Politiet beslaglægger næsten en bil om dagen

332 køretøjer blev beslaglagt i 2022 af Midt- og Vestsjællands Politi. Et højt tal, mener vicepolitiinspektør Thomas Tarpgaard.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En bil, motorcykel eller en knallert, der bliver taget af politiet. Det er der flere hundrede personer, der oplevede i 2022.

Midt- og Vestsjællands Politi beslaglagde i løbet af sidste år 332 biler og hertil flere knallerter på grund af grove overtrædelser af færdselsloven.

quote Det kommer bag på mig, at tallet på grund af alkohol er så højt

Thomas Tarpgaard, færdselsafdelingen, Midt- og Vestsjællands Politi.

50 af beslaglæggelserne skete i sager om såkaldt vanvidsbilisme, hvor der for eksempel er blevet kørt mere end 100 procent for stærkt, eller man har kørt spirituspåvirket med en promille på over to procent. Sidstnævnte var tilfældet i 36 af sagerne.

- Det kommer bag på mig, at tallet på grund af alkohol er så højt. Forestillingen var, at flest ville blive taget på grund af for høj hastighed. Det er typisk unge mennesker, som kører tosset, men der er tilsyneladende mange, der kører spirituspåvirket. Det er tankevækkende, siger vicepolitiinspektør Thomas Tarpgaard fra færdselsafdelingen hos Midt- og Vestsjællands Politi.

Ny lov tager toppen af farten

Ud af de 50 sager om vanvidsbilisme, så drejer 13 af sagerne sig om hastighedsovertrædelser på mere end 100 procent.

Det var blandt andet disse, man ville ramme, da en ny lov om vanvidsbilisme trådte i kraft i 2021.

Politi
Læs også
Vanvidsbilist kørte 161 kilometer i timen - måtte køre 80 
Politi
Læs også
Vanvidsbilist kørte 161 kilometer i timen - måtte køre 80 

Sidste år var det første hele år, hvor loven var gældende, mens den altså i 2021 var gældende i ni måneder. Her blev 336 biler beslaglagt, hvoraf 35 var på baggrund af spirituskørsel, 14 på baggrund af hastighedsovertrædelse og fem på grund af hensynsløs kørsel.

- Det ser ud til, at der sidste år i forhold til 2021 er et fald i dem, der kører virkelig hurtigt, men de bilister, der kører spirituskørsel med høj promille, de er der stadig. Man har måske nået nogen med de her regler, ellers så tager vi køretøjet fra dem, der ikke har forstået reglerne, siger Thomas Tarpgaard.

Hvad er vanvidsbilisme?

Fra 31. marts 2021 trådte loven om vanvidsbilisme i kraft. Det betyder, at politiet må beslaglægge, konfiskere og sælge køretøjer, der kører særlig hensynsløst.

Vanvidsbilisme er defineret i færdselsloven som:

- Hastighedsoverskridelse på mere end 100 procent ved kørsel på over 100 kilometer i timen.

- Kørsel med en hastighed på 200 kilometer i timen eller derover.

- Spirituskørsel med en promille på over to.

- Hvis man udviser særlig hensynsløs kørsel. Det kan være at køre mod færdselsretningen eller gentagne gange køre over spærrelinjer i tæt trafik eller på en anden måde skabe farlige situationer.

- Hvis man forvolder betydelig skade på nogen, eller begår uagtsomt manddrab under skærpede omstændigheder som spirituskørsel, træthed eller lignende.

Kilde: fdm.dk

Noget tyder dog på, at den nye lov har betydet, at folk er begyndt at køre en smule langsommere.

- Når man taler med betjentene ude i virkeligheden, så siger de, at de kan mærke, at folk er begyndt at køre pænere. Dem, der kører vanvittig hurtigt, de er der ikke længere. Loven om vanvidsbilisme ser ud til at have taget toppen af farten, fortæller vicepolitiinspektøren.

Flest beslaglæggelser gælder kørsel uden kørekort

Langt de fleste beslaglæggelser både i 2021 og 2022 handler dog ikke om vanvidsbilisme, men om kørsel uden kørekort. Har man kørt gentagne gange uden kørekort, kan det ende med, at politiet beslaglægger bilen.

- Det er rigtig mange, og jeg er bange for, at det nok forsætter. Der er kommet flere regler med hensyn til klip i kørekortet og angående frakendelse, så flere risikerer at miste kørekortet. Er der flere, der mister kørekortet, så er der også ofte flere, der tager chancen om at køre alligevel, siger Thomas Tarpgaard, der har en opfordring til alle bilister på de danske veje:

- Overhold nu de regler. Lad mobilen være, brug selen, overhold farten, så undgår man klippet i kørekortet. Det er rådet herfra, siger Thomas Tarpgaard.

000_1uh37d-1920x1079we
Læs også
Politiet rullede sømmåtte ud - men 18-årig vanvidsbilist fortsatte ufortrødent
000_1uh37d-1920x1079we
Læs også
Politiet rullede sømmåtte ud - men 18-årig vanvidsbilist fortsatte ufortrødent

Vicepolitiinspektøren mener generelt, at tallene er for høje, derfor kan man godt forvente, at politiet igen i år vil være opmærksomme på bilisternes kørsel.

- Jeg synes, det viser vigtigheden af, at vi er til stede, og det viser, der er et problem ude i trafikken, at der er nogen, der ikke overholder reglerne, og så havner de i de her problematikker. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at folk overholder reglerne. Ingen skal komme til skade og miste livet.

Oven i antallet af beslaglagte biler var der også et mindre antal sager om vanvidskørsel på knallert. Disse drejer sig typisk om spirituskørsel på knallert med en promille på over to. 


Nyhedsoverblik