Pædofil opsøgte igen og igen helt unge drenge - sådan skal en ny lov stoppe det

En ny aftale om at kriminalisere "grooming" bliver budt velkommen af skoleleder fra Slagelse. Men den er ikke helt problemfri.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg ved godt, at du både er sød og klog. Vi kan nemt være venner i hemmelighed.

Sådan lyder en af de beskeder, en pædofilidømt mand har sendt til en dengang 12-årig dreng. Beskeder, som gennem en lang periode har skabt utryghed blandt børn, forældre og lærere i en landsby vest for Slagelse.

Manden er tidligere dømt for at misbruge et barn seksuelt, men han er fortsat med at tage kontakt til flere unge drenge i området. I dag sidder han i fængsel. Men når han kommer ud igen, kan der være håb for, at en lignende situation kan undgås.

quote Det skaber noget tryghed for alle børn i Danmark

Astrid Vind, skoleleder på Trelleborg Friskole

Et politisk flertal har nemlig indgået en aftale om initiativer mod digitale krænkelser, som blandt andet skal kriminalisere grooming af børn og unge - altså en proces, hvor en krænker opbygger en relation til et barn eller en ung med henblik på senere at begå et seksuelt overgreb.

Astrid Vind er skoleleder på Trelleborg Friskole i Slagelse, hvor en pædofilidømt mand har søgt at få kontakt til flere børn.
Astrid Vind er skoleleder på Trelleborg Friskole i Slagelse, hvor en pædofilidømt mand har søgt at få kontakt til flere børn. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Har skabt stor utryghed

Grooming i sig selv er ikke ulovligt i dag, men det skal en ny paragraf ændre på - og det hilser Astrid Vind velkommen. Hun er skoleleder på Trelleborg Friskole og har oplevet, hvordan manden forsøgte at komme i kontakt med skolens elever.

- Det skaber noget tryghed for alle børn i Danmark. Både på de sociale medier, men også når de bevæger sig fysisk rundt ude i samfundet, at så ved de, at der bliver taget hånd om det, hvis der er nogen, der groomer dem, siger hun og fortsætter:

- Og det synes jeg er en lettelse. At man ikke skal have flere advarsler før, at man overhovedet får et tilhold, og før der så sker noget, fortæller Astrid Vind, der er skoleleder på Trelleborg Friskole i Slagelse.

Det kan foregå både på online og offline, hvilket også er tilfældet med den pædofilidømte fra landsbyen ved Slagelse. Han både skrev til børnene og opsøgte dem privat.

- Det er jo ikke kun i vores område. Det er jo faktisk i hele området omkring Slagelse, at han er. Så det har stor betydning for os, hvis der kommer sådan en grooming paragraf, og det har stor betydning for alle børn i Danmark.

Læs også
Ny aftale på plads - straffeloven får særskilt paragraf mod børnelokkere
Læs også
Ny aftale på plads - straffeloven får særskilt paragraf mod børnelokkere

Ny paragraf løser ikke ressourceproblemer

Den nye aftale skal danne grundlag for et lovforslag, som fremsættes i næste folketingssamling. Det er dog ikke alle, der er lige positiv stemt over for tiltaget. 

Professor i medieret ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müller forklarer, at en ny paragraf vil give politiet mulighed for at komme tidligere på banen. Hans kritik går dog på, at hvis der allerede nu ikke er ressourcer nok til at gribe tidsnok ind, kan en ny paragraf muligvis ikke løse det problem.

- Vi har mulighed for at give tilhold og straffe for overtrædelse af tilhold, men mit indtryk er, at især det sidste ikke fungerer optimalt, siger Sten Schaumburg-Müller og forsætter:

- Fordi det enten kan tage lang tid, før man overhovedet kan få et tilhold, eller det kan tage lang tid, før en overtrædelse bliver reageret på. Så måske skal man overveje, at der er nogle ressource spørgsmål her i forhold til politiet i stedet for at lave en ny straffebestemmelse. Det giver politiet endnu mere arbejde, og er det en god måde at løse det problem, man står over for? Der er jeg nok mest tilbøjelig til at sige, at det ikke er en god måde.

Læs også
Lokalsamfund lever i frygt - mand dømt for pædofili opsøger stadig unge drenge
Læs også
Lokalsamfund lever i frygt - mand dømt for pædofili opsøger stadig unge drenge

Derudover påpeger professoren, at det ikke er problemfrit at lave en lov, hvor man præcis rammer det, som skal kriminaliseres.

- Det kræver selvfølgelig noget arbejde i Justitsministeriet at formulere sådan en bestemmelse, så den kan virke og ikke rammer de forkerte. Men det er bestemt en overvejelse værd om sådan en bestemmelse så er god - for kan den overhovedet bruges til noget? 

- Min umiddelbare fornemmelse er, at det er et problem, der godt kan løses.

Aftalen er indgået af regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Nye Borgerlige, Peter Skaarup og Karina Adsbøl.

Ny podcast om manden på cyklen

I en ny podcast, Manden på cyklen, tager TV2 ØST udgangspunkt netop i sagen med den pædofilidømte mand fra Slagelse, der opbyggede et form for venskab med en dengang 11-årig dreng.

Vi besøger byen, hvor både offeret og manden bor. Vi taler med forældrene og skolen om, hvordan sagen påvirker lokalsamfundet, og hvordan man undgår selvtægt i en by, der skal rumme en overgrebsmand.

Vi taler også med eksperter om, hvad grooming egentligt er, og hvordan det påvirker de børn, der er udsat for det.

Du kan høre første afsnit af podcasten herunder. Du kan også finde den på iTunes ved at klikke her eller på Spotify ved at klikke her.