Rift om studiepladser til pædagog og sygeplejerske – boom i antal afviste

Antallet af ansøgere er gået frem på en lang række uddannelser, og flere steder betyder de mange ansøgere, at antallet af afslag er steget markant.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Præcis klokken 00:01 natten til tirsdag fik de mange ansøgere endelig svar på, om de var kommet ind på deres drømmestudie på Absalon.

I år har flere end tidligere søgt ind på en uddannelse som lærere eller sygeplejerske.

Hele 2.836 nye studerende starter efter sommerferien på deres drømmestudie på Absalon. Det blev resultatet efter ansøgerne på kvote 1 og Kvote 2 klokken 00:01 fik besked om, om deres uddannelsesønske var blevet opfyldt.

Det er en stigning i antallet af studerende på seks procent set i forhold til sidste år, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Jeg er virkelig glad for, at så mange studerende har valgt at tage deres uddannelse hos Absalon. Nu har vi oplevet et par år med fald, men i år er kurven vendt for stort set samtlige uddannelser. Så at de unge nu igen vælger uddannelsesvejen i stor stil, det er så glædeligt, siger rektor for Professionshøjskolen Absalon, Camilla Wang.

Stor interesse for at uddanne sig som sygeplejerske og pædagog

Interessen for at uddanne sig som sygeplejerske eller pædagog på en af Professionshøjskolen Absalons uddannelser her i regionen er så stor i år, at efterspørgslen overstiger antallet af udbudte studiepladser.

quote Nu har vi oplevet et par år med fald, men i år er kurven vendt for stort set samtlige uddannelser

Camilla Wang, rektor for Professionshøjskolen Absalon

Tal fra professionshøjskolen viser, at i alt 710 ansøgere har fået tilbudt plads på en af Absalons fire pædagoguddannelser – hvilket er en fremgang på tre procent fra sidste år, imens 250 har fået et afslag. Det er tilgengæld en stigning i antal afviste på 84 procent fra sidste års 136 afslag.

For sygeplejerskeuddannelsen stiger antallet af tilbudte studiepladser i år med 10 procent til 660 på uddannelserne i Roskilde, Slagelse, Holbæk, Næstved og Nykøbing F.

Men også her er antallet af breve med et afslag til ansøgerne eksploderet. I alt får 470 kvalificerede ansøgere til sygeplejerskeuddannelsen et afslag. Det er en stigning på 159 procent fra sidste år, hvor 181 fik afslag.

Adgangssnittet stiger som følge heraf i gennemsnit for de fem uddannelsessteder fra 5,19 til 5,32 i år.

God plads på lærerfaget

Også Absalons uddannelse til socialrådgiver oplever stor søgning. Her får 399 tilbudt studieplads – en fremgang på tre procent – imens 604 bliver afvist, hvilket er en stigning på 36 procent fra året før.

Anderledes står det til på læreruddannelsen. Her har samtlige ansøgere fået plads. Samtidig stiger antallet af tilbudte studiepladser med 19 procent til 338.

undervisning_ucsj.jpg
Læs også
Slår alle rekorder - aldrig har så mange fået plads på en videregående uddannelse
undervisning_ucsj.jpg
Læs også
Slår alle rekorder - aldrig har så mange fået plads på en videregående uddannelse

Samlet set bliver 2.836 studerende tilbudt plads på en af Absalons 12 uddannelser, hvilket er en fremgang på seks procent fra sidste års 2.672, svarende til, at 164 flere får tilbudt en studieplads sammenlignet med sidste år.

Tallene dækker over semesterstart i både september og februar 2021.

Corona presser studiepladser

Syddansk Universitets afdeling i Slagelse har optaget 364 ansøgere på tre bacheloruddannelser. Ingen er på standby.

Hos Zealand Erhvervsakademi – der ligesom Absalon uddanner i Slagelse, Nykøbing F, Holbæk, Næstved og Roskilde – får 1.462 tilbudt plads til studiestart til september. Her er det særligt uddannelserne til multimediedesigner, autoteknolog, finansøkonom, datamatiker og bygningskonstruktør, som hitter.

I alt får 100 flere studerende i år sammenlignet med sidste år tilbudt studieplads på Zealand.

Her er meldingen, at grundet corona-situationen og det ekstra pres, det fører med sig, når sabbatåret måske er blevet aflyst, besluttede regeringen i juni at oprette ekstra studiepladser på en række uddannelser, heriblandt datamatiker i Roskilde.

- Vi kan konstatere, at interessen for datamatikeruddannelsen har været markant, for alle pladser er allerede besat, og så er der desværre stadig ikke plads til alle ansøgere, siger Zealands rektor, Ulla Skaarup i en meddelelse.

- Det er en udvikling vi kan være godt tilfredse med. Vi er glade for, at flere end tidligere vil læse en to-årig videregående uddannelse. Vi tolker den voksende interesse for erhvervsakademiuddannelser, som et udtryk for at flere gerne vil uddanne sig med en kortere horisont til et godt job.

- Afvisninger er et problem

På landsplan får over 10.000 kvalificerede ansøgere afslag på drømmeuddannelsen.

Artiklen fortsætter under grafikken

Mens rekordmange kan glæde sig over, at de er kommet ind på deres drømmeuddannelse, må over 10.000 kvalificerede ansøgere notere sig et afslag – en stigning på 27 procent fra sidste år. Det er en markant stigning fra sidste år, oplyser Ritzau på baggrund af tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Ingrid Kjærgaard, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, kalder det høje antal afvisninger for problematisk.

Hun mener, at obligatorisk individuel uddannelsesvejledning i det sidste år på gymnasiet er nødvendigt for at øge optaget.

- Her ville man kunne få et bredere kendskab til flere uddannelser, så man hører om andre, end dem ens venner lige søger, siger hun til Ritzau.

Specielt på medicinstudiet og psykologistudiet er mange vanen tro blevet afvist. På medicin er 1.253 ansøgere blevet afvist, mens det inden for psykologi er 1.013 ansøgere. Det svarer til henholdsvis 50 og 40 procent flere afvisninger i forhold til sidste år.

En del af stigningen i antallet af afvisninger dækker over ændrede optagelsesregler.

Ifølge ministeriet vil afviste ansøgere som noget nyt blive kontaktet og tilbudt vejledning af Studievalg Danmark.


Nyhedsoverblik