¨

Pensionister får skattefrit beløb på 1000 kroner

Personer på overførselsindkomst kan se frem til en skattefri check på 1000 kroner Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Partier er natten til mandag blevet enige om en corona-sommerpakke, der indebærer check på 1000 kroner.

Personer på overførselsindkomst får med ny aftale en skattefri check på 1000 kroner. Det gælder blandt andet pensionister, men også andre grupper på overførselsindkomst.

For rigtig mange mennesker vil det være rigtig dejligt, at der kommer 1000 kroner ind ad døren skattefrit

Nicolai Wammen (S), finansminister

Det siger finansminister Nicolai Wammen (S) efter klokken 01.00 natten til mandag. Det sker for at få gang i dansk økonomi efter coronakrisen.

- Danskere svinger allerede dankortet igen, men vi ved også, at der er store udfordringer foran os.

- Dansk økonomi er bestemt ikke fri af krisen. Der er meget vi skal håndtere, og det bliver et langt maraton, siger Nicolai Wammen.

1000 kroner til personer på overførselsindkomst vil kunne mærkes, men ikke løse alt, siger finansministeren.

- For rigtig mange mennesker vil det være rigtig dejligt, at der kommer 1000 kroner ind ad døren skattefrit.

- Men vi skal også være ærlige og sige, at det ikke vender op og ned på folks liv. Det er ét bidrag til at sætte gang i hjulene derude, siger Wammen.

Flere grupper for glæde af check 

Førtidspensionister, PTSD-ramte og flere andre grupper får også den check på 1000 kroner, som partierne er blevet enige om at uddele. Det fremhæver Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Der er folkepensionister, mennesker med handicap, kontanthjælpsmodtagere og børnefamilier, der lever i fattigdom. For dem er det et kæmpe beløb at få 1000 kroner ekstra. Jeg er bare ked af, at de ikke kommer inden sommerferien, siger Pernille Skipper.

Engangstilskuddet vil kunne udbetales senest oktober 2020 og modregnes ikke i borgerens offentlige ydelser.

Det forventes, at udbetalingen vil medføre merudgifter på 1,8 milliarder kroner i 2020.

Dagpengeperioden bliver forlænget

Dagpengemodtagere får desuden forlænget deres periode med yderligere to måneder. Samlet set er der dermed en retfærdig social balance i aftalen, mener SF's formand Pia Olsen Dyhr:

- Der kommer penge ud til danskerne over en bred kam. Det gælder både feriepengene, men også dem, der ikke har feriepenge. Dermed kommer der også hjælp til den fattige mor. Det har været vigtigt for SF, siger Pia Olsen Dyhr.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kalder det "naturligt" at forlænge dagpenge og sygedagpenge med to måneder.

- Der vil komme flere og flere stillinger, man kan søge, men de er ikke kommet endnu. Derfor er det rimeligt, at vi forlænger perioden med yderligere to måneder, siger Peter Hummelgaard.

Her er hovedpunkter i ny sommerpakke

- Tre ugers feriepenge udbetales til oktober. De sidste to af de i alt fem ferieuger skal partierne forhandle om i efteråret. Tiltaget vil i alt koste 60 milliarder kroner. Pengene er dog indbetalt af modtagerne selv som del af feriepengeordningen.

 

- Personer på overførselsindkomst får en skattefri check på 1000 kroner. Det gælder blandt andet pensionister og førtidspensionister.

 

- 50 millioner kroner tilføres i 2020 til turismeorganisationen VisitDenmark for at genstarte den danske turistindustri.

 

Forlængelse og udfasning af ordninger:

- En ordning for blandt andet selvstændige og freelancere skal udfases, men forlænges først med en måned til og med 8. august.

 

- Dagpengeperioden forlænges med yderligere to måneder. Det sker for at give arbejdsløse bedre tid til jobsøgning, mens virksomhederne er ved at komme i gang med at slå stillinger op efter coronakrisen.

 

- Under visse betingelser får selvstændige mulighed for at få ret til dagpenge uden 12 måneders forudgående a-kassemedlemskab.

 

- Udvidede SU-lånemuligheder for elever og studerende forlænges med to måneder.

 

- Flere kompensationsordninger på kulturområdet forlænges frem til den 8. august 2020.

 

- Frist for ansøgninger til garantiordninger for virksomheder forlænges til slutningen af 2020.

 

Eksporttiltag:

- Der afsættes ti milliarder kroner til at oprette en statslig fond, som skal hjælpe danske eksportvirksomheder gennem krisen.

 

- 500 millioner kroner tilføres en samlet eksportpakke. Der tilføres blandt andet 15 millioner kroner til at styrke en arbejdsgruppe til eksport og jobskabelse.

 

 

Kilder: Finansministeriet, aftalepartierne. 

Se mere
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App