Politidirektør med skarp opfordring: - Skru ned for jeres musikanlæg, ellers tager vi dem med

Politidirektør kommer med en skarp opfordring til at skrue ned for soundbokse i sommervarmen. En sommerhusgæst føler sig voldsomt generet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- De kommer med de store højtalere til stranden om formiddagen og tænder for den høje musik. Og de slukker ikke før om aftenen. Jeg synes ikke, det er rimeligt.

Sådan siger Ulla Nielsen fra København, der i sommermånederne opholder sig rigtig meget i sit sommerhus ved Stillinge Strand.

Hun er en af mange borgere, der i øjeblikket generes af særdeles høj musik fra især festglade unge.

Læs også
Høj musik og udendørsfester tvinger naboer indenfor i sommervarmen: - Det er ikke rimeligt
Læs også
Høj musik og udendørsfester tvinger naboer indenfor i sommervarmen: - Det er ikke rimeligt

- Det er mest unge i puberteten, der kommer til stranden og vil spille bold - og imens høre musik, der måske kan høres en kilometer væk. Det er ikke i orden, at de på den måde fylder hele stranden, siger hun til TV2 ØST.

Politidirektør vil have skruet ned

Også politidirektør Lene Frank er træt af de store højtalere, der i øjeblikket skaber masser af ekstraarbejde til politiet. Hun går på Facebook og i læserbreve i aviserne Sjællandske og Folketidende i rette med dem, der skaber støj.

quote Skru nu ned. Når vi har varmt vejr, som vi har nu, så fylder de her sager rigtig meget.

Lene Frank, Politidirektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Skru nu ned. Når vi har varmt vejr, som vi har nu, så fylder de her sager rigtig meget. Alene i den forrige weekend var der 40 henvendelser, som vi skulle tage os af. Lad os sige, at det tog en patrulje på to betjente en time per gang med kørsel og rapportskrivning, så svarer det til ti arbejdsdage for en enkelt mand - og så bare på en weekend, siger Lene Frank.

Læs også
Larm og høj musik: Politiet bestormet af klager over fester
Læs også
Larm og høj musik: Politiet bestormet af klager over fester

Politikredsen oplever stadig stor travlhed med musikken. Alene torsdag var der således 14 henvendelser i kategorien 'musik til ulempe'.

Stor stigning

Problemet med anmeldelser om larmende musik er vokset meget de seneste år. I Sydsjællands og Lolland-Falsters Politikreds er sagerne for perioden svarende til de seneste to måneder steget år efter år de sidste tre år.

TV2 ØST har fået politikredsen til at trække antallet af sager mellem den 17. april og den 17. juni de seneste tre år. Resultatet viser en klar stigning. I 2019 var der 233 sager i perioden. I 2020 var der 379 sager og i 2021 410 sager.

Anmeldelser af støj

Billedet er nøjagtig det samme i Midt- og Vestsjællands Politikreds, hvor politiet har trukket de samme tal for den samme periode til TV2 ØST.

Her er tallene 159 i 2019, 359 i 2020 og 431 i 2020. For de kommuner, som ligger i TV2 ØSTs sendeområde er det 56 i 2019, 153 i 2020 og 168 i 2021. Der er flest sager i Holbæk Kommune, oplyser politikredsen.

Læs også
Det vælter ind med klager over støj i sommerhusområder - festende unge bliver meldt til politiet
Læs også
Det vælter ind med klager over støj i sommerhusområder - festende unge bliver meldt til politiet

Højtalere spiller en rolle

Årsagen til de seneste års stigning er de store, transportable højtalere, mener Lene Frank fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Personligt tror jeg, at vi ser det her, fordi soundboksene bliver mere udbredte. Dengang ghettoblasteren kom frem, var der mange, der var bekymrede for støj. Men de gamle ghettoblastere nåede ikke en soundboks til sokkeholderne, når det kommer til at spille højt. Selvfølgelig spiller vejret også ind, og det kan også være, at nogle unge havde valgt at gå på diskotek, hvis de kunne det. Men jeg tror især, det handler om, at mange flere har fået boksene, siger hun.

Hun annoncerer nu en hårdere praksis overfor musikgenerne.

Læs også
Opgør om et musikanlæg endte galt
Læs også
Opgør om et musikanlæg endte galt

- Første besøg er en hævet pegefinger. Det er typisk også nok. Anden gang får man en bøde, og så tager vi soundboksen med os. De kan så hente den hos politiet dagen efter. Her registrerer vi dog serienummeret - og hvis vi igen ser højtaleren på stationen, så går vi efter at få retten til at konfiskere den, siger politidirektøren.

Vis respekt

Lene Frank mener, at det grundlæggende handler om at vise andre respekt.

quote Hvis man skal høre musik, så skal det ske med omtanke. Og vil man høre høj musik, så skal man søge hen til et andet sted på stranden eller hvor man nu er. Det afgørende er, at man ikke generer andre

Lene Frank, Politidirektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Hvis man skal høre musik, så skal det ske med omtanke. Og vil man høre høj musik, så skal man søge hen til et andet sted på stranden eller hvor man nu er. Det afgørende er, at man ikke generer andre. Taler vi om strandene, så er det et fælles, rekreativt område, som vi deler med andre. Og der er virkelig mange andre steder at søge hen, hvis man vil have musikken. Det er ikke ok at påtvinge andre at lytte med til musikken, siger hun.

Hun slår fast, at det ikke kun er de unge, der optræder i sagerne om den høje musik til ulempe. Politiet må også rykke ud til private fester og i sommerhuse, hvor der er langt ældre personer med.

- Jeg har stor forståelse for dem, der er generet af den høje musik. Har man en soundboks, der spiller for fuld udblæsning et sted, hvor andre mennesker mødes og hvor folk bor, så skal man altså søge et andet sted hen, fastslår Lene Frank.

Musikken dunker indendørs

Udmeldingen er sød musik for 75-årige Ulla Nielsen, der har sommerhus ved Stillinge Strand.

- Det er vanvittig irriterende. Det er hele tiden, man hører den dybe bas. De viser virkelig ikke meget hensyn til alle os andre, der bruger stranden, siger hun.Hun har haft sin gang på stranden, siden hun var helt lille. Hendes mormor købte sommerhusgrunden i 1922, og huset er siden gået i arv. Og selvom det er bygget som et normalt hus klar til helårsbeboelse, så kan man alligevel ikke slippe for rytmerne ved at gå indenfor.

quote Alle med så stor en højtaler må tænke sig om. Det kan virkelig genere mange andre

Lene Frank, Politidirektør, Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Jeg synes simpelthen ikke, det er rimeligt, at to grupper på måske ti mennesker i hver med hver deres højtaler på den måde terroriserer alle andre, der bruger stranden. Og ja, der har været corona, men jeg har ingen respekt for, at deres lyst til høj musik skal gå ud over os andre. Det er simpelthen ikke rimeligt. Børnefamilier skal kunne bruge stranden - men man kan jo ikke lade en baby sove i sin barnevogn med al den støj, siger hun.

Loven gælder for alle

Den samme holdning deler Lene Frank fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Jeg har ingen holdning til, om de unge fortjener at høre høj musik efter nedlukningen - men jeg må forholde mig til de love og regler, vi har. Og jeg synes godt, at alle med så stor en højtaler må tænke sig om. Det kan virkelig genere mange andre. Samtidig er vi jo i en region, hvor der burde være plads til at finde et ensomt sted til høj musik, siger hun.

Hun oplyser at politiet oftest kommer ud, når der er anmeldelser om støj.

- Det er klart, at vi er nødt til at prioritere, hvis der sker alvorlige henvendelser. Men vi prioriterer det her så højt, som vi kan. Vi forstår godt, at det kan blive et problem, siger hun.

Hun understreger, at problemet samtidig rammer politiets arbejde.

- Det er klart, at når vi i weekenden rykker ud til 40 sager og bruger så meget tid på det, at det svarer til 10 dages arbejde, så er det kræfter, som går fra noget andet, der måske er alvorligt. Det er der ingen tvivl om, siger politidirektøren.


Nyhedsoverblik