På kurs mod historisk få tvangsauktioner

Trods mørke skyer forude for boligmarkedet, vidner få tvangsauktioner ifølge økonomer om godt udgangspunkt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

2022 har kurs mod et historisk lavt niveau af tvangsauktioner, viser tal fra Danmarks Statistik. I november var der 115 tvangsauktioner, hvilket betyder, at der gennemsnitligt har været 112 tvangsauktioner om måneden i år.

quote Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en mere dyr og mere svær tid

Brian Friis Helmer, privatøkonom i Arbejdernes Landsbanks

Medmindre december afviger voldsomt fra den trend, ser 2022 dermed ud til at blive et af de år med færrest i tvangsauktioner i lang tid.

- For at finde et tilsvarende lavt niveau skal man tilbage til årene 2021 og 2007, hvor der i gennemsnit var henholdsvis 117 og 116 tvangsauktioner om måneden, skriver Danmarks Statistik.

Antallet af tvangsauktioner siger noget om hvor mange på boligmarkedet, der ikke kan få deres boligøkonomi til at hænge sammen.

Det er ikke lang tid siden at en krise i økonomien betød, at langt flere måtte sætte deres bolig på tvangsauktion.

Godt polstret til dårligere tider

Arbejdernes Landsbanks privatøkonom Brian Friis Helmer peger på, at hvor der i årets første 11 måneder har været 1238 tvangsauktioner, var der i kølvandet på finanskrisen mere end 5.000 om året.

Derfor er det lave antal tvangsauktioner i 2022 ifølge ham også et tegn på, at boligejernes økonomi fortsat er sund og godt polstret til dårligere tider.

- Det er et af de nøgletal, som stadig står op imod den massive modvind på boligmarkedet, skriver han i en analyse af tallene.

Læs også
En stor bølge af konkurser rammer nu
Læs også
En stor bølge af konkurser rammer nu

- Boligejerne viser utrolig stærk betalingsevne trods en mere dyr og mere svær tid for boligmarkedet og boligejerne, end vi har set i mange år.

- Vi forventer dog ikke, at det varer ved. Bolighandlerne er droslet ned måned for måned, priserne har mundvigene nedad, renterne er steget mærkbart og høj inflation gør indhug i danskernes privatøkonomi.

Der er ifølge Brian Friis Helmer dog flere ting, der er anderledes i dag end, da finanskrisen ramte.

De danske boligejere har ikke belånt en lige så stor andel af deres boligs værdi, beskæftigelsen er stadig høj, så flere får stadig en lønindkomst måned efter måned, og opsparingerne er større.


Nyhedsoverblik