Religøse ledere i opråb: Vi skal behandle de fremmede bedre

Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift, er én af 16 religiøse ledere, som nu træder ind i debatten om, hvordan vi behandler de fremmede i Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Det handler om forståelse på tværs af forskelle. At se medmennesker i stedet for at møde de fremmede med skepsis og forbehold.

Biskop i Roskilde Stift, Peter Fischer-Møller, er én af 16 religiøse ledere i Danmark, der i dag kommer med et opråb om at behandle de fremmede i Danmark bedre. Under overskriften Et  gæstfrit Danmark skriver de et to sider langt manifest, hvor de opfordrer til at få en mere positiv debat om de fremmede i Danmark.

quote Pligten over for den fremmede er en central del af alle tre religioner

Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift

- Vi vil gerne have folk til at tænke: "Det kunne have været os". At sætte sig ind i det at være den fremmede. Rigtig mange danskere har rejst ud og været de fremmede i andre lande. Vi vil gerne have folk til at genkende hinanden i den situation, siger Peter Fischer-Møller.

Gruppen består af repræsentanter for kristendommen, islam og jødedommen.  De 16 deltagere har et samarbejde i organisationen Resam og har gennem længere tid arbejdet på dagens udtalelse. De har fundet mange lighedspunkter i arbejdet - det gælder også i spørgsmål om fremmede.

- Pligten over for den fremmede er en central del af alle tre religioner, siger Peter Fischer-Møller.

Et symbolsk tidspunkt

For biskoppen er det ret symbolsk, at udtalelsen kommer netop i pinsen.

- Pinsen handler om det, der går på tværs af kulturer, sprog og religioner. Det handler netop om, hvordan Helligånden skaber forståelse på tværs af forskelle, siger han.

Peter Fischer-Møller ved godt, at dagens udtalelse for nogen kan virke kontroversiel, men afviser, at der er tale om en egentlig politisk udtalelse.

- Vi gør os ikke kloge på, hvor mange fremmede der skal komme til Danmark. Eller hvor mange asylansøgere,  landet kan rumme. Men vi opfordrer bare til, at vi viser medmenneskelighed over for dem, der er kommet til Danmark. At vi møder dem med medfølelse og nysgerrighed.

Ledere af trossamfund kan også deltage i debatten

De 16 religiøse ledere skriver i deres udtalelse:

Politikerne varetager et stort ansvar i forhold til indvandringen, og de har fokus på kvoter, ressourcer og sikkerhed. Det, som vi ønsker at italesætte, er den moralske og kulturelle side af indvandring. Holdningen til at tage imod, og hvordan vi udtrykker gæstfrihed. Den holdning skal ikke kun styre vores adfærd som individer, men skal også hjælpe med til at forme politiske beslutninger.

quote Hvis vi kommer en lille smule uden for vores comfortzone, kan noget nyt måske åbne sig for os

Peter Fischer-Møller, biskop i Roskilde Stift

- Jeg ved godt, at der er nogen, der vil sige, at det her skal kirken ikke blande sig i. Men i et repræsentativt demokrati som vores er det vigtigt, at befolkningen følger med i udviklingen og deltager i debatten. Det gælder også medlemmer og ledere af landets trossamfund, siger Peter Fischer-Møller - og tilføjer, at han gerne mødes og tager debatten med dem, der mener det modsatte.

Og han opfordrer til åbenhed i mødet med de fremmede:

- Vi kan jo også blive klogere i det møde. Hvis vi kommer en lille smule uden for vores comfortzone, kan noget nyt måske åbne sig for os, og vi kan få øje på nye perspektiver. siger han.

Læs hele udtalelsen herunder - og navnene på de 16 underskrivere:

Et gæstfrit Danmark