Sådan kan du gå dig til en hjertestarter i dit lokalområde

Gå dig til en gratis hjertestarter til dit lokalområde, når Hjerteforeningen afholder landsuddeling søndag den 3. maj.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hjerteforeningen gentager succesen fra 2019 og afholder landsuddeling søndag den 3. maj, hvor man kan få uddelt en gratis hjertestarter til sit lokalområde.

Kriteriet er, at man samler en gruppe, der tilsammen går mindst 15 indsamlingsruter.

Det skriver Hjerteforeningen i en pressemeddelelse.

I 2019 vendte Hjerteforeningen den årlige dør-til-dør indsamling på hovedet og forvandlede det til en landsuddeling. Konceptet var, at de indsamlede penge blev brugt til at uddele gratis hjertestartere rundt omkring i lokalområderne.

quote Hjertestartere giver ekstra tryghed, men kun hvis man ved, at hjertestarterne fungerer

Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen 

Det resulterede i 2019 i cirka 400 nye hjertestartere over hele landet, og dét tal håber Hjerteforeningen bliver overgået i år.

- Vi ved, at hjertestartere redder liv, og vi ved, at hjertestartere skal være placeret tæt på det sted, hvor hjertestoppet finder sted, for at hjertestarteren bliver hentet og har effekt, siger Anne Kaltoft, administrerende direktør i Hjerteforeningen.

Førstehjælper
Læs også
Sådan giver du førstehjælp - seks trin kan redde liv
Førstehjælper
Læs også
Sådan giver du førstehjælp - seks trin kan redde liv

I Danmark rammes årligt godt 5.400 danskere af hjertestop uden for hospitalet. Det svarer til cirka 15 personer om dagen.  

- Fædre, mødre, søskende, bedsteforældre, venner og kolleger. Mange af dem kan med en hurtig indsats reddes tilbage til et godt liv, fortsætter Anne Kaltoft.

Konceptet for Landsuddelingen

Du deltager i Landsuddelingen ved at samle en gruppe med for eksempel dine naboer, familie, kolleger eller sportsklub. Gruppen skal tilsammen gå mindst 15 indsamlingsruter på indsamlingsdagen søndag den 3. maj.

 

Man behøver ikke gå i det lokalområde, hvor hjertestarteren skal hænge. En mormor kan eksempelvis gå en rute i Odsherred, så der kan komme en hjertestarter op uden for barnebarnets badmintonklub i Næstved.

 

Derefter modtager gruppen en gratis hjertestarter, som gruppen selv bestemmer, hvor skal hænge. Hjertestarten bliver professionelt monteret i et varmeskab af en elektriker.

 

Kilde: Hjerteforeningen. 

ServicePlus-aftale skal holde hjertestartere ajour 

Som noget nyt i år kommer hjertestarteren med en ét års ServicePlus-aftale, der overvåger hjertestarteren i døgndrift. 

Læs også
Benjamin fra Bogø er nomineret til Årets Hjerteredder
Læs også
Benjamin fra Bogø er nomineret til Årets Hjerteredder

Det betyder, at man ikke skal bekymre sig om, hvorvidt hjertestarteren fungerer, som den skal. Aftalen indbefatter nemlig, at eventuelle fejl udbedres med det samme.

- Hjertestartere giver ekstra tryghed, men kun hvis man ved, at hjertestarterne fungerer. Desværre er det ikke alle hjertestartere, der bliver holdt funktionsdygtige. Derfor har vi brugt kræfter på at udvikle en ny ServicePlus-aftale, som vi anser som et godt tilbud til alle dem, der har gået for en hjertestarter i 2019 og som går i 2020, siger Anne Kaltoft.

Landsuddeling bliver kontantfri

Et andet nyt tiltag i år er, at indsamlingsbøsserne formet som et hjerte bliver overflødige. Hjerteforeningen har nemlig besluttet, at man udelukkende kan støtte opsætningen af de nye hjertestartere ved hjælp af Mobilepay og sms.

- Vi er klar over, at nogle måske vil blive irriterede over, at de ikke – som de plejer – kan putte en hundredekroneseddel i et indsamlingshjerte. Men vi håber og tror på, at langt de fleste tager godt imod både indsamlerne og det nye tiltag, siger Anne Kaltoft.

Førstehjælper
Læs også
Stort flertal skrotter hjerteredderordning og indfører ny
Førstehjælper
Læs også
Stort flertal skrotter hjerteredderordning og indfører ny

Forklaringen er, at det koster op mod 500.000 kroner at forsikre og håndtere de mange indsamlede kontanter, og de penge kan bruges bedre.

- Den halve million kroner vil vi hellere bruge på det gode formål, nemlig at sikre døgntilgængelige og funktionsdygtige hjertestartere til danskerne, siger Anne Kaltoft.

Hurtig hjælp ved hjertestop er altafgørende. Det lærte Benjamin Werge sidste år:

TV2 ØST mødte Leif Werge og Benjamin Werge på en sejltur i august, hvor Leif Werge igen var ovenpå. 

 

Fakta om hjertestop og hjertestartere 

  • I Danmark rammes årligt godt 5.400 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til cirka 15 personer hver dag. Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag cirka 16 procent (2018).
     
  • De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for cirka 10 minutter. Efter cirka 6 minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med cirka 10 procent.
     
  • Hvis personen med hjertestop bliver stødt med en hjertestarter inden 3 til 5 minutter efter hjertestoppet, kan overlevelsen være op til 50-70 procent.
     
  • I dag (2018) stødes 9 procent af personer med hjertestop uden for hospital med en hjertestarter, inden ambulancen ankommer. Det er en syvdobling fra 1,3 procent i 2001. I det offentlige rum bliver der stødt med en hjertestarter i 19 procent af alle tilfælde med hjertestop, inden ambulancen når frem. I private hjem stødes 6,4 procent med en hjertestarter, før ambulancen kommer frem.
     

Kilde: Sundhedsstyrelsens og Dansk Råd for Genoplivnings FAKTAARKET OM HJERTESTOP.


Nyhedsoverblik