Rejsehold skal nedbringe sygefraværet i det offentlige

Beskæftigelsesministeriet har oprettet et nyt rejsehold, der skal hjælpe offentlige arbejdspladser til at nedbringe deres sygefravær.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det skal være nemmere for offentlige arbejdspladser at knække sygefraværskurven.

Derfor har Beskæftigelsesministeriet oprettet et særligt rejsehold, der står klar til at rykke ud til arbejdspladser, som ønsker hjælp til at nedbringe sygefraværet som følge af arbejdsmiljøet i deres hverdag.

quote Vi skal forebygge, at man bliver syg som følge af arbejdet

Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister

- Mange offentlige arbejdspladser har allerede stort fokus på at forebygge sygefravær, og der er nogle steder opnået rigtig flotte resultater. Det viser, at det godt kan lade sig gøre at nedbringe sygefraværet med den rigtige indsats, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Men vi må også se i øjnene, at højt sygefravær stadig er en udfordring på mange offentlige arbejdspladser. Og vi skal forebygge, at man bliver syg som følge af arbejdet, det er der bred enighed om. Derfor vil vi iværksætte en række initiativer, som kan være med til at forebygge det.

Rejseholdet, der lanceres i dag, er et gratis tilbud til alle offentlige arbejdspladser såsom plejehjem, der er udfordret af mange forflytninger af beboere.

Særlig hjælp til sygemeldte medarbejdere

Ifølge Beskæftigelsesministeriet får de offentlige arbejdspladser samtidig adgang til nye handlingspakker på hjemmesiden sygefravaer.dk.

Pakkerne indeholder redskaber til at forebygge og håndtere sygefravær, ligesom der vil være redskaber til at hjælpe sygemeldte godt tilbage til jobbet.

- Ud over tilbuddet om målrettet hjælp fra rejseholdet vil vi med sygefravær.dk give alle arbejdspladser redskaber til at nedbringe sygefraværet i en travl hverdag. De skal understøtte, at ledelse og medarbejdere arbejder tæt sammen, for det skaber de bedste resultater, udtaler Peter Hummelgaard.

Det vil også være muligt for arbejdspladserne at ringe til en nyoprettet hotline om sygefravær. Her vil rejseholdskonsulenter ifølge Beskæftigelsesministeriet sidde klar til at give sparring om udfordringerne med sygefravær.

100 millioner kroner til offentlige arbejdspladser

Der er desuden ifølge Beskæftigelsesministeriet tildelt cirka 50 millioner kroner til offentlige arbejdspladser, som ønsker at arbejde målrettet og systematisk med sygefravær og trivsel.

Anden runde af puljen, som også er på 50 millioner kroner, udmeldes inden længe.

Disse tiltag udspringer af den tidligere VLAK-regerings aftale fra januar 2019 med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner, som med initiativer for i alt 145 millioner kroner skulle nedbringe sygefraværet i det offentlige.

Ifølge ministeriet var det gennemsnitlige sygefravær på grund af egen sygdom og arbejdsulykker i 2018 i kommuner og regioner henholdsvis 13,1 og 12,0 dage pr. fuldtidsansat og cirka 7, 6 dage i staten.