forestående kommunalvalg, mener Benny Andersen, at der er oplagt at spørge ind til, hvad de kommunale politikere vil gøre for området. For selvom Folketinget bærer en stor del af ansvaret, så mener han også, at kommuner og regioner skal kigge nærmere på området. 

Han kan dog godt mærke, at psykiatrien er begyndt at fylde mere i den offentlige debat og hos politikerne.

- Det virker, som om der er flere, der begynder at tage det mere alvorligt. Det er også derfor, vi skal til at lave en 10-årig psykiatriplan. Det er vigtigt at have det lange lys på i den sammenhæng, men det er simpelthen vigtigt, at man tager ansvar på sig i de kommuner og regioner, hvor stederne drives. Vi har et kommunalvalg lige om hjørnet, og der var det da passende at spørge kommunalpolitikerne, hvordan de vil prioritere det her område, siger han.

VIDEO: Se uddrag interviewet med Benny Andersen i videoen herunder.