Se kortet - her bor kandidaterne til folketingsvalget

Lokal tilknytning og bopæl blandt folketingskandidaterne spiller en væsentlig rolle for vælgerne og kan få stor betydning, når krydset skal sættes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Når krydset til folketingsvalget skal sætte den 1. november, kan vælgerne i Sjællands Storkreds vælge mellem 126 kandidater fordelt på 14 partier.

Men hvor krydset sættes, afhænger af flere kriterier. Et af de kriterier, der er vigtigt for vælgerne, er kandidatens lokale tilknytning og bopæl. Det vurderer Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

quote De ved, hvor skoen trykker i forhold til trafik, skoler eller afstand til hospitaler

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

- Vi ser ved dette valg, at der er meget store forskelle mellem vælgerne på landet og i byerne, så jeg tror bestemt, at vælgerne vil kigge på geografien, når de skal sætte deres kryds, siger han.

Men har du overhovedet mulighed for at stemme på en lokal kandidat?

Det kan du se på kortet herunder, som viser, hvor kandidaterne bor. Kandidaterne har selv oplyst postnummeret for deres privatadresse:

Samme vurdering kommer fra Niels Nyholt, der er ph.d.-studerende ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, hvor han har forsket i, hvordan ændringer i lokale, offentlige prioriteringer påvirker vælgeradfærd.

- Vælgerne vil gerne have kandidater, der bor i lokalområdet. En central årsag til det er, at de forventer, at politikerne kan skaffe nogle materielle fordele til området, siger han og tilføjer:

Læs også
Hvem kan du stemme på? Se kandidaterne i Sjællands Storkreds her
Læs også
Hvem kan du stemme på? Se kandidaterne i Sjællands Storkreds her

- Hvis kandidaterne bor i lokalområdet, sender de også et klart signal til vælgerne om, at de selv har en personlig interesse i at prioritere området. Det har man ikke på samme måde, hvis man er flyttet fra lokalområdet.

Kortet viser blandt andet, at der kun bor en enkelt folketingskandidat i Odsherred Kommune. Nemlig Gitte Terp Henriksen (SF) med postnummer i 4540 Fårevejle.

I modsætning har 15 kandidater oplyst deres bopæl til at være i Københavns Kommune. 

Flere af dem har dog tilknytning til området, fordi de er opvokset på Sjælland og øerne. Det gælder blandt andre Magnus Heunicke (S) fra Næstved og Iben Kiilerich Krog (V) fra Lolland.

Læs også
Måling sender DF ud af Folketinget
Læs også
Måling sender DF ud af Folketinget

Ud af de i alt 126 folketingskandidater har 21 kandidater oplyst, at deres bopæl ligger uden for Sjællands Storkreds. Det vil sige, at hver sjette folketingskandidat ikke bor i storkredsen, hvor de er opstillet.

En enkelt kandidat har ikke oplyst postnummeret for sin privatadresse. Det er formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, som bor i København.

Bopæl kan flytte stemmer

Ved det kommende folketingsvalg kan kandidaternes tilhørsforhold og bopæl ifølge Kasper Møller Hansen rent faktisk komme til at spille en ekstra stor rolle, fordi knap hver femte vælger ifølge meningsmålingerne er i tvivl om, hvem de skal stemme på.

quote Man ser virkelig, hvordan politikerne kan kæmpe for ens lokalområde, fordi de ved godt, det her, at stemmerne er.

Kasper Møller Hansen, professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

- Det tyder på, at rigtig mange vil skifte parti denne gang. Det vil sige, at rigtig mange leder efter et nyt parti. Hvis man ikke har den klare politiske holdning om, at ens stemme hører hjemme hos et bestemt parti, vil man have tendens til at vælge på en anden måde og vælge en, der ligner én selv.

- Og der bliver geografien meget væsentlig. For de (lokale kandidater red.) ved, hvor skoen trykker i forhold til trafik, skoler eller afstand til hospitaler, siger han.

Læs også
Presset minister balancerer mellem valgkamp og krigen i Ukraine
Læs også
Presset minister balancerer mellem valgkamp og krigen i Ukraine

Nogle kandidater vil dog ifølge Kasper Møller Hansen føle, at selvom de ikke bor i lokalområdet, kan de sagtens have en stor lokal forankring.

- Der er flere eksempler på folketingspolitikere, som ugentligt besøger deres lokale kreds og har møder med de lokale medier og aktører. Så postnummeret fortæller ikke hele historien, men det er i hvert fald en start på at se, hvor forankret de er i lokalområdet, siger han.

Kandidater skal ikke bo i valgkredsen

  • Danmark er opdelt i 10 storkredse, hvor politikerne stiller op til folketingsvalg, og storkredsene er igen opdelt i 92 mindre opstillingskredse.

  • Hvem der stiller op - og hvor de stiller op, afgøres i partierne.

  • En politiker behøver ikke bo i det område, hvor han eller hun stiller op.

  • Det betyder for eksempel, at Jeppe Kofod (S) fra København og Charlotte Bisserup Bechfeldt (V) fra Vordingborg, der til dagligt bor i København, kan stille op i Sjællands Storkreds.

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

Niels Nyholt fremhæver i den forbindelse, at mange vælgere desuden er tilbøjelige til at stemme på kandidater, der kan repræsentere ens eget lokale tilhørsforhold på Christiansborg.

- Det ser man for eksempel med Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, som i høj grad forsøger at promovere sit jyske tilhørsforhold. Derfor handler det ikke entydigt om at få tilført substantielle gevinster til ens lokalområde men at få repræsenteret ens område og dets værdier, siger han.

Skaffer motorveje og arbejdspladser

Men hvor vigtigt er det egentlig for et lokalområde eller kommune at have en repræsentant på Christiansborg?

For Kasper Møller Hansen er der ikke nogen tvivl om, at det gavner.

- Historisk har vi set, hvordan stærke geografisk forankrede folketingspolitikere har gjort et kæmpe stykke arbejde for deres område. Det kan være med placeringen af statslige arbejdspladser, politiskolen i Vejle eller motorveje, siger han og tilføjer:

Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med
Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med

- Man ser virkelig, hvordan politikerne kan kæmpe for ens lokalområde, fordi de ved godt, det her, at stemmerne er. Ikke fordi folketingspolitik skal blive lokalpolitik, men det skal have en lokal forankring, hvor vælgerne bor, og derfor spiller geografi en helt central rolle.

Derfor har folketingspolitikere fra samme område på tværs af partiskel gennem årene forenet sig om konkrete sager for på den måde at få større gennemslagskraft på Christiansborg og trække goder til området.

Sådan er Sjællands Storkreds opdelt

Sjællands Storkreds er opdelt i 12 kredse. Det er:

  1. Lolland

  2. Guldborgsund

  3. Vordingborg

  4. Næstved

  5. Faxe

  6. Køge

  7. Greve

  8. Roskilde

  9. Holbæk

  10. Kalundborg

  11. Ringsted

  12. Slagelse

Kilde: Indenrigs- og Boligministeriet.

Det har man blandt andet set med den såkaldte nordjyske trafikmafia, hvor politikere har skaffet store motorvejsprojekter til Nordjylland.

Et mere regionalt eksempel er kaffeklubben fra Lolland-Falster, hvor socialdemokraterne Lennart Damsbo-Andersen og Kasper Roug sammen med René Christensen fra Dansk Folkeparti kæmper for deres landsdel.

Læs også
Hvor skal du sætte krydset? Tag kandidattesten her
Læs også
Hvor skal du sætte krydset? Tag kandidattesten her

Kandidaterne har selv oplyst postnummeret for deres privatadresse i forbindelse med deres deltage i kandidattesten, som er lavet i samarbejde mellem TV 2, TV 2 Regionerne, Megafon og Paqle. 

En enkelt kandidat har ikke oplyst postnummeret for sin privatadresse og optræder derfor ikke på kortet. Det er formanden for Moderaterne, Lars Løkke Rasmussen, som bor i København. 

Hvis du selv er kandidat og ønsker at optræde på kortet, kan du kontakte Paqle ved at klikke her.


Nyhedsoverblik