¨

Regeringen vil tvinge boligkøbere til at udskifte gamle brændeovne

Brændeovne i Danmark står for 70 procent af partikelforureningen. Derfor vil regeringen have udskiftet de ældste brændeovne, som forurener mest. Foto: TV2 ØST

Køber man et hus, der har en brændeovn fra før 2003, skal den skiftes inden for et år, foreslår miljøminister Lea Wermelin (S).

Boligkøbere skal forpligtes til at udskifte gamle brændeovne. Det siger miljøminister Lea Wermelin (S) til dagbladet Jydske Vestkysten.

Inden for 12 måneder efter et huskøb skal brændeovnen være udskiftet, hvis den er fra før 2003, lyder forslaget fra ministeren. Ellers kan der vanke bøde.

Der kan komme sanktioner og gives administrative bødeforlæg på 5.000 kroner

Lea Wermelin (S), miljøminister

- Vi ved, at brændeovnene står for en stor del af udledningen, og at de partikler, de udleder, giver hjerte-kar-sygdomme og luftvejslidelser. Pointen med forslaget er at tage de første skridt mod renere luft herhjemme, siger Lea Wermelin til avisen.

Både Enhedslisten og SF har tidligere foreslået en lignende ordning.

Partierne vil sætte ind på området, fordi brændeovne i Danmark står for 70 procent af partikelforureningen. Særligt de ældre modeller fylder i regnskabet, da de udleder op mod fem gange så mange partikler som nyere brændeovne.

Der står 700.000 brændeovne i danske hjem

Regeringen vil forpligte danskerne til at skrotte brændeovne fra før 2003, når de køber ny bolig.

Læs om udspillet her:

 

 • Boligkøbere forpligtes til at udskifte gamle brændeovne til en nyere model inden for 12 måneder, hvis de køber en bolig med en brændeovn fra før 2003. 
   
 • Hvis der er tvivl om alderen på brændeovnen, skal der indhentes en erklæring fra skorstensfejeren.
   
 • Det er Miljøstyrelsen, der skal stå for kontrollen. Hvis man ikke overholder reglerne, kan det udløse sanktioner og administrative bødeforlæg på 5000 kroner.
   
 • Det skønnes, at der er cirka 700.000 brændeovne i Danmark. Det gør Danmark til et af de lande, der har flest brændeovne per indbygger.
   
 • Brændeovne står for omtrent 70 procent af udledningen af skadelige partikler. Det gør privat brændefyring til den største danske bidragsyder til partikelforurening. Partiklerne er med til at forårsage kortere levetid og øge risikoen for alvorlige sygdomme.
   
 • Regeringen forventer, at der vil blive udskiftet 12.000 brændeovne det første år med den nye ordning. Over en periode på ti år forventes der at blive tale om udskiftning af 55.000 ovne. Det vil betyde 6000 ton færre partikler over en periode på ti år.
   
 • Kakkelovne, masseovne, antikke brændeovne og åbne pejse vil blive undtaget fra ordningen.
   
 • Lovforslaget er i høring frem til 3. marts 2020. Det er planen, at ordningen skal træde i kraft i 2021.

Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Avisen Danmark.

Se mere

Det er anslået, at partiklerne fra de danske brændeovne hvert år er skyld i 500 dødsfald.

Miljøministeren lægger i forslaget op til, at Miljøstyrelsen skal føre tilsyn med, hvorvidt boligkøbere lever op til reglerne. Gør de ikke det, skal det kunne mærkes på økonomien, siger Lea Wermelin.

Miljøministeriet har tidligere vurderet, at der er omkring 200.000 brændeovne i Danmark, som er fra før 1995. Regeringen forventer, at hvis lovforslaget træder i kraft, vil 12.000 brændeovne blive udskiftet alene det første år.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App