¨

20 personer anholdt i omfattende terrorsag

03:39

Københavns Politi og PET under dagens pressemøde vedrørende den omfattende politiaktion. Video: TV 2

Politiet har i dag gennemført en omfattende og koordineret politiaktion flere steder i landet angående mistanke om forberedelse af et terrorangreb.

Politiet og PET har i dag anholdt 20 personer og ransaget cirka 20 adresser i en omfattende politiaktion i anledning af en mistanke om forberedelse af terrorangreb i Danmark.

Det er netop kommet frem under et pressemøde på Politigården i København.

Til stede var chefpolitiinspektør i Københavns Politi, Jørgen Bergen Skov, og chefpolitiinspektør og operativ chef i PET, Flemming Drejer.

Anholdelserne betyder dog ikke, at trusselsniveauet i Danmark er blevet ændret.

Syv politikredse involveret

Politiet har onsdag iværksat en omfattende og koordineret politiaktion flere steder i landet.

Baggrunden for aktionen er mistanken om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv.

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter over for TV2 ØST, at der også har været aktivitet i deres politikreds, men vil ikke komme nærmere ind på, hvor præcist der er tale om.

Seks andre af landets politikredse har bekræftet, at de har været en del af aktionen.

Der er tale om Københavns Vestegns Politi, Nordjyllands Politi, Fyns Politi, Midt- og Vestjyllands Politi, Østjyllands Politi foruden Københavns Politi selv.

Det ved vi om antiterroraktion i Danmark:

Politiet har onsdag eftermiddag gennemført en større koordineret aktion med anholdelser og ransagninger.

 

Baggrunden for aktionen er en mistanke om, at en række gerningspersoner har været i færd med at planlægge et terrorangreb.

 

Her er, hvad vi ved indtil videre:

 • Cirka 20 personer er blevet anholdt i forbindelse med onsdagens aktioner.
 • 20 adresser er blevet ransaget.
 • Nogle af de anholdte vil torsdag blive fremstillet i grundlovsforhør og sigtet for overtrædelse af terrorparagraffen.
 • De anholdte har blandt andet skaffet sig remedier til fremstilling af sprængstoffer og forsøgt at tilegne sig skydevåben.
 • Gerningspersonerne skal ifølge politiet have haft et "militant, islamistisk motiv" til et forestående angreb.
 • Syv politikredse har været involveret i onsdagens aktioner. Det drejer sig om politikredsene Østjylland, Københavns Vestegn, Nordjylland, Midt- og Vestjylland, Midt- og Vestsjælland, Fyn og København.
 • Ifølge Politiets Efterretningstjeneste (PET) blev onsdagens aktion udført efter intensiv efterforskning.
 • PET oplyser, at alle mistænkte er tilbageholdt i sagen.
 • De formodede terrorplaner ændrer ikke på terrortruslen mod Danmark. Den er stadig alvorlig.
 • Ved torsdagens grundlovsforhør vil der blive begæret lukkede døre. Sigtelsen vil blive læst op inden retsmødet, mens resten vil være lukket for offentligheden.
   

Kilde: Ritzau

Se mere

20 personer anholdt

Det er syv af landets 12 politkredse, der har deltaget i anholdelsen af 20 personer på 20 forskellige adresser.

- Det er en operation, der favner bredt, sagde Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør i Københavns Politi på dagens pressemøde.

Vi har fat i alle dem, vi har søgt. Der er ikke nogle af dem, vi har haft i kikkerten, der er på fri fod

Jørgen Bergen Skov, chefpolitiinspektør i Københavns Politi

- Nogle er dem er sigtet for straffelovens terrorparagraf. Baggrunden for det er, at de har fremskaffet sig remedier til fremstillelse af sprængstoffer og skydevåben, siger Jørgen Bergen Skov.

Han bekræfter, at der ikke er flere mistænkte på fri fod.

- Vi har fat i alle dem, vi har søgt. Der er ikke nogle af dem, vi har haft i kikkerten, der er på fri fod.

FAKTA: Anholdte sigtes efter terrorparagraf

Flere af de anholdte vil ifølge politiet og Politiets Efterretningstjeneste (PET) blive fremstillet og sigtet efter den såkaldte terrorparagraf.

 

 • Terrorparagraffen, straffelovens paragraf 114, fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad.
   
 • Man kan også straffes, hvis man "uretmæssigt tvinger danske eller udenlandske offentlige myndigheder eller en international organisation til at foretage eller undlade at foretage en handling eller at destabilisere eller ødelægge et lands eller en international organisations grundlæggende, politiske, forfatningsmæssige, økonomiske eller samfundsmæssige strukturer."
   
 • Det er endnu ikke oplyst, hvordan tiltalen mod de anholdte personer lyder.
   
 • Strafferammen er helt op til livstid, hvis en tiltalt findes skyldig.
   
 • Derudover kan man via paragraf 114 b også anklages for terror, hvis man direkte eller indirekte yder økonomisk støtte til en person, en gruppe eller en sammenslutning, der begår eller har til hensigt at begå handlinger, der er omfattet af terrorparagraffen.
       
 • Det kan straffes med fængsel i ti år.

     

Kilde: Straffeloven.

   

/ritzau/
 

Se mere

PET: Vi ser med stor alvor på sagen

Til stede på dagens pressemøde var også Politiets Efterretningstjeneste.

- Vi ser med stor alvor på en sag som den her, siger chef i PET, Flemming Drejer.

- Sammen med landets politikredse gør vi vores yderste for at bekæmpe denne meget alvorlige kriminalitet. Sagen ændrer ikke på terrortruslen i Danmark, siger Flemming Drejer.

- Når PET og politikredsene går ud i så omfattende aktion, kan det virke voldsomt, men jeg kan betrygge jer med, at vi gør vores yderste for at passe på Danmark.

De sigtede vil blive fremstillet i grundlovsfohør torsdag. Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre, hvorfor politiet og PET ikke kan komme med flere oplysninger.

Der var ikke mulighed for at stille spørgsmål på pressemødet.

TIDLIGERE TERRORSAGER I DANMARK:

Onsdag har Københavns Politi indkaldt til en pressebriefing sammen med Politiets Efterretningstjeneste om en større aktion.


- Baggrunden for aktionen er mistanken om forberedelse af terrorangreb med et militant, islamistisk motiv, skriver Københavns Politi i indbydelsen.


Her er et overblik over tidligere terrorsager i Danmark:

 • 6. december 2019 bliver tre mænd dømt for at fremme Islamisk Stats virksomhed ved at forsyne organisationen med bland andet droner, hobbyfly, propeller og kameraer.
  Mændene idømmes mellem to og et halvt år og fire års fængsel. En af mændene udvises, efter at have boet i Danmark i 31 år.
 • *20. maj 2019 bliver den syriske statsborger Moyed Al Zoebi idømt 12 års fængsel og udvisning for bestandigt.
  Med en eller flere hjemmelavede bomber og lange knive var det hans hensigt at dræbe og lemlæste tilfældige mennesker i København i november 2016. Bomben skulle blandt andet fremstilles af flere end 17.000 tændstikker.
 • Ved Retten i Holbæk bliver Natascha Colding-Olsen - også kendt som Kundbypigen - i 2017 idømt seks års fængsel for at planlægge terrorangreb mod to skoler. Østre Landsret skærper straffen fra byretten og idømmer Kundbypigen otte års fængsel for terrorplanerne.
 • I 2015 bliver København ramt af to terrorangreb mod henholdsvis "Krudttønden" på Østerbro og synagogen i Krystalgade. Gerningsmanden, Omar El-Hussein, bliver skudt og dræbt af politiet.
 • Said Mansour blev i 2015 i Østre Landsret idømt fire års fængsel for at propagandere for terror, for at opfordre til drab på navngivne personer og for at overtræde straffelovens såkaldte racismeparagraf.
  Han blev i januar i år udsendt til Marokko efter en udvisningsdom.
 • I 2012 bliver fire personer hver idømt 12 års fængsel for at planlægge et terrorangreb mod Jyllands-Posten i København.
 • En 29-årig mand trænger i 2010 ind i Muhammedtegneren Kurt Westergaards hus i Viby ved Aarhus - bevæbnet med en økse og en kniv.
 • Den 3. februar 2011 dømmer et enigt nævningeting i Retten i Aarhus manden for både forsøg på terror og drabsforsøg.

 

Kilde: Ritzau

Se mere
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App