Pengene passer i Kalundborg - bred enighed om budget

Det er ikke svært at få pengene til at passe, når der er nok af dem i kassen. Sådan er det i Kalundborg Kommune, der netop har vedtaget budgettet for 2021.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Politikerne i Kalundborg har været på en overkommelig opgave, da budgettet for næste år skulle på plads. 

Samtlige partier i kommunalbestyrelsen står bag, hvordan kommunen skal forvalte sit store husholdningsbudget i 2021.

quote Vi formår også at sænke skatten med 0,4 procent. Det giver borgerne 32 millioner kroner mere end i dag

Martin Damm (V), borgmester, Kalundborg

Alle 27 medlemmer af kommunalbestyrelsen er enige om det nye budget, og det er borgmester Martin Damm (V) yderst tilfreds med.

- Det giver stabilitet. Vi kan ikke pege fingre ad hinanden. Men vi står også i en gunstig situation, hvor vi er begunstiget af en solid erhvervsudvikling og en udligningsreform, hvor vi er en af vinderne, siger borgmesteren.

Ikke en krone skal spares

Der skal ikke spares en krone. Og samlet løfter kommunen servicen med i alt 208 millioner kroner. Kommunen klarer selv de 168 millioner, de sidste 40 kommer fra Finansloven. Kommunen bruger faktisk alt, hvad den må inden for den såkaldte serviceramme. Den må ikke bruge en krone  mere.

- Vi formår også at sænke skatten med 0,4 procent. Det giver borgerne 32 millioner kroner mere end i dag, fastslår borgmester Martin Damm (V).

Også på anlæg skruer Kalundborg op til maksimum. Kommunen bruger 680 millioner de næste fire år, samtidig bliver der høvlet gammel gæld af for 180 millioner. Det er gode tider i kommunen.

Gunver Jensen (S) er især glad for, at der er enighed om, at folkeskolerne bliver løftet.

- Jeg er blandt andet rigtig glad for, at den to-lærerordning, vi har haft på nogle folkeskoler, nu bliver permanent. Vi trænger til at løfte vores skoler. Det er måske ikke nogen snuptagsløsning, men jeg tror, at vi vil se resultater på længere sigt, fastslår Gunver Jensen (S).

Flere lærere og pædagoger på vej

Partierne skriver i en pressemeddelelse, at daginstitutioner og skoler får  tilført et millionbeløb til bedre normeringer i pasningen og til flere lærere i folkeskolen.

Der bliver også investeret bredt i kulturen. Der er penge til projektet Liv i forsamlingshusene, og en af de store poster er fire millioner til Kalundborg Svømmehal. Det er en renovering af bassinet, der kostedr dyrt.

Hele voksen- og specialområdet kommer til at mærke, at politikerne har fundet millioner til at løfte servicen. Det betyder det andet, at det opsparede underskud i voksenspecialområdet på cirka 25 millioner kroner nulstilles, så området kan starte på en frisk i 2021.

Der bliver investeret massivt i veje og stier de kommende år. Blandt andet bruger politikerne 18 millioner i at sætte rute 219 fra Sæby til Ugerløse  i stand.

Listen er lang.

På ældre- og sundhedsområdet er der også penge til en række forbedringer.  Der bliver sat 9 millioner kroner af alene til løfte servicen til stadig flere ældre.

Og der er også fundet penge til de små ting, der kan gøre en stor forskel. Det populære initiativ med ekstra midler til forsødelse af hverdagen på plejehjem og bosteder bliver gjort permanent. Hvert plejehjem og bosted får 500 kroner ekstra årligt per borger, så hverdagen kan blive lidt sjovere.