Politiet advarer mod ny trend - sådan gør tricktyvene

En ny form for tricktyverier plager lige nu regionen, og politiet opfordrer folk til at være ekstra opmærksomme.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En lang række af tricktyverier med samme fremgangsmåde i butikker har de seneste måneder ramt regionens butikker.

Metoden med at distrahere offeret, mens medgerningsmanden for eksempel stjæler penge eller mobiltelefon, er ikke ny. Men selve gerningsstedet, i en butik, er ny, og derfor advarer politiet mod den fremvoksende trend blandt tricktyve.

quote Der kommer et udenlandsk par ind. De snakker ikke rigtigt dansk og heller ikke rigtigt engelsk

Melissa Jensen, butiksassistent hos Change i Næstved

- Det er mega frustrerende, at det går ud over én selv, og at det er ens personlige ejendele, der bliver stjålet, siger Melissa Jensen fra lingeributikken Change i Næstved.

Forleden var hun ude fra et tricktyveri, og det får hende også til at advarede andre butiksansatte.

- Der kommer et udenlandsk par ind. De snakker ikke rigtigt dansk og heller ikke rigtigt engelsk. De begynder at kigge på nogle varer og spørge mærkeligt ind til dem, fortæller Melissa Jensen.

Kort forinden havde hun lagt sin mobiltelefon på disken i lingeributikken og ikke i skuffen, som hun ellers plejer at gøre.

- De begynder så at lægge varer op på disken og formulere, hvor meget det bliver, og jeg begynder at stå og regne, hvor meget det bliver. Min chef og jeg kigger lidt på hinanden og forstår ikke rigtigt, hvad der sker, fordi det hele går så hurtigt, siger Melissa Jensen.

Politiet melder om stigning i sager

Det udenlandske par siger, at de har glemt deres betalingskort, og at de lige vil gå ud for at hente det.

- Jeg går ud og kigger efter dem, og jeg kan ikke rigtig se dem. Jeg kommer ind igen og tænker, hvor er min mobil, så er det der, det går op for én, at der er noget mærkeligt ved det her, siger Melissa Jensen.

quote I år har vi så set en stigning i antallet af tricktyverier i butikker

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

Det udenlandske par havde stjålet hendes mobiltelefon. Men Change I Næstved er ikke den eneste butik, der har oplevet at få ubehageligt besøg af tricktyve.

Artiklen fortsætter under billedet.

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.
Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi. Foto: TV2 ØST

I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds har 31 butikker indtil videre i år haft besøg af tricktyve, og i Midt- og Vestsjællands Politikreds oplever man, at tricktyveri begået mod butikker er i stigning.

- Normalt plejede det at være typisk ældre medborgere ude på gaden, der får frastjålet ting som punge og værdifulde smykker, men i år har vi så set en stigning i antallet af tricktyverier i butikker, siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Gå hårdt til tricktyvene

Hos Garant Tæpper i Vordingborg var en af Lars Hansens ansatte også ude for et tricktyveri.

- Der kommer en kvinde og en mand ind i butikken. De går rundt, og så begynder den kvindelige hun begynder at kigge varerne, som vi har liggende, og vores butiksekspedient Vinnie går om og siger til kvinden, at de her varer er solgte, fortæller Lars Hansen, medejer af Garant Tæpper i Vordingborg, og forsætter:

quote Man må gerne være sådan lidt hård og skeptisk i sin tone over for de her personer

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Men det er ligesom om, hun ikke forstår det, og så går Vinnie om og ekspederer igen. Kort tid efter går manden og kvinden ud af butikken, og så går Vinnie ind og tjekker sin pung, og den er væk.

Det kan naturligvis være svært at opdage, at man er ved at blive udsat for et tricktyveri. Men hvis man har på fornemmelsen, at nogle vil skabe forvirring for at udnytte situationen til egen fordel, så opfordrer politiet til at gribe situationen an på en særlig måde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Lars Hansen, medejer af Garant Tæpper i Vordingborg, viser, hvor tricktyvene forvirrede en af hans ansatte.
Lars Hansen, medejer af Garant Tæpper i Vordingborg, viser, hvor tricktyvene forvirrede en af hans ansatte. Foto: TV2 ØST

- Man må gerne være sådan lidt hård og skeptisk i sin tone over for de her personer netop for at vise dem, at jeg har gennemskuet dig, og så forsvinder de ofte, siger Martin Bjerregaard.

Hvis man har oplysninger om et tricktyveri, kan man kontakte politiet på telefon 1-1-4.