S-borgmestre revser lovforslag fra partifæller på Christiansborg

Flere socialdemokratiske borgmestre raser over, at deres partifæller på Christiansborg vil bestemme, hvem der skal give håndtryk til nye statsborgere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

'Unødvendigt' er det ord, der går igen hos flere socialdemokratiske borgmestre her i regionen. 

De udtaler det i forbindelse med et lovforslag, der bestemmer, at det skal være borgmesteren, der giver håndtryk ved ceremonier, hvor nye danske statsborgere bydes velkommen. 

quote Jeg håber, at Folketinget vil have tillid til, at vi i kommunerne godt kan finde ud af at give hånd og have respekt for hinanden

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk

- Jeg møder gerne op, og jeg giver gerne håndtryk til mennesker, uanset om der er en lov eller ej. Jeg synes også, det er naturligt, at det er borgmesteren, der gør det, men jeg synes ikke, der skal være en lov om det. 

- Vi får et stramt styret land, hvis vi skal til at lovgive om ting, der allerede er en tradition i forvejen, lyder det fra Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune.

Symbolpolitisk lovgivning

I Odsherred Kommune er kommentaren fra borgmester Thomas Adelskov (S) kort og godt:

- Unødvendig, symbolpolitisk lovgivning, og i nabokommunen har hans borgmesterkollega Christina Krzyrosiak Hansen (S) heller ikke meget tilovers for lovforslaget.

- Lad os bevare grundlovsceremonierne, men droppe unødvendig lovgivning om noget, der kun virker mistillidsskabende. Jeg håber, at Folketinget vil have tillid til, at vi i kommunerne godt kan finde ud af at give hånd og have respekt for hinanden, skriver hun på sin Facebookside, og Næstveds borgmester Carsten Rasmussen (S) ryster også på hovedet af forslaget.

- Jeg synes, det bliver for meget detailstyring af os borgmestre og vores kalendere. Det er at overreagere, at det skal være borgmesteren, der gør det. Hvis det endelig skal være så højtideligt, kunne ministeren på området jo selv stå for det, siger han.

Strammer loven

Socialdemokraterne på Christiansborg har tidligere været imod, at der skulle laves en lov om håndtryk. Da forslaget i 2018 blev fremsat af Løkke-regeringen, mente Socialdemokraternes Astrid Krag, der i dag er social- og indenrigsminister, at nu måtte politikerne på Christiansborg lige styre sig med at lovgive om problemer, der ikke findes. 

Læs også
Katrina fik afvist statsborgerskab på grund af fartbøde - forsker kalder reglerne for firkantede
Læs også
Katrina fik afvist statsborgerskab på grund af fartbøde - forsker kalder reglerne for firkantede

Loven blev dog vedtaget, så nye danskere kun kan få deres statsborgerskab, hvis de deltager i en ceremoni og giver hånd til en repræsentant fra kommunen.

Nu har socialdemokraterne på Christiansborg så ændret mening og vil gerne bakke op om loven. Endda med en stramning. 

Inflation i lovgivning

Derfor er partiets udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye gået sammen med Venstre, Konservative og Liberal Alliance om et nyt forslag, der betyder, at det nu skal være borgmesteren, der giver håndtrykket ved ceremonierne.

- Jeg synes, det er unødvendig lovgivning, og jeg synes, der går inflation i at lovgive, hvis man lovgiver om sådan noget her. Vi har så mange udfordringer ovenpå corona, så jeg undrer mig over, at man synes, det her er så vigtig en dagsorden, lyder det fra Holger Schou Rasmussen (S) på Lolland, og Carsten Rasmussen tilføjer:

- Det kan jo også ske, at borgmesteren bliver syg eller kaldt hjem, fordi et barn er væltet på legepladsen. Skal man så ikke kunne få sit statsborgerskab den dag, fordi en anden ikke må tage over? Det er da ærgerligt, siger Næstvedborgmesteren, der i øvrigt aldrig har oplevet problemer under håndtryksseancerne.

- Der har aldrig været nogen, der har nægtet at give hånd. Tværtimod synes folk, at det er en festdag, så jeg synes, det er overkill at lovgive om det, siger han. 

Lovforslag på vej

Ifølge Jyllands-Posten vil Socialdemokratiet, Konservative, Liberal Alliance og Venstre nu fremsætte et lovforslag om håndtrykket, selv om socialdemokraterne altså tidligere var imod en lov på området.

- Det er rigtigt, at vi socialdemokrater betragtede det som en lige lovligt detaljeorienteret ting at lovgive om, da håndtrykskravet blev indført. Men regeringen har længe ment, at man skal give hånd for at få dansk statsborgerskab, skriver Mattias Tesfaye i et svar til Jyllands-Posten.


Nyhedsoverblik