Påsken nærmer sig og politiet har en bøn til danskerne: Hold fortsat afstand

Selvom påsken står for døren, og vejrguderne lover solskin, skal man fortsat vise samfundssind og huske at holde afstand, lyder det fra politiet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En borgmester og en politidirektør evaluerer, hvordan situationen står til midt i en corona epidemi. 

Efter næsten en måneds nedlukning af Danmark, er både Carsten Rasmussen og Lars Harvest tilfredse med, hvordan den noget anderledes tid er forløbet.

quote Jeg synes, det er gået rigtig godt, og vores medarbejdere tager det med godt mod

Carsten Rasmussen, borgmester i Næstved Kommune

- Det har jo været helt specielt, for vi skal fungere både med nødpasning og meget af administrationen har arbejdet hjemmefra. Vi har også udvidet vores telefontid, så borgerne har bedre chance for at komme i kontakt med os, siger borgmester i Næstved, Carsten Rasmussen.

- Jeg synes, det er gået rigtig godt, og vores medarbejdere tager det med godt mod. Jeg synes også, at borgerne skal have stor ros for ikke at løbe kommunen på dørene med småproblemer. Vi er lykkedes med at håndtere meget af det på vores hjemmeside.

Bliv hjemme i din have eller i dit hus

Nu står påsken så for døren, hvor folk normalt ville samles. Blandt andet I Karrebæksminde.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Karrebæksminde er ifølge politiet et sted, hvor folk typisk forsamler sig, når det er påske og godt vejr.
Karrebæksminde er ifølge politiet et sted, hvor folk typisk forsamler sig, når det er påske og godt vejr. Foto: TV2 ØST

Men her har borgmesteren og politidirektøren en bøn.

- Karrebæksminde er vel en af de mest eftertragtede områder at forsamle sig i Næstved. Når vejret er godt og det er påske lige om lidt, ved vi erfaringsmæssigt, at der kan være sort af mennesker herude. Det betyder ikke, at man ikke kan købe en is eller handle lokalt, men det betyder, at man skal tænke over den adfærd, man viser. I udgangspunktet skal man gå hjem og være i sin have og i sit sommerhus, siger Lars Harvest, politidirektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote I udgangspunktet skal man gå hjem og være i sin have og i sit sommerhus

Lars Harvest, politidirektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Når familier skal ned og have årets første is eller frisk fisk, så skal man tænke sig godt om. Lad nu være med at gå derned hele familien og lad være at spise isen lige ude foran ishuset. Gå nu lidt væk, opfordrer Carsten Rasmussen.

- Én i forretningen og gå lidt væk bagefter, når du skal spise isen.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Man skal fortsat huske at holde afstand i påsken, selvom solen skinner, påminder politiet.
Man skal fortsat huske at holde afstand i påsken, selvom solen skinner, påminder politiet. Foto: TV2 ØST

Indtil nu har borgerne været gode til det

Politiet har allerede patruljeret i flere uger, siden statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde den 11. marts meddelte, at Danmark ville lukke ned. Og ifølge politidirektøren er det gået godt, og danskerne har taget budskabet til sig om at blive hjemme og holde afstand.

- Indtil nu har borgerne været rigtig gode til at håndtere den situation vi er i, og det skulle vi gerne blive ved med hen over påsken. De lover rigtig godt vejr hen over påsken, og typisk ville vi forsamle os de steder, hvor vi erfaringsmæssigt plejer at forsamle os, når det er godt vejr. Alle de retningslinjer, der er udstukket, medfører at den nye lovgivning og den nye bekendtgørelse, skal vi alle sammen være sammen om at overholde, siger Lars Harvest fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Vi udfører dagligt omkring 100-200 tilsyn på forskellige lokationer. Heldigvis har det kun i yderst begrænset tilfælde været nødvendigt at udstikke bøder.

Coronakrisen har ændret kriminalitetsbilledet

Coronakrisen har nu lukket Danmark ned i flere uger, og det har i dén grad ændret kriminalitetsbilledet, fortæller politidirektøren fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

quote Når vi snakker indbrud i private hjem, så styrtdykker tallene

Lars Harvest, politidirektør fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi

- Vi er lidt i en paradoksal situation. På flere områder falder kriminaliteten. Når vi snakker indbrud i private hjem, så styrtdykker tallene. Når vi snakker om færdselsuheld på vores veje, så styrtdykker tallene, som følge af at trafikken er reduceret kraftigt. Men samtidig har vi sat ekstra beredskabspatruljer på udelukkende med det formål at påse, at vi håndterer coronakrisen, situationen og retningslinjer for, hvordan vi må opholde os i det offentlige rum, og hvem der må have åben og ikke må have åben.

Politiet fortsætter patruljering til den 10. maj

Mandag aften meddelte Mette Frederiksen på et pressemøde, at regeringen ønsker at lukke Danmark gradvist op efter påske. Dén meddelelse tager politiet alvorligt:

- Vi er i en alvorlig situation i Danmark, og det betragter vi det også som i politiet, siger Lars Harvest fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

- Jeg synes, at opdateringen mandag aften medfører, at hvis nogen er i tvivl, så er det her en alvorlig situation. Det betyder, at den her ekstra indsats, vi laver på det her område, vil vi fortsætte fremadrettet foreløbigt frem til den 10. maj.