Sådan vil regeringen holde hånden under danske arbejdspladser

Regeringen iværksætter fire nye initiativer til at holde hånden under danske arbejdspladser under den nuværende situation med corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den nuværende situation med coronavirussen som har ramt Danmark skaber store udfordringer for alle dele af det danske samfund.

quote De nuværende regler åbner for, at bankerne kan give en hjælpende hånd uden at blive straffet for det

Simon Kollerup (S), erhvervsminister

Regeringen følger situationen tæt, og finansminister Nicolai Wammen (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) præsenterer derfor fire nye initiativer i forlængelse af de tiltag, som allerede er iværksat.

De fire tiltag skal risikoen for fyringer sænkes, lyder det. 

- Dermed kan virksomhederne hurtigt tilpasse sig situationen, så vi mindsker risikoen for, at virksomheder er nødt til at afskedige medarbejdere, siger finansministeren.

De nye initiativer er:

  • Frigivelse af den kontracykliske kapitalbuffer. Erhvervsministeren har besluttet at frigive den kontracykliske kapitalbuffer, så den er nul med øjeblikkelig virkning. Derved får bankerne og institutterne med deres nuværende kapitalbeholdning alt andet lige mere spillerum til at modstå tab uden at skulle indskrænke deres udlån.
     
  • To nye garantiordninger. Den ene er målrettet store virksomheder og kommer til at fungere på markedsvilkår. Den anden er målrettet små og mellemstore virksomheder og indebærer en lavere garantiprovision for virksomhederne, hvorfor der afsættes en statslig tabsramme på en mia. kr.
     
  • Refusion fra dag ét, når medarbejderen er syg af COVID19 eller i karantæne. Der lægges således op til, at sygedagpengesystemets såkaldte arbejdsgiverperiode suspenderes.
     
  • Ordningen med arbejdsfordeling bliver mere fleksibel. Ordningen betyder, at virksomheder kan sætte medarbejdere ned i tid i en midlertidig periode, og medarbejderne så kan få supplerende dagpenge. Beskæftigelsesministeren har valgt at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomhederne hurtigt kan tilpasse sig situationen, og man kan undgå afskedigelser af medarbejdere.

Regeringen vil suspendere arbejdsgiverperioden

Spredningen af coronavirus har gjort de finansielle markeder usikre. Derfor forventer erhvervsminister Simon Kollerup (S), at bankerne kommer til undsætning:

- De nuværende regler åbner for, at bankerne kan give en hjælpende hånd uden at blive straffet for det. Det forventer jeg, at de gør. Det har Finanstilsynet også tilkendegivet, siger han på pressemødet torsdag. 

Han tilføjede ifølge TV2, at den kontracykliske buffer frigives, og det betyder, at der er 200 milliarder kroner mere til udlån.

20200311-222058-l_16mb.jpg
Læs også
Du skal ikke melde til politiet, hvis du kender en coronasmittet
20200311-222058-l_16mb.jpg
Læs også
Du skal ikke melde til politiet, hvis du kender en coronasmittet

Desuden vil regeringen suspendere arbejdsgiverperioden, siger Peter Hummelgaard på pressemødet:

- Vi igangsætter en række initiativer, der kan afbøde de værste konsekvenser. I morgen vil regeringen fremlægge en særlov, der suspenderer arbejdsgiverperioden, så arbejdsgiveren ikke hæfter for løn de første 30 sygedage. Det gælder smittede, og folk der har været i karantæne. 

Prisen for de konkrete initiativer er uklar. Men finansminsiteren vurderer, at det kommer til at koste omkring tre milliarder kroner. 

- Og de vil komme fra kassen (statskassen, red.), så at sige, siger Wammen. 


Nyhedsoverblik