Overlæge: Næsten alle vil blive ramt af corona over en årrække

Vi skal indstille os på, at coronavirus er kommet for at blive, siger afdelingschef i Statens Serum Institut.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronavirusset er kommet for at blive, og det er sandsynligt, at næsten alle danskere vil blive smittet af sygdommen over en årrække.

quote Vi skal helst undgå, at for mange bliver syge på én gang, for det kan gøre, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet

Tyra Grove Krause, overlæge ved Statens Serum Institut

Sådan lyder det fra overlæge Tyra Grove Krause fra Statens Serum Institut. Hun er afdelingschef på Afdeling for Infektionsepidemiologi og Forebyggelse.

- Vi er alle modtagelige over for virusset, og det vil formentlig opføre sig som det, vi kender fra pandemiske influenzaer, hvor der vil komme flere smittebølger.

- Måske vil 10-15 procent af befolkningen bliver smittet i første omgang, men så vil det vende tilbage senere, og det vil blive et virus, der kommer tilbage år efter år. Men det vil tage en årrække, inden næsten alle er blevet smittet med virusset, siger hun.

Tyra Grove Krause vurderer, at det vil blive et virus, der især vil optræde i vinterhalvåret.

Vil kunne smitte 500.000 på én gang

Sundhedsstyrelsen har meldt ud, at coronavirusset i værste tilfælde vil kunne smitte 500.000 på én gang, hvis det udvikler sig til en epidemi.

Indtil videre har der været 21 bekræftede smittetilfælde i Danmark.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Grafik: Lonni Haugaard.

Selv om det ifølge Tyra Grove Krauses vurdering er sandsynligt, at langt de fleste danskere bliver smittet på et tidspunkt, gælder det om at begrænse smitten mest muligt.

- Vi skal helst undgå, at for mange bliver syge på én gang, for det kan gøre, at sundhedsvæsenet bliver overbelastet. Derfor gælder det om at forsinke og begrænse smitten så meget som muligt i første omgang, siger Tyra Grove Krause.

Undgå håndtryk, kys og kram

Fredag opfordrede statsminister Mette Frederiksen (S) til, at alle arrangementer med over 1.000 deltagere bliver aflyst frem til slutningen af marts.

Samtidig lød det fra Sundhedsstyrelsen, at man skal undgå håndtryk, kys og kram for at minimere spredningen.

Artiklen fortsætter under videoen.

Se eller gense pressemødet her. 

Desuden ændrede Udenrigsministeriet sin rejsevejledning, så det nu anbefaler, at man som minimum udviser forsigtighed, når man rejser i udlandet.

- Vi skal tage det alvorligt. Langt de fleste vil have et meget mildt forløb, men der er sårbare grupper - de ældre og folk med kroniske sygdomme - som vi skal være bekymrede for, siger Tyra Grove Krause.