Presset minister balancerer mellem valgkamp og krigen i Ukraine

I et stærkt felt af S-kandidater kan udenrigsminister Jeppe Kofod få svært ved at blive valgt til Folketinget, vurderer politisk redaktør.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den ene dag fører han valgkamp i Ringsteds shoppingcenter, taler med eleverne på Midtsjællands Gymnasium i Haslev, stemmer dørklokker med sin familie i Stenlille og besøger efterårsudstillingen på Kunstnergården i Dianalund.

quote Jeg skal både være på den store og den nære dagsorden

Jeppe Kofod (S), udenrigsminister

Den næste dag flyver han til Luxembourg for at deltage i EU-rådsmøder om krigen i Ukraine og diskutere mulige sanktioner til Iran, fordi russerne ifølge ukrainske myndigheder bruger iranskproducerede kamikazedroner i deres krigsførelse.

Jeppe Kofod (S) har som udenrigsminister og nyopstillet folketingskandidat i Sjællands Storkreds en presset kalender, og de mange udenrigspolitiske møder forhindrer ham i at bruge al sin tid på den igangværende valgkamp.

Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med
Læs også
Venstre kan blive halveret - og fire andre valgdramaer du skal holde øje med

- Det er selvfølgelig en udfordring, det vil jeg gerne erkende – også fordi jeg tager mit job som udenrigsminister meget alvorligt i en tid, hvor verden står i brand, siger han.

- Jeg skal både være på den store og den nære dagsorden, tilføjer han.

Kan ikke sætte verden på pause

Selvom Jeppe Kofod den ene dag taler med vælgerne om infrastruktur på Midtsjælland, uddannelser til provinsen og lokale arbejdspladser, kan han til trods for de udenrigspolitiske dagsordner godt være mentalt til stede i valgkampen.

quote Den interne konkurrence kan blive ret brutal

Ivan Nielsen, politisk redaktør på TV2 ØST

- Hvis jeg ikke havde posten som udenrigsminister, så havde jeg givetvis haft flere muligheder og mere tid til at tale med mennesker på Sjælland. Men jeg har den post, som jeg har, og jeg tager ansvaret på mig, siger han.

Frygter du, at din manglende tilstedeværelse i valgkampen kan betyde, at du ikke bliver valgt til Folketinget?

- Nej, jeg tror, at rigtig mange vælgere godt forstår situationen. Som udenrigsminister kan man ikke sætte verden på pause, fordi der er valgkamp i Danmark, svarer han.

Læs også
Færre valgsteder på grund af besparelser
Læs også
Færre valgsteder på grund af besparelser

- Når man som jeg er opvokset i provinsen, så har jeg et stort blik for nogle af de udfordringer, man har med transport- og trafikforbindelser, erhvervsudvikling, uddannelsesmuligheder og rammer om det gode liv, tilføjer han.

Forudser speciel situation med Jeppe Kofod

Men netop Jeppe Kofods travle program risikerer at få store konsekvenser for hans chancer for at blive valgt til Folketinget, vurderer TV2 ØST’s politiske redaktør, Ivan Nielsen.

- Socialdemokratiet stiller op med et ualmindeligt stærkt hold i Sjællands Storkreds, og det betyder, at den interne konkurrence kan blive ret brutal, siger han og tilføjer:

- Derfor kan vi ende i den specielle situation, at landets udenrigsminister, Jeppe Kofod, ikke bliver valgt ind.

Læs også
Rød bloks forspring skrumper i ny Voxmeter-måling
Læs også
Rød bloks forspring skrumper i ny Voxmeter-måling

I alt er fire ministre på valg i Sjællands Storkreds, derfor vil mange øjne på valgnatten være rettet mod Jeppe Kofod.

Han er ikke medlem af Folketinget. Han var dog valgt på Bornholm mellem 1998 og 2014. Inden valget skiftede han valgkreds fra Kongens Enghave-Vesterbro-kredsen i København til Ringsted-Sorø-kredsen, hvor han skal forsøge at blive valgt ind.

Selvom der traditionelt er gode chancer for at opnå valg for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds, kæmper han om pladserne med udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, social- og ældreminister Astrid Krag og sundhedsminister Magnus Heunicke, der flere gange er blevet udpeget som den mest populære minister.

Læs også
Mangler akut plejepersonale - partier vil gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft
Læs også
Mangler akut plejepersonale - partier vil gøre det lettere at hente udenlandsk arbejdskraft

- Samtidig er der nogle solide navne i anden række. Mette Gjerskov skovlede stemmer ind ved seneste valg, Rasmus Horn Langhoff har fået virkelig meget mediedækning og bliver svær at vælte af pinden, og Kasper Roug fra Lolland er vokset som folketingspolitiker, siger Ivan Nielsen og peger ligeledes på den tidligere DSU-formand Frederik Vad og Tanja Larsson som nogle stærke kandidater.

Hvis Jeppe Kofod ikke bliver valgt ind, vil det ikke være første gang, at en siddende udenrigsminister ikke får stemmer nok til at komme i Folketinget. 

Det skete ved det seneste folketingsvalg i 2019, hvor daværende udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ikke blev valgt. 


Nyhedsoverblik