Sådan får du del i de grønne milliarder til skrotning af dit gamle fyr

Politikerne vil skrotte i tusindvis af gamle olie- og gasfyr og har derfor afsat over to milliarder kroner. Se her, hvordan man får del i pengene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et bredt politisk flertal er i dag blevet enige om, hvordan 2,3 milliarder kroner skal sætte skub i udfasningen af olie- og gasfyr til gavn for miljø og klima rundt om i de danske hjem.

Alene her i sendeområdet varmer godt 66.000 boligejere i dag op med olie eller gas, og det er blandt andet dem, politikerne ønsker at nå ud til med dagens aftale.

Helt konkret fungerer politikernes aftale på den måde, at det skal gøres billigere for boligejerne at vælge et grønnere alternativ i form af en varmepumpe til opvarmning af boligen.

Tilskuddets størrelse varierer, men beløbet vil typisk ligge på 20.000-30.000 kroner.

Men hvordan får man adgang til de penge, som regeringen og aftalens øvrige partier lokker med?

I praksis foregår ansøgningsprocessen via Energistyrelsens hjemmeside, hvor det også er muligt at beregne størrelsen på det tilskud, man kan opnå.

Inden, man når dertil, er det dog nødvendigt at forstå, at de 2,3 milliarder kroner, som klimaminister Dan Jørgensen (S) præsenterede på dagens pressemøde, omfatter en række puljer over flere år. Med aftalen er det blandt andet besluttet at udvide Bygningspuljen med næsten 1,3 milliarder kroner frem mod 2030 – hvoraf 375 millioner kroner skal udmøntes næste år.

quote Det er først-til-mølleprincippet, og rigtig meget tyder på, at puljen er brugt op for i år

Ture Falbe-Hansen, pressechef, Energistyrelsen

Det er med en ansøgning til Bygningspuljen, at man kan opnå tilskud til at erstatte olie- eller gasfyret med et grønnere alternativ. Puljen omfatter ansøgninger til en række energiforbedrende tiltag på boligen – heriblandt skift til varmepumper.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvornår der åbnes for ansøgninger til Bygningspuljen i 2021. Men noget tyder på, at det er en god idé at holde sig klar.

Tilskud revet væk

Ved dette års udlodning af midlerne i Bygningspuljen, som der blev åbnet for den 15. oktober, har Energistyrelsen allerede modtaget 14.500 ansøgninger. Forventningen er derfor, at puljemidlerne for i år allerede er brugt.

Det er VVS-mester Carsten Larsens erfaring, at man kan få dækket omkring en fjerdedel af investeringen i en varmepumpe til 100.000 kroner. Og det har mange valgt at tage imod, viser en opgørelse fra Energistyrelsen, hvor det senest har været muligt at søge tilskud siden 15. oktober.
Det er VVS-mester Carsten Larsens erfaring, at man kan få dækket omkring en fjerdedel af investeringen i en varmepumpe til 100.000 kroner. Og det har mange valgt at tage imod, viser en opgørelse fra Energistyrelsen, hvor det senest har været muligt at søge tilskud siden 15. oktober. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Det er først-til-mølleprincippet, og rigtig meget tyder på, at puljen er brugt op for i år. Det er fortsat muligt at søge, men det er vores forventning, at vi med det nuværende antal ansøgere har brugt puljen for i år, siger Ture Falbe-Hansen, der er pressechef i Energistyrelsen, til TV2 ØST.

- Men der er 375 gode millioner kroner til dem, der kan vente til næste år. Vi melder ud, så snart vi overhovedet kan, hvornår man kan sende sin ansøgning, tilføjer han.

Bygningspuljen stammer oprindeligt fra 2018. Dengang blev den oprettet med 800 millioner kroner.

Således er der allerede åbnet for ansøgninger i år den 15. oktober, men Energistyrelsen forventer snart at kunne fortælle, hvornår der åbnes for ansøgningerne i 2021.

20200517-194837-a-1920x1277we.jpg
Læs også
100.000 boligejere på Sjælland kan få tilskud til at energirenovere hjemmet
20200517-194837-a-1920x1277we.jpg
Læs også
100.000 boligejere på Sjælland kan få tilskud til at energirenovere hjemmet

Med dagens aftale bliver der føjet yderligere 1,3 milliarder kroner til Bygningspuljen.

Søg før du bygger

Bygningspuljen er dog ikke det eneste sted, man kan opnå en økonomisk håndsrækning til at skrotte sit olie- eller gasfyr. Vælger man at leje en varmepumpe på abonnement, så er Skrotningsordningen tiltænkt at gøre det billigere for boligejerne at få fjernet det gamle olie eller gasfyr, forklarer Ture Falbe-Hansen.

quote Du er nødt til at søge, før du går i gang med at udskifte dit oliefyr

Ture Falbe-Hansen, pressechef, Energistyrelsen

- Der er mange, for hvem det er mange penge på at skulle bruge næsten 100.000 kroner på en varmepumpe. Derfor kan det være et alternativ at leje den på abonnement. Tilskuddet i Skrotningsordningen tildeles virksomheder, som udbyder abonnementsordninger på varmepumper, og går til at sænke forbrugerens opstartsudgifter ved at skifte til en varmepumpe.

Men en ting er gældende for alle tilskudsordninger uanset, hvilket energirenoveringsprojekt, man drømmer om, understreger pressechefen:

- Du er nødt til at søge, før du går i gang med at udskifte dit oliefyr eller starter energirenoveringsprojektet.

- Der er nogle forskellige EU-regler, som gør, at du ikke må dele støtte og tilskud ud på projekter, som alligevel vil blive gennemført uden et tilskud. Derfor skal man søge først.

Med dagens aftale er der foruden udvidelsen af to eksisterende puljer, Bygningspuljen og Skrotningspuljen, også oprettet to nye puljer. Den ene handler om udbygning af fjernvarme, Fjernvarmepuljen, imens den såkaldte Afkoblingsordning er møntet på den afgift på 8.000 kroner, man som boligejer skal betale for at blive koblet af gasnettet.

Op mod 170.000 færre gasfyr om ti år

Ser man ud over hele landet, så er det partiernes målsætning, at op mod 70.000 oliefyr og 170.000 gasfyr med dagens aftale vil være historie om ti år.

Det skal bidrage til at sænke det danske udslip af klimaskadelig CO2 med i alt 700.000 ton.

Alene på her i sendeområdet har 66.200 boligejere i dag naturgas eller oliefyr som den primære varmekilde.

Størst er koncentrationen af oliefyr i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner, imens Næstved, Holbæk og Slagelse er højborge for naturgas, som følge af manglende eller endnu ringe udbygget fjernvarmenet.


Nyhedsoverblik