Politiet holder ekstra øje med uopmærksomme trafikanter

I uge 7 kontrollerer politiet uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet. Samtidig skydes kampagnen i gang, der opfordrer til at køre bil, når du kører bil.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Uopmærksomhed eller manglende orientering er årsag til hver anden dødsulykke i trafikken.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, gennemfører alle 12 danske politikredse kontrol med uopmærksomme bilister fra mandag den 15. februar til søndag den 21. februar.

quote Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane

Christian Berthelsen, politiassistent fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

- Få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende frontalt. For at forebygge de her ulykker sætter vi ind med kontrol i den kommende uge, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Flere lastbilchauffører taler i håndholdt mobiltelefon

Rigspolitiets Nationale Færdselscenter har gennemført en undersøgelse i hele landet i 2019, hvor man på by-, lande- og motorveje har observeret, hvad 20.000 trafikanter foretager sig bag rattet.

Undersøgelsen viser, at 0,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel taler i håndholdt mobiltelefon, mens bilen er i fart. Undersøgelsen viser også, at det særligt blandt de tunge køretøjer, især lastbiler, er et problem. Blandt lastbilchauffører taler 2,7 procent i håndholdt mobiltelefon.

Brugen af håndholdt mobiltelefon under kørsel er faldet siden en tilsvarende undersøgelse i 2017, hvor en procent af alle førere af personbiler og 3,8 procent af lastbilchauffører talte i håndholdt mobiltelefon.

Bilister spiser, drikker og indstiller GPS

Undersøgelsen viser også, at 7,8 procent af alle førere af personbiler og varevogne under deres kørsel foretager en såkaldt distraherende handling, som for eksempel at tale i håndholdt eller håndfri mobiltelefon, indstille GPS, spise, drikke eller lignende.

- Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter. Men ulykker med tunge køretøjer hører på grund af deres størrelse og vægt til de alvorligste. Det er derfor særligt vigtigt, at erhvervschaufførerne holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der tager deres opmærksomhed fra trafikken, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Hvor cirka otte procent af førerne af personbiler og varevogne foretager sig distraherende handlinger, når de kører på vejene, er det tilsvarende tal for de tunge køretøjer, især lastbiler mere end dobbelt så stort, nemlig 18,7 procent, viser observationerne fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Den samlede mængde distraherende handlinger er altså steget med to procentpoints siden den tilsvarende undersøgelse i 2017 for både førere af person-/varebiler og med fire procentpoints for førere af lastbiler.