Regeringen vil droppe it-systemet Den Digitale Prøvevagt, der blev udviklet til at overvåge og forhindre, at gymnasieelever snyder under prøver. Det skriver Børne- og Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Ved systemets generalprøve i 2019 udtalte Datatilsynet alvorlig kritik af behandlingen af elevernes personoplysninger. Også landet elevorganisationer kom med store protester.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at systemet ikke lever op til forventningerne, og at det gør elevener usikre.
- Vi bør finde andre veje til at bekæmpe snyd, siger børne- og undervisningsminister i pressemeddelelsen.
Det var partierne bag gymnasiereformen, der i 2017 besluttede, at systemet skulle udvikles. Derfor begyndte Børne- og Undervisningsministeriet at udvikle systemet i 2018.
Efter den fejlslagne generalprøve og opfordringer fra Datatilsynet, blev udrulningen af systemet sat på pause.
Tager billeder og registrerer data før og efter prøven
Systemet fungerer ved, at når en eksamen starter, begynder systemet at registrere, hvad eleven laver på computeren.
Blandt andet registreres det, hvilke internetsider der bliver besøgt. Desuden bliver der taget billeder af skærmen med jævne mellemrum, eller hvis der sker en større ændring på skærmen.
Registrerer systemet aktiviteter, der ikke er tilladt under eksamen, giver programmet besked til uddannelsesinstitutionen. Her kan man også hente data over eleverne computerforbrug både før og efter prøven.
Den store mængde data kan også bruges til stikprøvekontroller. For eksempel hvis nogle studerende måske har klaret sig markant bedre end forventet.
Den data, der bliver indsamlet, bliver opbevaret på en central server i Irland, der ejes af den amerikanske techgigant Amazon.
Den Digitale Prøvevagt har kostet har kostet 4,9 millioner kroner at udvikle. Der var afsat 5 millioner kroner til systemet.