Pas på i naturen – sæson for naturbrande er over os

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen advarer om brandfare i naturen, fordi det lige nu er tørt mange steder.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Sol, blæst, lunere temperaturer og ingen nedbør.

Netop nu er det tørt mange steder i naturen, og det øger risikoen for naturbrande betydeligt. Derfor appellerer Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse nu til, at danskerne er forsigtige, når de bruger åben ild i naturen.

- Den lange periode med tørt og blæsende vejr, nu senest med sol, samt den tørre vegetation, der ikke endnu har optaget væde, betyder, at en enkelt gnist hurtigt kan skabe store problemer, forklarer Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber.

Advarslen kommer, efter der de seneste dage og i weekenden har været mange naturbrande i hele landet. De kommunale redningsberedskaber har været kaldt ud til mange brande, der er antændt ved brug af ukrudtsbrændere. I weekenden var brug af et lille kogeapparat også skyld i en større naturbrand på Randbøl Hede, og mandag brændte et stort naturareal ved Varde.

- Det er derfor rigtig vigtigt, at man nyder naturen med omtanke, og holder sig fra at bruge åben ild de forkerte steder, siger Bjarne Nigaard.

quote Det er rigtig vigtigt, at man nyder naturen med omtanke, og holder sig fra at bruge åben ild de forkerte steder

Bjarne Nigaard, sekretariatschef hos Danske Beredskaber

Find hjælp på hjemmeside

Selvom Danmark er et lille land, kan der dog godt være ret store forskelle på, hvilke forhold der gør sig gældende forskellige steder i landet. Derfor har Beredskabsstyrelsen, Danske Beredskaber (som repræsenterer landets kommunale redningsberedskaber) og Kommunernes Landsforening oprettet en fælles hjemmeside, der hedder brandfare.dk.

På hjemmesiden kan man blandt andet se et brandfareindeks over de kommende døgn for et specfikt område. De orange markeringer på kortet viser, hvor der er høj brandfare.
På hjemmesiden kan man blandt andet se et brandfareindeks over de kommende døgn for et specfikt område. De orange markeringer på kortet viser, hvor der er høj brandfare. Foto: Brandfare.dk

På hjemmesiden findes et overblik over en række vigtige oplysninger om brandfare i naturen. Her kan man blandt andet finde gode råd om, hvordan man undgår naturbrande, et brandfareindeks, der viser brandfaren i naturen over de kommende døgn, og en oversigt over, hvor i landet der eventuelt er indført afbrændingsforbud, og hvad forbuddene betyder.

- Brandfare.dk kan være med til at sætte fokus på, hvordan man skal opføre sig i naturen, og hvor i landet man skal være særlig forsigtig. Så tjek Brandfare.dk, hvis du f.eks. skal tænde bål eller bruge ukrudtsbrænderen, siger forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen Mads Dalgaard.