Voldsom storm truer - politiet opretter særligt stormberedskab

Politiet opretter sammen med brandvæsnet og regionens sundhedsberedskab et lokalt beredskab forud for det kraftige blæsevejr.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Et voldsomt uvejr har lige nu kurs mod Danmark.

Der er tale om stormen Malik, der i løbet af lørdag eftermiddag forventes at gå i land. Stormen vil stå på indtil søndag formiddag, hvorefter der er risiko for en historisk stormflod flere steder.

quote Vi følger udviklingen nøje, fordi vandstanden forventes at stige betydeligt

Thomas Hartmann, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi

Især det vestlige Sjælland samt Holbæk Fjord og Roskilde Fjord kan blive hårdt ramt. Hos Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, har man ligefrem udsendt et varsel om risiko for farligt vejr.

Derfor opretter Midt- og Vestsjællands Politikreds sammen med flere lokale beredskaber og Region Sjællands sundhedsberedskab en lokal beredskabsstab forud for det kraftige blæsevejr.

- Vi følger udviklingen nøje, fordi vandstanden forventes at stige betydeligt, siger Thomas Hartmann, vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Læs også
Risiko for at storm lukker Storebæltsbroen
Læs også
Risiko for at storm lukker Storebæltsbroen

Men det er umiddelbart ikke blæsevejret, der vil skabe de største problemer. Det er snarere de store mængder vand, som blæsevejret flytter rundt, lyder vurderingen fra DMI.

For eksempel er vurderingen, at vandstanden kan stige med op til 1,90 meter i Roskilde Fjord og Isefjorden. Fra sent lørdag aften til tidlig mandag morgen vil der være forhøjet vandstande mange steder, lyder vurderingen.

Mødes lørdag formiddag 

Den lokale beredskabsstab mødes lørdag formiddag for at planlægge, hvordan de sammen kan gribe situationen an.

- Vores lokale beredskaber, det vil sige brandvæsnet, sundhedsberedskabet med videre, er gået sammen med politiet om den koordinerende indsats, og så lægger vi en plan, siger Thomas Hartmann.

Læs også
Kan give vindstød af orkanstyrke - sådan forventes stormen Malik at ramme
Læs også
Kan give vindstød af orkanstyrke - sådan forventes stormen Malik at ramme

- Vi lytter til eksperterne på deres områder, om hvad brandvæsnet kan byde ind med, og hvad sundhedsberedskabet kan byde ind med, tilføjer han.

Målet med den lokale beredskabsstab er med andre ord at være på forkant med det forventede voldsomme blæsevejr.

Det kan blandt andet være ved at udpege særlige udsatte områder, hvor der kan lægges sandsække eller stå beredskab klar til at pumpe vand væk.

Ifølge DMI er det længe siden, det sidst har blæst så meget i Danmark. Derfor lyder rådet, at folk får sikret sig de sager, de måtte have stående udendørs.

Kraftigste storm i fem år

Det er to år siden, at en storm sidst har ramt Danmark.

Årsagen til det voldsomme stormvejr er et kraftigt lavtryk, der i løbet af weekenden tager turen forbi Skandinavien. Når vinden bliver så kraftig – og langvarig – resulterer det i usædvanlige vandstandsforhold i vores farvande.

Læs også
Syv personer blev dræbt - husker du decemberorkanen?
Læs også
Syv personer blev dræbt - husker du decemberorkanen?

Vinden udøver et træk i vandet, og den påvirker derfor vandstanden i farvandene.

Både de præcise vind- og vandstandsforhold er fortsat forbundet med usikkerhed.

Hvis prognoserne, som de ser ud nu, holder stik, kan Malik ifølge TV2 Vejret blive den kraftigste storm i Danmark i fem år.


Nyhedsoverblik