Politiet i ny kontrol - antallet af fartbøder er eksploderet

De tomme veje har fået bilisterne til at køre hurtigere end vanligt. Politiet har her i regionen registreret en stigning i antal sigtede på 83 procent.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Politiet har i den seneste uge gennemført målrettede fartkontroller.

Med fotovogne og patruljer på vejene har de holdt et vågent øje med bilisternes fart.

quote Jeg forstår ikke, man spiller roulette med både sit eget og andres liv ved bare at træde på speederen

Christian Berthelsen, politiassistent ved det nationale færdselscenter

De nøgne tal vidner om en stigning i antallet af hastighedsoverskridelser på 83 procent sammenlignet med en tilsvarende kontrol sidste år i de to politikredse i TV2 ØSTs sendeområde.

- Der er en generel stigning over hele linjen. Det irriterer mig grænseløst, og jeg bliver ærgerlig over at se det. Gennem mit arbejde kan jeg se, at det er høj fart, der slår mennesker ihjel i trafikken, siger Christian Berthelsen, politiassistent ved det nationale færdselscenter.

- Jeg forstår ikke, man spiller roulette med både sit eget og andres liv ved bare at træde på speederen, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under grafikken

På landsplan er der også registreret en stigning i antal sigtelser for hastighed, men ikke nært så voldsom som på Sjælland og øerne.

Christian Berthelsen bemærker, at stigningerne sker på trods af, der er færre biler på vejene – altså er der forholdsvist flere, der har kørt for stærkt – ligesom politiet i sin kommunikation ikke har lagt skjul på den seneste uges målrettede hastighedskontrol.

Han fremhæver, at det er særligt foruroligende at se, at den største stigning – tæt på en tredobling – er registreret på de strækninger, hvor hastigheden er nedsat. Hastigheden på vejene er typisk nedsat ved skiltning omkring vejarbejder, farlige vejkryds, i kurver og ved institutioner.

- Der er stadig mennesker, der går og arbejder – selvom vi har corona – ved vejarbejder derude. Og skolerne er startet igen her i uge 17, hvor vi har haft kontrollerne, og det har folk også set stort på, siger han og tilføjer:

- Det er både rystende og foruroligende.

Hastighed koster liv

Over en femårig periode er der registreret 60 trafikdræbte som følge af for høj fart alene i politikredsene for Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Midt- og Vestsjællands Politi.

quote De seneste år er gennemsnitshastigheden faldet og det var medvirkende til færre dræbte

Jesper Hemmingsen, specialkonsulent, Rådet for Sikker Trafik

De seneste hastighedskontroller er gennemført på baggrund af politiets analyser i 2019 samt på de strækninger, hvor politiet får at vide, at borgere føler sig utrygge. Indsatserne var koordineret på europæisk plan i regi af Roadpol.

Årets målrettede hastighedskontrol er planlagt længe før, der var noget, der hed corona med halvtomme veje til følge – men Christian Berthelsen finder en trafikkontrol netop nu belejligt, set i lyset af de seneste hastighedskontroller i påskeugen.

Rute 22 ulykke
Læs også
Fire ulykker på fire kilometer: Vejdirektoratet undersøger nu vejen
Rute 22 ulykke
Læs også
Fire ulykker på fire kilometer: Vejdirektoratet undersøger nu vejen

- Vi så en stigning i antallet af sigtelser i påsken, og vi har også set nogen, der kørte ekstremt stærkt. Når der bliver mere plads på vejene, så glemmer folk lidt om færdselsregler, og ser lidt stort på det.

Tal fra Vejdirektoratet viser et fald i trafikken på op til 40 procent på visse motorvejsstrækninger her i regionen. Politiets hastighedskontroller er foretaget med både fotovogne og patruljer på vejene i både uniform og civilt.

Pendlere kører for stærkt

Hovedparten af de sigtede er ikke ekstremt høje hastigheder, forklarer Christian Berthelsen.

Det er primært pendlere, som til dagligt er bremset af tung trafik, der har fået en hilsen fra politiet. Der er dog også en gruppe af bilister, som kører meget hurtigere end det tilladte.

politi_fartkontrol1.jpg
Læs også
Seks vejstrækninger får ekstra opmærksomhed fra politiet
politi_fartkontrol1.jpg
Læs også
Seks vejstrækninger får ekstra opmærksomhed fra politiet

- De, der har kørt rigtig stærkt, er også nogle, vi ser, kører rigtig stærkt, når vi ikke har corona, så ser vi dem bare på andre tidspunkter af døgnet – nu har de frie veje hele døgnet, forklarer han og tilføjer:

- Nogle af dem er unge mennesker, som ikke har så meget at lave, som så tager ud og kører stærkt uden at tænke over konsekvensen – dem har vi også set en stigning i.

Politiassistenten lader i den forbindelse en appel gå ud til alle bilister på vejene.

- Man skal tænke sig om, når man kører derude, selvom vi har corona, er færdselspolitiet derude og vi holder øje.

Råd - ikke nogen overraskelse

Jesper Hemmingsen, specialkonsulent ved Rådet for Sikker Trafik, var allerede i forbindelse med corona-nedlukningen ude at minde folk om, at den gode plads på vejene ikke skulle bruges som racerbaner. Og da slet ikke i en tid, hvor man taler om mangel på kapacitet på sygehusene.

Derfor kommer tallene ikke helt bag på ham, forklarer han.

- Desværre ved vi godt, der er nogle, som har lyst til køre stærkt i hverdagen, men ikke kan på grund af den tætte trafik. De seneste år er gennemsnitshastigheden faldet – det er selv, når man sorterer kø-kørsel fra – og det var medvirkende til færre dræbte og specielt færre dræbte i ulykker med hastighed.

110820_motorvej.jpg
Læs også
Nu hæves hastighedsgrænsen på vejene - her må du snart køre hurtigere
110820_motorvej.jpg
Læs også
Nu hæves hastighedsgrænsen på vejene - her må du snart køre hurtigere

En undersøgelse, der blev offentliggjort i april måned af Rådet for Sikker Trafik viser, at fire ud af fem danskere finder det uacceptabelt at køre mere end 30 procent for stærkt.

Ved de målrettede hastighedskontroller blev der på landsplan konstateret 11.908 mod cirka 7500 året forinden, svarende til en stigning på 59 procent.


Nyhedsoverblik