Pludselig rottede vennerne sig sammen mod hende i en fælles chat

13-årige Anna blev udsat for mobning af sine venner i en fælles snapchatgruppe. En ny undersøgelse viser, at hun langt fra er den eneste.

Et skab fuld af smartphones bliver åbnet, og telefonerne kommer for en kort bemærkning i hånden på deres ejermænd.

Børnene på julemærkehjemmet i Skælskør får en halv time til at tjekke deres sociale medier, ringe hjem eller svaret på beskeder, der er tikket ind.

- Her har vi meget mindre skærm, og det er faktisk dejligt. Jeg er blevet meget mere social af det, fortæller 13-årige Anna.

Mobbet på snapchat

Før opholdet var hun blandt andet udsat for mobning, der foregik på det sociale medie Snapchat.

- Vi var en stor gruppe venner, hvor de andre pludselig gik imod mig og skrev, at jeg var klam og ulækker, og at de ikke kunne lide mig, fortæller Anna.

- Det var ret aggressivt.

Flere af børnene på julemærkehjemmet i Skælskør har været udsat for mobning før deres ophold. Blandt dem er 13-årige Louis, der blev hængt ud på sociale medier.

De hadefulde beskeder ramte hårdt.

- Jeg var virkelig ked af det i flere uger efter. Jeg havde det ikke særlig godt mentalt, fordi pludselig havde jeg ingen at være sammen med, fortæller Anna.

I dag er Anna på julemærkehjem for at få det bedre psykisk. Her har hun fået flere nye venskaber, blandt andet med Melissa, som også har oplevet at blive mobbet på snapchat.

Melissa har oplevet at blive mobbet online af et familiemedlem.
Melissa har oplevet at blive mobbet online af et familiemedlem. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Jeg havde det forfærdeligt. Det var en situation, jeg virkelig ikke ønskede, jeg skulle prøve, fortæller Melissa.

Digital mobning stiger

Pigerne står ikke alene med deres oplevelser. På julemærkehjemmet i Skælskør har mange af børnene oplevet mobning - også digitalt.

Det fortæller Carsten Nowak Salomon, der er forstander på julemærkehjemmet.

Carsten Nowak Salomon er uddannet pædagog og arbejder i dag som forstander på julemærkehjemmet i Skælskør.
Carsten Nowak Salomon er uddannet pædagog og arbejder i dag som forstander på julemærkehjemmet i Skælskør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

- Når der først er én, der fortæller noget, så fortæller den næste også, og den næste, og den næste. De kan berette om alt fra delte billeder, til hvordan man er blevet udskammet, fordi der er nogen, der synes, man er anderledes eller mærkelig, siger han.

Også på landsplan er digital mobning en voksende problematik.

I september 2024 udkom Trygfonden og Red Barnet med rapporten Børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og andre ubehagelige oplevelser online

Den viser, at 29 procent af børn i aldersgruppen 9 til 17 år har oplevet, at der er blevet talt eller skrevet hadefuldt eller sårende om dem på nettet. I 2021 var det tal 18 procent.

Dengang svarede ni procent, at de havde oplevet at blive holdt uden for på sociale medier eller i online spil. I dag er det vokset til 21 procent.

Det er ifølge Red Barnet en markant stigning.

- Det er nogle meget høje tal. Vi ser rigtig mange børn, som føler, at der bliver talt og skrevet grimt om dem, og som føler sig udenfor på digitale medier, siger Naja Kinch Sohn, der er seniorrådgiver i Red Barnet.

- Det er frygteligt, at der er så mange, der har det på den måde.

Sæt det på skoleskemaet

Ifølge Red Barnet skal man sætte ind med flere ting for at komme digital mobning til livs.

- Selvom det foregår digitalt, skal vi have fokus på de fællesskaber, der er blandt børnene i skolen og i fritiden, for det er rigtig tit de børn, som den digitale mobning foregår imellem, siger Naja Kinch Sohn.

Naja Kinch Sohn er seniorrådgiver i Red Barnet, som sammen med Trygfonden har lavet undersøgelsen 'Børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og andre ubehagelige oplevelser online' fra september 2024.
Naja Kinch Sohn er seniorrådgiver i Red Barnet, som sammen med Trygfonden har lavet undersøgelsen 'Børn og unges erfaringer med digitale krænkelser og andre ubehagelige oplevelser online' fra september 2024. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Derudover bør man ifølge Red Barnet også indføre undervisning i digital dannelse og digital mobning på alle klassetrin i skolen og have flere dansktalende moderatorer på sociale medier.

Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) ærgrer sig over udviklingen. Han er dog ikke på vej med mere digital undervisning eller flere moderatorer.

Mattias Tesfaye (S) har været børne- og undervisningsminister siden 2022.
Mattias Tesfaye (S) har været børne- og undervisningsminister siden 2022. Foto: Jesper Truelsen - TV2 ØST

Han vil i stedet opdatere vejledningerne til undervisningsmiljøloven.

- Der kommer meget tydeligere vejledning i, hvad mulighederne er for skolerne, hvis der for eksempel er elever, som på nettet overskrider de regler, der er fastsat på skolen, siger han.

Arbejder aktivt med digital adfærd

På julemærkehjemmet arbejder man meget bevidst med børnenes digitale adfærd.

Udover at der er meget faste rammer for skærmtid og begrænset adgang til telefonerne, så får børnene også undervisning i brugen af digitale medier på julemærkehjemmets trivselsværksted.

Læs også
Flere børn bliver mobbet i skolen - i lang tid var Adrian en af dem
Læs også
Flere børn bliver mobbet i skolen - i lang tid var Adrian en af dem

- Her taler vi med børnene om, hvad vi bruger de digitale medier til, hvor de er rigtig gode, hvad man skal forholde sig til i forhold til lovgivningen om, hvad man kan og må, når man er på de her medier, og hvad der er af faldgruber, fortæller Carsten Nowak Salomon.

- Vi snakker også om, hvornår man som barn skal gå til de voksne, der har ansvaret, og sige, at man har brug for hjælp. Ligesom man ville gøre, hvis man blev mobbet i et hvilket som helst andet henseende, siger han.

Anna og Melissa har seks uger tilbage på julemærkehjemmet i Skælskør.
Anna og Melissa har seks uger tilbage på julemærkehjemmet i Skælskør. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Anna og Melissa har seks uger tilbage på julemærkehjemmet i Skælskør. For dem har opholdet allerede gjort en stor forskel.

- Jeg elsker at være her, siger Anna.

- Det har betydet rigtig, rigtig meget. Man har fået en masse nye venner, supplerer Melissa.

Hvis dit barn oplever digital mobning eller andre krænkende handlinger på nettet, kan du kontakte SletDet Rådgivningen og få hjælp.   


Nyhedsoverblik